Опасността от „Новото познание“: сваляне на маската

Развенчаване на "Новото познание"
Симеон Делчев от Обратно в реалността: Направих си труда да напиша един текст, който показва как точно продукции от рода на „Новото Познание“ , правят фалшиви разкрития. 

Габриел: Аз пък си направих труда да го разширя и структурирам, темата е важна и заслужава внимание.

 

Новото Познание е нашумял сайт, който често пише за „скрити истини“. Но какво всъщност се крие зад тези „истини“? В следващия текст ще разгледаме какви са проблемите, както и една случайно избрана статия, показваща в пълен нюанс вида на съдържанието там. В резюме бихме казали, че това са конспиративни теории – някои от тях добре познати, други доста по-екзотични. Но при всички случаи завоалирани с псевдонаучни факти, подвеждащи хората. На пръв поглед нищо изненадващо, но въпреки това придобиващо опасна популярност.

 

Защо опасна?

Виждайки такива материали, човек без необходими основни знания в конкретната област остава с впечатлението, че те са научно доказани.
Например един често срещан подход е да се позовават на примамливи авторитетни твърдения от рода на: „Учени от Скандинавия вече работят върху начини за енергизиране на водата“, „Руски физици доказаха целителната сила на Бога“ и т.н..

 

Какъв е проблемът?

Когато някой си слага ръцете на такива гръмки твърдения, винаги трябва да покаже съответните легитимни източници, които го подкрепят. Но проблемът е, че такива няма.

Най-същественият проблем обаче е друг. Той идва в подхода на създаването на тези твърдения. В случая виждаме как науката е директно заплетена в тях – „учените“, „руските физици“, които служат като авторитет и „доказват“ нещо магическо. Читателят остава с впечатлението, че науката е доказала „целителната сила на Бога“.

Как го доказват учените? Какви методи използват? Къде са резултатите? В крайна сметка коя изобщо е „целителната сила на Бога“?
Въпроси, които остават неотговорени от текста. Но пък дават широко поле за изява на въображението ни.

„Светената вода лекува, защото структурата ѝ е различна.“
Уау… Светият Синод харесва това.

Сега си представете, че сте типичното 14-годишно момче и пред Вас е подобен материал. Намирате се в ключов междинен период от живота си – имате останалото детско въображение от приказките, играете много видеоигри, но вече и слушате бунтарска музика, заглеждате се по момичетата, посягате на забранени неща, защото искате да сте специално момче. Всъщност силно желаете да сте повече мъж, отколкото сте сега като дете на 14. Такъв тип материали ще Ви накарат да се почувствате специален, знаейки „скритата истина“.

Но „истинската“ истина е всъщност, че Вие тепърва излизате от страната на чудесата и все още правите първи стъпки към науката. Вероятно знаете за нея по-малко от всеки с повече житейски опит от Вас. Ето колко опасен може да бъде източник като „Новото познание“ за Вашите реални представи за света, които тепърва започвате да изграждате.

 

И кое по-точно е „новото“ в това „познание“?

Че не е познание, а илюзорен модел, умело изграден да омае не само детето на 14 години, но поне 90 000 човека всеки ден на всяка възраст, неовладели критичното мислене, непознаващи фактите и логическите заблуди.

За да конкретизираме, ще се спрем на една случайно избрана статия, която се казва „Как водата става светена и какво се случва с нея?“.

Първо, още проследявайки източника, забелязваме че „Новото Познание“ взима тази статия от Quiz Show почти 1:1. „Quiz Show“ е просто един блог, а не научен журнал – там се изразява мнение, шансът да има научни факти там е близък до нулата.

Когато се зачетем в статията на „Quiz Show“, именувана „Защо структурата на светената вода е различна“, стигаме до името Пьотр Гаряев. В нея г-н Гаряев е наречен учен. В действителност обаче е далеч от наука и дори смело можем да кажем, че е псевдоучен – баща на т.нар теория за вълновата генетика“.

Превеждамe няколко реда за същността на теорията му от неговия сайт:

„Квинтесенцията на вълново геномната теория може да се репрезентира така: геномът на най-висшите организми се смята, че е биокомпютър, който формира времепространствената решетка, която е рамка на биосистемите.В тази биосистема като преносители на полевата епигенетична матрица се използват вълновите чела, които са свързани с генни холограми и т.нар. солитони на ДНК – далечен тип на акустични и електромагнитни полета, продуцирани от биогенетичния апарат на организма/биосистемата под въздействието на и бъдейки медиум на планирана регулаторна информационна обмяна между клетки, тъкани и органи на биосистемата.“

Уау, колко научно! Само че това уж научно и изключително сложно звучащо творение няма нищо общо с науката. Спираме дотук с превода, защото поне мен ме заболя главата, предполагам и вас.

Казано на прост език, в тази теория се твърди, че голяма част от информацията в ДНК се съдържа под формата на вълна и тя възприема информация чрез гласа. Така вече става ясно, че се говори за нещо магическо и свръхестествено. А както знаем, свръхестествените твърдения изискват свръхестествени доказателства. А такива няма.

Цитираният текст по-горе е класически пример за псевдонаука и за характерна техника на изразяване, наречена психобрътвеж(от англ. psychobabble) – използването на сложни думи, научен жаргон, езотеричен език, който да създаде чувство за истинност и правдоподобност на твърденията. Можем да се срещнем с този похват в сайта на „Новото познание“ в почти всеки материал.

