Още една фалшива снимка, която споделихте хиляди пъти

Тази снимка е фалшива

Споделихте ли тази снимка? Знаете ли, че е дело на д-р Фотошоп?

Снимката като че ли непрекъснато изплува през определен период и винаги става популярна.

„Германският фотограф Зигмунд Ройер е чакал 62 дни, за да хване в кадър Слънцето и Луната, заедно с 16 фото камери. Следващият кадър на това природно чудо е възможно да се види през 2035 година…“

Гласи текстът. Уау…

Но:

  1.  Няма такъв фотограф. Снимката всъщност е направена от Bess Hamiti и е в интернет от 2012-та. Оригиналът(вляво) е качен в Wikipedia и разбива мита още в самото начало.
  2.  Най-впечатляващото в снимката са твърденията за невероятните умения на фотографа – 16 камери, 62 дни. Какво му трябва повече на един мозък, за да се заблуди?
  3.  Не на последно място, снимката е абсолютно невъзможна по чисто физични причини. Въпреки че Слънцето и Луната могат да се виждат в небето по едно и също време през месеца, за да има пълнолуние(както на снимката), то Луната трябва да е точно от срещуположната на Слънцето страна. Тоест, когато Слънцето изгрява – Луната да залязва и обратно. Затова Земята в момента на пълнолуние се намира между Слънцето и Луната. Това също означава, че само в нощта на пълнолуние, можем да наблюдаваме явлението лунно затъмнение. 1/6 от пълнолунията протичат със затъмнение, през останалото време сянката на Земята не успява да докосне Луната.

Така че… Лоша физика. И лоша логика. Една от задачите на това да имаме „съзнание“ е да го използваме в моменти, точно преди да се впечатлим или уплашим, когато няма нужда.

Е, надяваме се да не сте се впечатлили от тази снимка.

А ако сте… Разбира се, никой не умира от харесване или споделяне, но по същия начин може нещо друго да ви измами с опасни последици. Внимавайте.

Източник

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.