Новак Джокович няма дял в компания с лекарство срещу Ковид-19

Талисманът на неваксинираните Новак Джокович имал 80% дял в компания, разработваща „лекарство за Ковид-19“. Решихме да проверим дали това е така.

Първо, Джокович притежава този дял в компанията от близо две години. „Новината“, че тенисистът е купил 80% от компанията QuantBioRes, не е много новина. Целите, с които сега се огласява това притежание, са съмнителни.

Второ, оказва се, че този опит за изглаждане на имиджа е грандиозен провал.
След подробен преглед, изглежда, че QuantBioRes е поредната шарлатанска заигравка с квантова физика от типа „Говоря много, но не казвам нищо“.

Компанията покрива всички критерии за шарлатанство

QuantBioRes е Дийпак Чопра на компаниите. Маркетинг текстовете им, а и „научният“ документ, с който описват технологията си, са с претенцията да бъдат сложни и научни, но в действителност не дават никаква конкретна информация и служат само за заблуда на впечатляващите се от нищо незначещи, но сложно звучащи термини. Психолозите наричат този тип на говорене и писане „психобрътвеж“ – използването на сложен жаргон, модни думи и езотеричен език с цел да се създаде впечатление за правдоподобност.

Когато човек реши да погледне детайлите на „технологията“, по която компанията „разработва“ лечение, стига до PDF файл, публикуван в „научния“ журнал International Journal of Sciences (IJS). Който се оказва, че е нещо като версия от Алиекспрес на високо оцененото научно списание International Journal of Science and Research (IJSR).

IJS (не IJSR) вероятно е списание, в което всеки може да публикува, каквото си пожелае, срещу съответната сума. Когато отворим About секцията на списанието, стигаме до грешка и празна страница. IJS най-вероятно е хищнически журнал – термин, използван за научни списания, които се употребяват за фалшиво придобиване на научни степени от учени или лансиране на продукти със съмнителна легитимност.

Когато вникнем в самия PDF документ на „технологията“, нищо не ни изненадва:

„RRM моделът се основава на констатациите, че конкретни периодичности (честоти) в рамките на разпределението на енергия на делокализирани електрони по протежение на гърба на протеина са от решаващо значение за биологичната функция на протеина и/или взаимодействието му с неговия таргет“

Разбрахте ли нещо? Именно. Целта на подобен психобрътвеж е да звучи толкова сложно, че да си мислите, че умът ви не може да го побере. И да се впечатлите от тази „наука“.

Подобни схеми на измама съществуват от дълги времена

Технологията звучи твърде сходна с т.нар. биорезонансни апарати, „светената“ вода или дори хомеопатията, често обявявани за лек срещу всичко. В хомеопатията например се твърди, че чрез огромното разреждане на конкретно вещество, получената вода магически запазва „отпечатък“ на „честотата“ му, което предизвиква лечебен „енергиен“ отговор в тялото. Ако всичко това беше вярно, много болести щяха да са в миналото, а хомеопатите щяха да са Нобелисти. Уви, реалността е съвсем обратната. Всичко е лъжа, за да ви взимат парите.

Но да се върнем на документа на QuantBioRes за „лекарството“. Документът не показва никакви резултати – нито клинични върху хора, нито върху животни, нито дори резултати от епруветка. По една проста причина – няма лекарство.

Документът е просто „анализ“ на процеса на репликация на коронавирусна РНК в клетката-гостоприемник, познат на всеки учен в тази сфера. А авторите заключват:

„Тези характеристики могат да се използват при проектирането на лекарства, които вероятно могат да пречат на този процес и да предотвратят репликацията на вирусна РНК в клетката-гостоприемник.“

Гениално, Уотсън. Но лекарство няма.

Съответно, Джокович няма 80% притежание в компания, която „разработва“ лекарство. По-вероятно е да има притежание в компания на шарлатани.

Честито на печелившите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.