Най-вредният шарлатанин на света

Андрю Уейкфийлд в ролята на Хабиб

Годината е 1998. Проучване на д-р Андрю Уейкфийлд и колеги е публикувано в престижното научно списание The Lancet.

В това проучване авторите стигат до заключение за нов синдром, наречен аутистичен ентероколит, който предполага връзка между чревно заболяване, аутизъм и МПР(ваксината срещу морбили, паротит и рубеола).

Родителите на 8 от децата, участвали в проучването, съобщават че техните симптоми са започнали 2 седмици след ваксинацията с МПР.

През 2004г. обаче се установява сериозен конфликт на интереси в това изследване. Става ясно, че повечето от участвалите деца са набирани от адвокат, който подготвял съдебен процес срещу производителите на МПР ваксини и болницата, в която е проведено, е получила £55,000 от борда на адвокатите.

Един от редакторите на The Lancet обявява публикацията като „тотално компрометирана“, а 10 от 12 от колегите на Андрю Уейкфийлд веднага променят интерпретацията си за нея. По-късно излиза наяве, че Андрю Уейкфийлд е получил още над £400,000 от адвокатите, за които не съобщава.

През 2010г. се стига и до лабораторните изследвания. Оказва се, че хистологичните препарати са с нормални изменения, но са връчени като патологични на The Lancet.

Списанието окончателно оттегля проучването, а Уейкфийлд вече няма д-р пред името си.

От тогава до сега, редица проучвания от независими изследователи и систематични прегледи с над 15 000 000 деца не доказват каквато и да е връзка между аутизма и ваксинацията.

Но вече е късно. Щетите са нанесени, Уейкфийлд продължава да се изявява като идол за някои, а случаите на морбили продължават да удрят рекордни нива.

Ето защо Андрю Уейкфийлд заема челна позиция сред най-вредните шарлатани на света.

Още за ваксините
Фейсбук публикация

Мнение за "Най-вредният шарлатанин на света"

  1. Споменаване: Фейсбук групите за ваксини в България сеят най-много зарази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.