Алекс Джоунс е размазан от съда, вече дължи $1 милиард

Основателят на Infowars Алекс Джоунс говори пред медиите, след като се яви на делото си за клевета във Върховния съд на Кънектикът в Уотърбъри, 4 октомври 2022 г. REUTERS/Майк Сегар/Файлова снимка

Свободата на говорене на лъжи, често обърквана от някои като „свобода на словото“, си има цена, а понякога тя е непоносимо голяма.

Познатият на всички фенове на конспиративните теории Алекс Джоунс ще трябва да плати почти 1 млрд. долара за разпространението на лъжата, че най-смъртоносната стрелба срещу невинни деца в САЩ в началното училище „Санди Хук“ през 2012 г., не се е състояла.

По-рано, Алекс Джоунс бе осъден да плати 4.1 млн. долара на едно от семействата, пострадали от това жестоко престъпление. Сумата, която трябва да плати на всички семейства, повдигнали обвинение, обаче вече е стигнала мащабните $965 млн.

Преди да помислите, че наказанието е пресилено, трябва да имате предвид, че съществуват свидетелства от семействата, според които вярващите на конспиративната теория ги тормозят непрестанно, а в някои случаи – уринират върху гробовете и заплашват да изровят ковчезите на починалите деца.

Познат на всички конспиратици

Алекс Джоунс е познат на наивните конспиратици със своето предаване Infowars, в което той твърде лесно ги убеждава в неверни, а понякога и откровено налудни твърдения. Ако вашите убеждения съвпадат по какъвто и да е начин с тези на човек, който отрича брутално масово убийство, възможно е да имате нужда от консултация със съответен специалист по психично здраве.

Новият световен ред идва, пръскат ни с кемтрейлс, ваксините са вредни, пандемията е измама, ХААРП контролира времето, мобилните мрежи ни убиват, извършва се депопулация на населението и дори „химикали във водата превръщат жабите в гейове“. Често противници на политическата му секта са обвинявани в „сатанизъм“ или друг вид злодейство.

Всичко това може да ви звучи познато, тъй като в България има твърде много и популярни негови аналози. За разлика от Алекс Джоунс, който ще изплаща дълга на лъжите си до живот, българските аналози обикалят свободно медиите, социалните мрежи и техните политически представители придобиват популярност напълно безнаказано, дори си позволяват да нарушават свободата на словото, гонейки неудобни за тях медии.

Докога?

Мнение за "Алекс Джоунс е размазан от съда, вече дължи $1 милиард"

  1. Споменаване: Ти плащаш, Цанов те лъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.