Фейсбук групите за ваксини в България сеят най-много зарази

Групите са рак

Обикновен човек съм – активен във фейсбук, затова потърсих и се опитах да намеря български групи за ваксини, от които да извличам актуални новини и информация. Оказва се, че имаме проблем: няма адекватни такива.

Не знам дали сте отваряли търсачката на най-използваната социална мрежа с думата „ваксини“, но ако не сте – ще останете приятно изненадани колко „информиран избор“ има:

„Информираният“ избор, който всъщност дезинформира хиляди

От снимката само една група („Ваксини“) изглежда нормална, която обаче не е активна и е със скромен брой потребители.

Най-голямата от тях „Ваксини и профилактика – информиран избор“ има 34 000 членове и най-малко 10 публикации на ден. В групата са качени над 300 файла, включващи мненията на майки и „експерти“ срещу ваксините.

Сред тях са прословутите Румен Стойчев – хомеопат, измислил термина „морбилизация“ съвсем наскоро; идол на антиваксърите, Атанас Гълъбов – хомеопат и антиваксър, известен с участията си в Евроком. И други подобни образи, в комбинация с точно 0 специалисти, подкрепящи ваксинацията.

Още на този етап съм убеден, че там ще срещна най-адекватната информация и ще направя сам правилния избор, както гласи заглавието на групата. А дано, ама надали.

Преди да вляза, попадам на няколко червени флага

Главен администратор е профилът Ками Асенова – човек без лице, без никаква публична информация. Само една корица със снимка на слънчоглед ме посреща там. Всичко друго – тъмна Индия.

„И този човек е ангажирал 34 000 души“, си викам – „чудно нещо е интернет.“

Все пак натиснах бутона за влизане в групата и разбрах, че трябва да изчакам за одобрение. Разходих се по магазини и след няколко часа се връщам да видя какво се е случило. Ами нищо не мога да видя, защото не само не са ме приели, но и директно са ме блокирали.

За разлика от профила на Ками, на моя пише кой съм (съосновател на ФИБРО) и какво правя (уча медицина) с моето истинско име и лице.

Най-вероятно са заподозрели възгледи, различни от техните, а там това не се допуска – все пак групата е за „информиран избор“, нали така? Та затова се наложи да работя с друг човек, който да ми докладва вътрешността на групата.

За щастие, случих на човек

Покрай нашата група се запознавам с все повече хора, които ни помагат в разобличаването на нередности. И така получих просвещението, което иначе никой не допускаше да видя.

Естествено, „информираният“ избор не е това, което трябва да бъде. Не само в най-голямата, но и в нито една от тези групи. Тези хора имат изключително грешна представа за термина „информация“. Или просто го правят с цел, защо не?

Характерен похват на шарлатанството и пропагандата е да хипнотизира публиката с близки до истината термини. „Ваксини и профилактика – информиран избор“, колко хубаво звучи – така че всяка активна майка в интернет да бъде заблудена.

Същевременно разбирам, че сайтът vaksinite.com е техен. „Ваксините – полезно да знаем“, гласи пък той. И още на началната страница – връзка към антиваксърска организация, към сайт с име Med Science Research, казващ, че има хиляди проучвания за опасностите от ваксините (жокер: не), както и на главно място – самите „опасности“, т.е. нежеланите реакции, написани тенденциозно.

А в секцията „за сайта“ научаваме, че той е от създателите на групата и толкова. Мистерията с кого си имаме работа остава. И този сайт не изостава пред загадъчния си фейсбук създател по оптимизация и излиза сред първите в Гугъл, когато напишем „ваксини“. Браво на вас!

Всички тези фактори и огромната ангажираност, която групата предизвиква, ме кара да си мисля, че става дума за чиста дезинформация. За разлика от информацията, дезинформацията е умишлено разпространение на грешни факти или псевдофакти. Последните представляват смесването на известна доза истина (или звучаща като такава) с неверни изводи или откровени лъжи. Разбира се, всичко това съчетано с укриването на реалните факти чрез налагане на цензура върху тях – както се случва в самата група.

Но не си мислете, че говоря напразно.

От 300+ файла един направи сериозно впечатление

Оказва се, че собствениците на тази най-голяма група разполагат с опорки, които дават като ръководство на подчинените си членове. Изглежда, групата действа повече като политическа партия, отколкото всичко останало.