Разглежданата от нас статия например, завършва с изречението:

„От молекули на водата, свързани по определен начин, може да се изгради ДНК, вируси, даже и пълно водно копие на човек.“

Рационалният човек осъзнава, че това е абсолютен нонсенс и въобще не се впечатлява. Но колко от хората имат нужните знания и умения да го осъзнаят? Рационален ли е средностатистическият човек? На първо място, той обикновено не е достатъчно компетентен в сферите, където му липсва квалификация. Тоест вероятно във всички сфери, освен една.

Ето как всеки от нас може да бъде 14-годишно дете по конкретен въпрос и да се впечатли от грешни твърдения, поднесени по вълнуващ начин. Голям принос за това имат и професионалната продукция, личностите, рекламата и дори неща като естетиката и правописа. Всичко това не липсва на „Новото познание“ и това е поредната причина то да бъде толкова успешно. В противен случай продукцията не би се различавала с много от тази на кварталния плоскоземец.

Сега да се върнем на историята на Пьотр Гаряев от цитираната статия на QS. Неговата „диплома“ – „степен доктор на биологическите науки“ е издадена от неправителствена организация (ВМАК), а не от Висшата атестационна комисия, която е упълномощена да издава научни звания.

През 2008г. теорията му и самият Гаряев търпят сериозни критики от Комисията за борба с псевдознанието и фалшифицирането на научни изследвания(Бюллетень „В защиту науки“ № 4 – за Гердяев започва от стр. 170), като най-общо е обвинен в създаването на псевдонаука.

След като знаем всичко това, изречението „руски физици доказаха целителната сила на Бога“ просто вече не звучи достоверно, като в главната роля е Пьотр Гаряев. Всички твърдения в статията рухват и от нея остава празното кънтене от аргументите, уповавани на „авторитети“, които са ни ясни като бял ден. Проблемът е, че това не ни е ясно на пръв прочит, а след внимателен поглед, който средностатистическият читател, живеещ забързано, обикновено няма.

Освен със статиите си, „Новото познание“ е популярно със своите видеа, публикувани в YouTube. Там често ще срещнете колоритния проф. Лъчезар Филипов от БАН.

Професорът е известен със своите чудновати изказвания. Той често назовава недоказани твърдения за факти. Ненапразно, 67 студенти и докторанти подписаха петиция за отстраняването му от БАН. В самото писмо има прикачени култови цитати на Филипов. Като например:

„От учените се избягва информацията, че руските сонди „Венера 12“ и „Венера 13“ са открили цветя, гущери и скорпиони на Венера. Те са се движили бавно заради високото налягане на повърхността, което ги притиска“ в негово интерю в „Тази сутрин“ по БТВ от 2016г.

„Да, гущерите на Венера са заснети и са истински!“

„Имаме снимки, на които се вижда, че извънземните са ходили на църква, и те много приличат на нашите ангели, светещи малки човечета с ореоли около главите си.“

„Аз от три години се опитвам да създам академична организация в България, която да се занимава с изследване на извънземни.“

Академичното изследване на извънземни звучи като академично изследване на зодиакални знаци. Уфологията и астрологията не са науки, за да са академични. Прост факт, който изглежда остава извън радара на професора по някаква причина.

 

В заключение: „Новото познание“ има всички червени флагове за псевдонаука

 

 • Псевдонауката е дейност, която симулира на пръв поглед научна дейност.
 • Позовава се на фалшиви авторитети.
 • Споделя твърдения, които често идват от личен опит, недоказан никъде другаде.
  „Убеден съм, че видях извънземно!“
  Характерно за нея е липсата на адекватни доказателства. Когато говорим за НЛО, обикновено „доказателства“ са видеозаписи, които могат да бъдат манипулирани, но не само – най-вече се използва умело т.нар. парейдолия: психично явление, породено от неясно разпознаване на обект, напр. когато в облаците виждаме лица и фигури. По същия начин можем да „видим“ извънземни във всеки естествен обект като например замърсен обектив или сензор на камерата.
 • Псевдонауката, разбира се, не използва научния метод. Ако тя се позовава на научни факти, то те най-често биват изкривени или преувеличени.
  През 2014г. бе доказана експериментално телепортираната квантова информация. От този факт, псеводнауката прави извода, че е възможна телепатията, понеже тя е вид „квантова телепортация“. В „Новото познание“ умело се използва квантовата механика като средство за паранормално обяснение на физични явления, които можем да видим и пипнем, и всъщност да обясним нормално. Квантовата механика е наука, отговаряща единствено за частиците на микросвета – на атомно и субатомно ниво, където важат съвсем различни закони. Билярдната топка не е вълна и топка едновременно, но електронът може и да е.

Обяснете това на счетоводител, нямащ нищо общо с природните науки. Или който и да е друг средностатистически човек. Или просто му споделете тази статия.

Науката е начин да оцелеем в свят, пълен с уловки и илюзии, създадени от възприятията и възможностите на нашия мозък. Използвайки логика и емпирични доказателства, ние откриваме нови природни закономерности, чрез които създаваме нови инструменти, за да направим живота ни по-лесен. Псевдонауката е ненужна пречка и забавя прогреса в това отношение.

По тази причина борбата с фалшивата информация е изключително важна в днешни дни. Благодарение на интернет ние имаме достъп до всякаква информация. И често можем да попаднем на заблуждаващи материали.

Ако използваме логика и знания, лесно бихме ги разграничили от истината и дори можем да се забавляваме с тях.

Но какво се случва с онези хора, които все още не могат да ги разграничат? Трябва ли да ги оставим в илюзорния свят, предоставен от популярни конспиративни медии?

Надали.

Мнение за "Опасността от „Новото познание“: сваляне на маската"

 1. Споменаване: Новак Джокович няма дял в компания с лекарство срещу Ковид-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.