Соленето на храната води до повишен риск от смърт

Хората, които допълнително солят храната си, са изложени на повишен риск от преждевременна смърт. Изводът идва от огромно проучване с над половин милион участници, публикувано в European Heart Journal [IF = 29.983].

В сравнение с хората, които никога или рядко добавят сол, най-изявените любители на подправката имат 28% повишен риск от преждевременна смърт – предимно от инсулт и онкологични заболявания – на стомаха, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Добавянето на голямо количество сол е асоциирано с по-ниска очаквана продължителност на живота – съответно с 1.5 години за жени и с 2.28 години за мъже.

Приемът на плодове и зеленчуци има защитен ефект и е свързан с понижен риск от преждевременна смърт спрямо съответното ниво на добавена сол.

Проучването е наблюдателно, но няма как да бъде иначе. Не е възможно да се разделят на случаен принцип хора и да им се каже съответно да солят или да не солят храната си, като това изискване да се спазва години напред. Резултатът изглежда категоричен и трябва да бъде възприет при планиране на мерките за осигуряване на общественото здраве. Силните страни на анализа са огромен брой участници, многократна оценка на спазваната диета и консистентност на получения резултат при разглеждане на различни подгрупи.

Не добавяйте сол в храната. Яжте плодове и зеленчуци, за да живеете по-дълго и качестввено.


Източник: “Adding salt to foods and hazard of premature mortality”, by Hao Ma et al. European Heart Journal.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.