Мачкай, Гришо! Тук не можах да не се изсмея, докато едновременно беснея на извиращата наглост в тона на заглавието.

„Как се мачкат ваксино-гестаповски тролове“ – The Ultimate Guide!

Кажете ми, не е ли иронично, не е ли парадоксално такова заглавие от антиваксъри, организирани като партия? В група и сайт с главен администратор без лице и без реална информация?

Миналата година American Journal of Public Health излезе с данни, че руски тролове в социалните мрежи разпространяват разногласия по темата за ваксините и създават изкуствен дебат.

А знаете, че такъв дебат няма. Няма две страни на науката. Ефективността и безопасността на ваксините са доказани и не подлежат на никаква дискусия. Отдавна.

Но гласността на такива групи продължава да е факт, замъгляващ истината. Много майки вече са се опарили от коварната дезинформация и ще продължават, ако Фейсбук не предприеме мерки.

Но вече го планира. Така че да му мислят Румен Стойчев, „Ками Асенова“ и компания.

Файлът на групата с опорки всъщност съдържа огромно количество от връзки към най-голямата база данни за научна литература PubMed. Направих си труда да разгледам една по една всяка връзка за целта на анализа. Идеята е да се претендира за наука.

Тук е моментът да напомня отново, че дезинформацията е нещо, което изглежда като истина, но не е. Това е причината дамата да не избира жълти сайтове като pik.bg или naturalnews.com, а да се осланя на база данни, в която не се филтрира реалната разлика между доказателства, хипотези и други помощни средства за учените – просто се публикува всичко, излязло от научно списание някога.

Плюсът на подобен похват е, че средностатистически хората не проверяват тези източници, защото не ги разбират. Но вероятно интернет потребителите са виждали PubMed като често използвана връзка от посредници на науката. Така обикновеният човек остава с впечатлението, че получава търсения от него „информиран“ избор с научни данни. Освен това е подканван да го използва и разпространява.

Изводи

Сега разбирам защо стотици пъти сме получавали същите линкове и аргументи с претенцията за доказателства. След прочитането и разследването на това огромно „ръководство“ най-сетне осъзнах откъде всъщност са идвали те.

Ще си позволя да запазя разглеждането на въпросните опорни точки за следващия епизод на „Седмична реалност“, тъй като наистина има да раздробяваме много „информация“. До тогава – не влизайте в нито една голяма българска група за ваксини в България. Повтарям – нито една. Освен ако не ви е забавно.


Приканвам ви да споделите статията с приятели, защото вероятно много от тях са жертви на дезинформацията за ваксините, без да го осъзнават.

Полезни материали:

Лъжите за ваксините от А до Я

Защо аутистите стават все повече? Има ли връзка с ваксините?

Има ли доказателства, че ваксините причиняват аутизъм?

Андрю Уейкфийлд – най-вредният шарлатанин на света

„Истината за ваксините“ – анализ на филма

3 мнения за “Фейсбук групите за ваксини в България сеят най-много зарази

 1. Димитър написа:

  Всеки път се убеждавам колко просто племе сте антиваксърите. Заедно с веганите, но те само кресливи глупаци, а вие сте опасни кресливи глупаци. Имате късмет, че не върлува едра шарка, тогава ще молите за ваксината, спасила милиони хора пред това, да гледате как умира дете, с рани и язви по тялото, причинени от тази болест. Или да сте били с деца, преди да се измисли ваксината против полиомиелит, който е осакатил и убил повече деца от всички т. нар. “ странични ефекти“ от ваксините.

 2. Vse_edno написа:

  Нито съм ваксър, нито антиваксър. Не желая етикети и прочее.
  Правя това, което личната лекарка ми каже, че е добре да направя за здравето си.
  Слагам си задължителните ваксини (в нашия случай само БЦЖ-то), ваксинирам си и домашния любимец.
  Имам доверие на добрите, стари формули, но в мен има нотка на съмнение в качеатвото на продуктите, особено що се отнася до България, където почти винаги получаваш нискокачествен продукт на висока цена. Визирам само това, което е Made in Bulgaria.

 3. Споменаване: Вие сте жертва на Путин, ако сте неваксиниран

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.