Вие сте жертва на Путин, ако сте неваксиниран/а

Забелязахте ли, че подкрепата за агресора Путин и антиваксърските настроения по някаква причина съвпадат? Ние също.

Затова решихме да проведем по-обстойно проучване и стигнахме до извода, че причината не е никак случайна. Има значителна връзка между медиите, споделящи пропутинистка пропаганда и антиваксърски послания.

Войната на Путин с цивилизацията се води от десетки години в интернет. Дезинформацията цели всяване на политически смут сред населението на западните държави, което в кризисна ситуация като пандемията, може да доведе до загубата на повече човешки животи, отколкото в истинска война.

Войната на Путин с цивилизацията се води от десетки години

Още през 2018 г. излязоха убедителни данни в престижен научен журнал, че руски тролове в социалните мрежи подклаждат съмнения във ваксините и създават фалшив дебат. Отдавна се знае, че социалните медии са цел номер едно на тролски мрежи и политически партизани. Това са платформите, от които голяма част от населението на Европа и САЩ се информира за актуални събития. България, страната в която интелигенцията е избита по времето на социализма, е сред най-засегнатите.

Днес решихме да проверим кои и колко са жълтите медии, при които пропутинистката пропаганда и антиваксърските послания съвпадат.

При бързо търсене в търсачките Google, DuckDuckGo, Bing с израза „ваксините са опасни“ успяхме да открием 35 български сайта на жълти медии, които споделят фалшиви новини срещу ваксините.

Разделихме ги в следните категории:

  1. Пропутинистка пропаганда + убедителни антиваксърски послания
  2. Пропутинистка пропаганда + смесени мнения за ваксините
  3. Жълти медии със смесени мнения

От тези 35 сайта, всички от тях (или внушаващите 100%) някога са споделяли дезинформация в полза на Путин и срещу ваксините.

Небезизвестен факт е, че най-ефективна стратегия за такива медии е споделянето на огромен поток от информация и новини, включващи истини, полуистини и лъжи. Ето защо 22 от 35 (или 62.8%) са избрали тази стратегия и смесват споделянето на всякакви публични мнения, въпреки че често при тях се срещат фалшиви новини в полза на Путин и/или срещу ваксините.

Особено впечатляващ обаче е процентът на медии, които са избрали да споделят пропутинистка пропаганда и убедителни антиваксърски послания. Сравнихме категория 1 с категория 2 от нашия списък със сайтове и стигнахме до следния извод: в тези две категории общо влизат 17 медии. Мнозинството от тях – 11 от 17 (или 64.7%) са в категория 1, споделящи комбинирано пропутинитска пропаганда и антиваксърски послания. В другите 6 от тези 17, три са медиите, в които мненията са наистина смесени, а в останалите преобладават антиваксърски послания.

Антиваксърството е свързано с пропутинистка пропаганда

В заключение, 100% от жълтите медии, които споделят смесени мнения в нашата извадка някога са споделяли дезинформация в полза на Путин или срещу ваксините (за Ковид-19 или други). Мнозинството от пропутинистките медии (или близо 65%) споделят убедителни антиваксърски послания.

На фона на дългогодишно познатия факт, че руски тролове всяват политически смут в социалните мрежи и интернет, не е изненадващо, че има много подведени хора с такива убеждения. Наличието на жълти медии, които споделят смесени мнения, но предимно фалшиви новини, допълнително увеличава броя на тези хора.

Всичко това означава, че ако вие подкрепяте Украйна, но сте убедени срещу ваксините (или обратното – подкрепяте Путин, но сте убедени в ползата на ваксините) или имате пропутинистки и антиваксърски виждания едновременно, то най-вероятно сте жертва на руска дезинформация.

Необходими са по-сериозни мерки срещу умишленото разпространение на смут по теми, които биха могли да са животозастрашаващи. Тези мерки могат да се предприемат на всяко едно ниво – започвайки с индивидуалното решение за блокиране на хора, разпространяващи дезинформация в профила, страницата или сайта на вас или на вашата организация, и стигайки до държавно ниво, където могат да се наложат по-сериозни санкции за хората, разпространяващи дезинформация с користни цели.


Източници: в статията

Целият списък от медии ще бъде публикуван в групата Научна реалност. Може да станете член на групата чрез дарение в https://patreon.com/fibrocast. Ако желаете безплатно членство, може да кандидатствате на admin@fibro.bg с вашите основателни причини, ние ще разгледаме заявката ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.