Това не е свобода на словото

Липсата на модерация в медиите и социалните мрежи не е свобода на словото. Безотговорност е. Безотговорно е да оставяме лъжите да съществуват рамо до рамо с истината, ако отнемат животи.

Всички медии, влиятелни личности, дори и всеки обикновен човек трябва да проумее възможно най-скоро този факт и да действа веднага.

Вие сте в известна степен отговорни за това какво се говори в частната ви платформа, в частната ви медия, на личния ви профил, на страницата ви, в компанията ви, дори и във вашата къща.

Ако човек нахлуе без ваше разрешение в дома ви, вие имате абсолютното право да го изритате оттам. Това не е ограничение на свободата на движение. Вие сте упражнили правилата във вашата частна собственост.

Няма как някой да претендира, че са му ограничили свободите в чужд дом, където той със своята претенция за свобода нарушава правата и свободите на други.

Липсата на цензура отнема животи

Липсата на цензура в частните платформи по време на пандемия води до излишни жертви. Факт е, че съществуват шарлатани, престъпници, организирани дезинформационни групи и тролски ферми, които се възползват от съществуването на произвола.

Въображаемата свобода на едни, изродена до произвол, не е по-важна от правото и свободата на живот на други.

Медиите и социалните мрежи са частни компании и като такива са напълно в законното си право да установяват регулации – включително цензура на съдържание или блокиране на хора от частната им платформа. И не само, те в определен момент стават отговорни да го правят – в интереса на обществото и демокрацията.

Член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз гласи следното:

„1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения […] без намеса на държавните власти и независимо от границите […]

2. Ползването на тези свободи, доколкото е съпроводено със задължения и отговорности, може да бъде обусловено от […] ограничения или санкции, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност, […] за защитата на здравето и морала, както и на репутацията или на правата на другите […]“.

Личният ви профил, частната ви платформа, медията ви, къщата ви не са държава. Вие имате свободното право да ограничите от произволия всеки, а в моменти като пандемията е и въпрос на отговорност да го направите.

И да си признаем, ние също сме грешни пред тези факти. На нашата страница цареше безотговорност в продължение на години. Само преди половин година блокираните от страницата бяха под 40 – основно ботове и спам профили. Това продължи 3 години. След като разбрахме за съществуването на групи, които компрометират свободата на словото и фактите срещу съответната сума, днес вече блокираните са над 400 и ще продължават да растат. Разбрахме късно за тях, късно и за последиците, които произволът има за обществото, и сега ще страдаме дълго.

Бъдете проактивни и не оставяйте шарлатаните, лумпените, троловете да разпространяват лъжи безнаказано.

Апелираме всички медии да модерират съдържанието и коментарите в рубриките си, в социалните си мрежи, включително и под публикациите си – за доброто на обществото и демокрацията.

Всеки човек е свободен да го направи за доброто на себе си и на всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.