Защо аутистите стават все повече? Има ли връзка с ваксините?

Според последната информация от Центъра по контрол на заболяванията към 2014 година едно на всеки 59 деца е било диагностицирано с аутизъм. През 2000 година тази бройка е била значително по-малка – едно на всеки 150 деца [1]. През 2012 диагностицираните аутисти са били едно на всеки 69 деца. Това е скок от 16% само за 2 години.  

Но защо се случва този огромен скок? Дали увеличението в броя ваксини не е причина за това?

Всъщност основната причина за ръста на аутисти не е истинско увеличение в техния брой, а подобряването на мониторинга и диагностицирането на заболяването.

Ние ставаме все по-добри в идентифицирането на това заболяване, което всъщност е истинската причина броят диагностицирани аутисти да расте главоломно.

Допълнителен факт, който доказва тази теза е това, че учените откриват, че броя аутисти през 2006 година сред белите е 30% по-висок в сравнение с тъмнокожите и 70% по-висок в сравнение с децата от испански произход. На пръв поглед няма никаква причина за такава огромна разлика. Всъщност това, което откриват е, че причината при белите да има повече аутисти е, че те живеят в по-уредени квартали с по-висок социоикономически статус и, разбира се, по-добър достъп до здравеопазване [2]. А това е причината именно сред тях да се откриват повече деца аутисти.

Всъщност това още веднъж се потвържава в последния доклад на Центъра по контрол на заболяванията, в който най-много случаи на диагностицирани е имало именно в бедното население (чернокожи и тези с испански произход), при които липсва достъп до качествено здравеопазване. 30%-та разлика между бели и чернокожи след този доклад се стопява само на 7%, а 70%-та разлика между белите деца и децата от испански произход пада на 22%.

С оглед на това не е и изненадващо, че в зоните на наблюдение, намиращи се по-близо до диагностичните центрове, обикновено има по-висока честота на разпростанение на деца с аутистично разстройство.

В Арканзас например чесотата на разпространение на случаи с аутизъм е най-ниска 1.31, докато в Ню Джърси е 2.93%. В Ню Джърси също така не се среща разлика между различните етноси. Експертите смятат, че достъпа до качествено здравеопазване в Ню Джърси е най-вероятно доминиращият фактор за високите нива на аутистично разстройство, сравнени с други градове [2].

Какво казват изследанията?

Въпреки всичко хипотезата „ваксините причиняват аутизъм и неврологични заболявания“ е тествана многократно и няма нито едно качествено проведено изследване, което да доказва наличието на причинно-следствена връзка.

Ето някои изследвания, които опровергават наличието на корелация между ваксините и аутизма:

Изследване от 2005 година, публикувано в Journal of Child Psychology and Psychiatry, изследва инфорамацията за 300 000 деца, родени в Йокохама, Япония, в периода от 1988 до 1996 година. Най-интересното в случая е, че комбинираната МПР ваксина е била изведена от употреба в Япония през 1993 година, така че никое от изследваните деца, родени в последните 4 години на изследвания период (от 1993 до 1996) не е било ваксинирано с нея. Нивата на аутизъм в тази възрастова група се оказали по-високи, което означава, че МПР ваксината „не може да обясни нарастващата с течение на времето честота на аутизъм“ [3].

Изследване от 1999 година, публикувано в Lancet, изследва 498 диагностицирани случая на аутизъм и търси доказателства за промяна в тенденцията на поява на случаи на аутизъм, която да е свързана с въвеждането на МПР ваксините във Великобритания през 1988 година. Учените установяват, че има постоянно увеличение на аутистичните случаи по година на раждане без наличие на внезапни „скокове“ или промяна в тенденцията след въвеждането на МПР ваксините. Не е открита времева връзка между началото на аутизма в рамките на 1–2 години след ваксинацията с МПР ваксините в сравнение с контролна група [4].

Изследване от 2004 година, публикувано в Pediatrics, сравнява възрастта на деца по време на първата ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола. Изследвани са 624 деца с аутизъм и 1824 деца, които нямат аутизъм. По-голяма част от децата и от двете групи са били ваксинирани между 12 и 17 месечна възраст. Останалата част деца и от двете групи са били ваксинирани между 18 и 24 месечна възраст. Не е открита връзка между възрастта на ваксиниране на двете групи и появата на аутизъм [5].

Прочети още

Мнение за "Защо аутистите стават все повече? Има ли връзка с ваксините?"

  1. Споменаване: Фейсбук групите за ваксини в България сеят най-много зарази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.