Алекс Джоунс осъден да плати над 4 млн. долара за клевета

Какво става, когато предозираш с конспиративни теории? Получаваш присъда за изплащане на 4.1 млн. долара за разпространение на лъжи.

Алекс Джоунс е познат на всеки конспиратик в Щатите със своето предаване Infowars, в което той непрекъснато ни убеждава как всяка една институция на света ни лъже.

Новият световен ред идва, пръскат ни с кемтрейлс, ваксините са вредни, пандемията е измама, ХААРП контролира времето, мобилните мрежи ни убиват, извършва се депопулация на населението и дори „химикали във водата превръщат жабите в гейове“. Често в неговото предаване видни либерални политици и личности са обвинявани в „сатанизъм“ и всякакъв вид злодейство.

Звучи ви познато? Това е така, защото в България има много негови еквиваленти, които заради безнаказаност никога няма да научат цената на лъжата.

Цената на лъжата

Алекс Джоунс обаче я научава. Научава я по трудния начин и сега ще трябва да плати над 4 млн. долара за разпространението на лъжата, че избиването на деца в училището „Санди Хук“ е измама. Това е само началото, защото го очакват още редица други дела за клевета.

Джоунс ще трябва да даде парите на семейство, което е останало без детето си заради стрелбата в „Санди Хук“. 6-годишният Jesse Lewis е убит в инцидента през 2012 г., заедно с още 25 деца, а родителите Neil Heslin и Scarlett Lewis основателно започват дело през 2018-а срещу №1 разпространител на лъжи в Щатите тогава.

Алекс Джоунс твърди, че стрелбата е била „тотално фалшива“ и „режисирана“ с цел насърчаване на политики за контрол на оръжията в САЩ.

Казусът Алекс Джоунс ни звучи далечен на нашата територия, но той въобще не е.

Преди каналът Infowars да бъде премахнат от YouTube, Алекс Джоунс има милиони последователи по целия свят. Той продължава да има стотици хиляди гледания в собствената си платформа. А конспиративните теории, които популяризира, продължават да имат милиони последователи по света. Но най-вече и особено на наша територия.

Помислете много добре с кои хора се асоциирате. Ако вашите убеждения съвпадат твърде много с тези на човек, който отрича реално убийство (и убеждава милиони последователи, че то не съществува), може да имате нужда от консултация със съответен специалист по психично здраве.


Източник: NPR

Мнение за "Алекс Джоунс осъден да плати над 4 млн. долара за клевета"

  1. Споменаване: Алекс Джоунс е размазан от съда, дължи $1 милиард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.