free aloha interracial teen sucking black stepdads cock.

tubegalore

Как ни убива алкохолът?

Усложнения на алкохолната болест

Като гастроентеролог често виждам пациенти с алкохолни проблеми.

Ето един типичен случай.

Миналата седмица в клиниката постъпи 32-годишен мъж в тежко състояние, целият жълт и с потресаващо лоши лабораторни резултати. Причината е остър алкохолен хепатит – резултат на редовна употреба на алкохолен концентрат в големи количества. Към момента пациентът се „бори за живота си“, като крайният изход все още e неясен.

Простете за горното клише, но смятам, че е крайно време да обясня защо алкохолът е водещ рисков фактор за увреждане на здравето, неработоспособност и смърт.

И друг път сме споменавали огромно проучване, публикувано в престижното научно списание The Lancet, според което:

Количеството алкохол, което води до най-малко смъртни случаи и инвалидност, е нула.

Също така рискът за смърт (по каквато и да е причина, свързана с алкохол) нараства пропорционално на изпитото количество.

Как ни убива алкохолът?

За съжаление, по много начини.

Алкохолната злоупотреба е честа причина за чернодробна цироза, която има многобройни усложнения и последици, водещи до смърт – кръвоизлив, кома и рак са само част от тях.

Алкохолната цироза вече е водеща причина за чернодробна трансплантация в САЩ, след като хроничният хепатит С понастоящем може да се лекува с нови и свръхефективни лекарства.

Дори и след чернодробна трансплантация (която в България, за съжаление, се провежда рядко по ред причини) пациентите с алкохолна причина за болестта имат по-ниска преживяемост в сравнение с пациенти, чиято цироза е по друга причина.

Често смъртта от цироза е бавна и мъчителна както за самия пациент, така и за близките. В началото на статията съм поставил снимка на друг мой пациент, който има асцит – често усложнение на цирозата, при което в коремната кухина се натрупва течност.

Алкохолът може да ви убие и много по-бързо в случай на остър алкохолен хепатит (възпаление на черния дроб). При тежко протичане смъртността достига 50% в рамките на 1 месец.

Алкохолът е водеща причина и за друго остро протичащо и понякога смъртоносно заболяване – остър панкреатит. В тежките му форми често се стига до полиорганна недостатъчност и смъртност до 25%.

При хора на възраст под 50 години алкохолът е важна причина за смърт поради пътнотранспортни произшествия и самонаранявания.

И това не е всичко.

Употребата на алкохол повишава риска от възникване на различни видове рак:

  • рак на черния дроб
  • рак на хранопровода
  • рак на дебелото черво
  • рак на гърдата
  • рак на глава и шия

Употребата на алкохол е личен избор. Но лечението на заболяванията, причинени от алкохол, се поема от НЗОК, т.е. от здравноосигурителните вноски на всеки един от нас.

Излиза, че обществото колективно плаща за грешните избори на определени хора.

Трябва ли да е така?

Трябва ли алкохолиците сами да поемат лечението си?

Според мен – да (или поне частично) и съм готов да понеса критики и обвинения от всякакви активисти, борци за права и близки на пациенти.

С оглед на горните данни недоумявам защо хората продължават да злоупотребяват с алкохол. Не разбирам и защо близките им не направят нещо по въпроса, преди да е твърде късно.

Ако вие имате обяснение, доводи и научни данни, опитайте се да промените мнението ми.

Можете ли?

Facebook Comments

2 мнения за “Как ни убива алкохолът?

  1. Не баш написа:

    В такъв случай следва при всяко заболяване, причинено от нездравословно хранене или от пушене да се приложи същото мислене. Може би и при екстремните спортове.

  2. Споменаване: Колко цигари има в бутилка вино? С колко е повишен рискът от рак?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Интернет бюлетин

Въведете Email
ОК
Специална оферта за теб!

Абонирай се 

за  Гадателката Бими
Да, искам да знам
Напълно безплатно!