Тролски ферми саботират свободата на словото в интернет

„Борците“ за свобода неведнъж са ни ограничавали свободата на словото в социалните мрежи с масов репорт и организирани атаки.

Не е новина, че в България съществуват тролски ферми, които са винаги готови да услужват на политически партии и политици. Вчерашният протест, който в крайна сметка не стана ясно дали не е на автобусните шофьори, или срещу зеления сертификат, беше пример за такова слугинстване.

Фейсбук алгоритмите често не разпознават сатира, сарказъм, дискусия на противоречива тема и в такива случаи действат в полза на тролските ферми, чиято цел е саботиране на противника, в зависимост от партньора, който плаща.

Ако виждат, че няма да стане с докладване, троловете организират друг тип масови действия – „рейдване“ на коментарите и реакциите на противника, споделяне и подкрепа на политическите идеи, за които им се плаща.

За съжаление, в същите групи съществуват и рибки, които работят безплатно като тролове, без да имат съзнанието, че го правят. Това е резултат от успешното изкривяване на реалността в социалните мрежи от платените им „приятели“.

Свобода, но не точно

Както е видно от скрийншотите по-горе, всички тези „борци“ за свобода уж се борят срещу законите за ограничаване на словото в областта на омразната реч, но всъщност с масовите си нашествия изкривяват потока на информация и неговото осмисляне от читателите или директно го ограничават, като по този начин тотално компрометират свободата на словото.

Изглежда, за тези „свободолюбиви“ граждани свобода значи да ограничат максимално идеите, за които не им се плаща. В телеграм групата, от която са изтекли скрийншотите, участват и видни политици, които понякога изразяват откровено радикални, граничещи със средновековност идеи – разбира се, без да ги заявяват публично, но това е тема за друга публикация.

ОРКестърът вчера постигна за пореден път целта си, като свали една от сатиричните ни публикации за протеста и наказа двама от основателите на страницата за пореден път. А две от групите ни по-рано през годината изчезнаха с причината, че представляват „терористична“ организация. През 2021 г. аз и д-р Стефан Митев отсъствахме с официалните си профили за повече от 3 месеца.

Всичко това е резултат от усърдния труд на тролските ферми, които не спят, за да слугуват на политическите си господари.

Допускаме грешка – ние и вие

Нашата организация винаги е била толерантна към мнението на всеки, дори то да представлява чиста лъжа. Баннатите от страницата винаги са били чисто фалшиви или анонимни профили. А само допреди няколко месеца дори и те бяха оставяни.

Това е грешка. Грешка е да сме толерантни в частната си платформа и да позволяваме да се разпространяват лъжи, които видимо са с дезинформационна и пропагандна цел (умишлено разпространение).

Тази грешка се допуска не само от нас, а масово в социалните мрежи и медиите. Благодарение на усиления тролски труд, в интернет се създава впечатлението, че противонаучните лумпени и антиваксърите са мнозинството от населението. Вчера на протеста за свободата на коронавируса обаче видяхме друго. Видяхме, че тези хора всъщност са около 30 пъти по-малко от общо ваксинираните само за един ден българи.

По данни на анкетни проучвания твърдите антиваксъри в България са под 15% [2]. Изкривяването на реалността в интернет е опасно и трябва да бъде спряно, тъй като кара обществото да седи в по-лесната дефолтна позиция, без дори да бъде противонаучно настроено.

Ние ще положим усилия да коригираме тази грешка, съветваме всички медии и влиятелни личности да направят същото.

Информационната кампания, за която някои политици говорят всеки ден, трябва да започне първо с борба срещу дезинформационната кампания.

2 мнения за “Тролски ферми саботират свободата на словото в интернет

  1. Споменаване: Това не е свобода на словото

  2. Споменаване: Вие сте жертва на Путин, ако сте неваксиниран

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.