„Теранос“ и защо да внимаваме с инфлуенсърите

Шарлатанката Елизабет Холмс е осъдена на над 11 години затвор за измамата „Теранос“.

„Теранос“ е компания, чрез която Елизабет Холмс даваше фалшиви, но силно убедителни обещания през сцената и масовите медии, че няколко капки кръв са достатъчни за диагностиката на стотици заболявания. Машината „Едисън“ е продуктът на компанията, за който Холмс гръмогласно твърдеше, че може да диагностицира страдания от рак до диабет. Разследванията разкриха, че в „Теранос“ всъщност използват конвенционални методи за диагноза, машината рядко влиза в употреба и по-добре, защото когато влезе – дава фатално грешни диагнози.

Уви, много наивни и богати хора се довериха на убедителното говорене на Елизабет Холмс. „Теранос“ в един момент бе компания, оценена на фрапантните 9 милиарда долара, а Елизабет Холмс в един момент се приемаше като „следващия“ Стив Джобс.

Влиятелните личности и вие

Отразяваме този случай, макар и малко да се знае за него в България, за да изострим вниманието към убедително говорeщите влиятелни личности. В нашето публично пространство често и безнаказано се срещат комбинации от шарлатанство и злоупотреба с влияние.

Убедителността не е задължително равна на истинност. Популярността на една личност не означава задължителна правота на нейните твърдения. Влиянието не е задължително да бъде употребявано добронамерено. Ясни факти на пръв поглед, на втори обаче – добре е да бъдат изписани, изговорени и повторени.

Най-убедителни са актьорите, които се преобразяват в тотално различни личности от себе си на сцена. Когато това се случва пред екрана или в театър, ние сме с ясно съзнание и сме дали пълно съгласие тези професионалисти да ни „лъжат“, влизайки твърде убедително в ролята на други хора.

Когато някой ни лъже убедително в реалността, използвайки същите актьорски прийоми извън театъра и филмите, като че ли много от нас не могат да направят разлика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.