Ти плащаш, Цанов те лъже

Споменаването ни в един от най-влиятелните канали в България няма как да не предизвика ответна реакция. Накратко, Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ за пореден път злоупотребява с интелектуалния капацитет на публиката си и с хората, които му плащат.

Цанов е пример за това, което преди седмица обсъдихме по отношение на „Теранос“ и влиятелната шарлатанка Елизабет Холмс. Популярността на една личност не означава задължителна правота на нейните твърдения. Влиянието не е задължително да бъде употребявано добронамерено.

Нещо повече – това, което виждаме в „разследването“ на Цанов за случая с изгубеното (и вече намерено) дете Сашко, е брутална злоупотреба с влияние, която прекосява всякакви морални и етични граници.

Незаконно показване на частна собственост

„Разследването“, включващо шарлатаните ясновидец и радиестезист, прави силното внушение, че детето е било отвлечено, а не изгубено.

В клиповете са заснети и показани кадри на реални къщи (с живеещи хора в тях), в които ясновидецът разпалено твърди, че детето е „наоколо“ в тези къщи. Показани са дори по-подробни кадри със Street View на Google Maps с още повече къщи и живеещи хора в тях. Снимането на частна собственост с обществени цели може и да е легално, но снимането ѝ с цел посочване и обвиняване в извършено престъпление е меко казано спорно и по всяка вероятност незаконосъобразно.

Представете си за момент, че някой или дори тълпа от фенове на Цанов тръгнат сред показаните улици и безпокоят невинни живеещи хора там. Ще бъде ли Цанов подведен под отговорност за това, че ги е подтикнал към тази дейност?

Цанов е аналогия на Алекс Джоунс в България. С разликата, че вторият е отдавна забранен в YouTube и е осъден да плаща близо един милиард долара на пострадали близки за това, че е излъгал и подтикнал феновете си да пикаят на детски гробове, в чиято действителност той ги е убедил да не вярват.

Вярва ли Цанов в съдържанието, което прави

Фактът, че Цанов ни следи, споменава скептици като Джеймс Ранди и се подиграва с дейността на пастори, лекуващи болести, лесно може да се асоциира с идеята, че той най-вероятно е наясно каква е реалността за ясновидците, пасторите и други шарлатани, но ги използва с користната цел да трупа още повече популярност и още повече поддръжници, които му плащат. Употребата на безнадежден баща за тези цели, от друга страна, е дъното на моралния упадък.

След като Цанов е чувал за Джеймс Ранди, по всяка вероятност е наясно с широко известния факт, че великият скептик е създател на награда за доказване на паранормални способности, достигнала един милион долара. В продължение на над половин век (51 години) за нея са кандидатствали над 1000 ясновидци и други шарлатани – някои от тях велики в публичното пространство. Разбира се, никой от тях не е успял да докаже възможностите си в контролирани условия.

„Различните“ гледни точки

Цанов манипулира публиката си с идеята, че показва „различни“ гледни точки. В действителност в студиото му отново седят „различни“ гледни точки на едно и също нещо.

Ясновидец, радиестезист и свръхрелигиозен богослов – каква е разликата между тях, давайки мнения, повлияни от камбанарията на собственото си шарлатанство? Къде е „различната“ гледна точка на човек като Джеймс Ранди, къде е контролираният експеримент, който да докаже или отхвърли уменията на Христо? Няма ги.

Доказа ли ясновидецът свръхестественото

Не на последно място, нека обсъдим дали свръхредактиран клип, качен в платформа за развлекателно съдържание, може да докаже съществуването на Бог или на свръхестествени сили – за това бяхме споменати и почти предизвикани.

Дали уменията на ясновидеца Христо са истина, или фикция? Христо е необразован и неграмотен човек, който докато говори, създава истинска салата от думи, брътвеж от множество несвързани и често граматически неправилни изречения, в комбинация от редица числа без контекст и конкретика, а всъщност, ако се заслушате, много по-често в брътвежа си откровено споменава неверности.

Дали думите му стават истина, когато се редактират селективно и качат под формата на клипче от инфлуенсър в платформа за развлекателно съдържание? Особено когато това се случва след събитието, след като детето е намерено? Дали това клипче може да е доказателство за съществуването на свръхестествени сили?

Учените, изследователи и любители, непрекъснато си играят с въпроса за свръхестественото. Ако Цанов сега открива отговора му чрез своето клипче, качено в платформа за развлекателно съдържание, нека се опита да го публикува под формата на научен труд, който да бъде видян и преразгледан от независими един от друг учени от всички точки на света. Обещаваме, че никой няма да му спести Нобеловата награда, ако се окаже прав.

Защо ясновидците НЕ печелят всички награди, томболи и тотото

Ясновидецът Христо, необразован и неграмотен, вероятно е и немного богат, дори и да печели пари от жертвите на шарлатанската си практика. Той не е толкова богат, че да си позволи да пропусне обявената награда от 100 000 лв. и вместо това да се втурне да помага безплатно пред камера.

Ако Христо и подобни нему хора имаха свръхестествени сили, ако свръхестествените сили наистина съществуваха, дали веднага след обявяването на тази награда те нямаха да се втурнат да я печелят?

Дори и да предположим, че Христо е добър човек, който етично използва „уменията“ си, наистина ли никой от „свръхестествените“ хора няма да докаже уменията си, да грабне заслужено наградата и да спечели огромна популярност със свръхестествения си талант? Освен това, всеки може да откаже наградата веднага, ако се притеснява, че ще го посочат като нечестен.

Наградата беше спечелена и отказана от планинари – съвсем естествени хора. Никога в историята на света подобни награди не са печелени от хора, твърдящи, че имат свръхестествени способности. Ще кажете, че всички те, стотици хиляди по света, са изключително добри хора и не използват уменията си за финансова или публична изгода. Противно на факта, че всички взимат пари на клиентите си, някои получават широка публична промоция, други имат дори ТВ предавания, трети се рекламират и т.н.

Ние ще ви кажем, че има по-просто и логично обяснение. Свръхестествените умения просто не съществуват. Христо, дори да е работил безплатно по случая, си направи добра реклама на практиката през един от най-влиятелните канали в България и ще спечели много нови клиенти. Цанов спечели много гледания и вероятно нови платени поддръжници.

В заключение

Полза от тези клипчета, качени след като казусът вече е разрешен, нямат детето, баща му, семейството му, обществото или който и да е друг. Полза имат само Христо и Цанов.

Цанов не само, че снима къщи и улици на ръба на закона, внушавайки, че са извършители на престъпление. Той не само, че прави съдържание безцеремонно, против всякакви етични и морални норми, заблуждавайки публиката и хората, които му плащат, във всеки един разгледан от нас аспект. Но и както разбрахме, вероятно го прави умишлено с целта да трупа още популярност и още платени поддръжници.

Признаваме, че има уменията да го прави изключително успешно. Мнозинството хора вярват на така добре скалъпено и обработено съдържание, а хиляди дори му плащат.

Говори добре за вашия разум, ако не сте част от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.