Влиятелни канали и медии масово не проверяват факти

Ето защо се завръщаме. Спешно се наложи завръщането нa „Седмична реалност“ в българския ефир.

Изглежда, че колеги от целия свят, а и от България, масово изпитват трудност да направят проверка на фактите. Или просто нямат волята да го направят.

Под идеята, че това ще им донесе повече желани гледания, несъзнателно подвеждат публиката си, че лъжата и истината са равни. Без съпротивление, нашите колеги канят гости, които представят лъжата като още едно мнение. Рано или късно, самите те също поглъщат лъжите, които им се изговарят.

Последиците от това са най-видими и ужасяващи в кризисни времена.

Всеки има право на мнение, но когато това мнение е лъжа, всички останали имат не само правото, но и отговорността да го разобличават. Абсурно е да му се дава огромна публика, а колосално абсурдно – национален ефир.

Дори и най-горчивата истина е по-добра от най-красивата лъжа

По време на пандемията много личности спечелиха популярност с красиви лъжи. Стига вече.

Всяка медия, всяко предаване, всяка влиятелна личност, придържайки се към стандартите за етика и морал, трябва да правят проверка на фактите и не трябва да дават легитимност на лъжи.

Ние разбираме, че колегите в развлекателния бранш не са хора на науката. Сигурни сме, че те имат много по-голям талант и професионализъм от нас в сферата на развлечението и предаванията. Но това не е оправдание. Професионалисти има, някой само трябва да ги потърси.

Докато не ги търси, ще правим предавания ние. Скромни като бюджет и арт умения, но винаги верни на фактите. Или казано по друг начин – с нас никога няма да изгубите часове в говорене на лъжи, независимо колко по-добре ви звучат от устата на оратор или талантлив шарлатанин.

За нас най-важна е истината

Ние не сме талантливи, но имаме знанията да боравим със сложни научни данни. Никога няма да ви подведем за истината.

Последният епизод на „Седмична реалност“ е записан на 09.05.2021 г. – „Астрофизик срещу астролог“, с голяма пауза след останалите епизоди. „Седмична реалност“ спря да се излъчва заради натовареното ни ежедневие като лекари в кризисната медицинска обстановка. Бяха направени няколко опита за различни формати, но те не бяха толкова успешни, колкото първия.

Днес пандемията все още не е приключила, но с оглед липсата на предаване в българския ефир, което да държи на истината пред всяка останала популярна хватка, ни се налага да се завърнем обратно.

Заповядайте да ни гледате в неделя (06.02) от 20:20 ч. на живо във всички наши социални мрежи. Очакваме ви във Facebook, YouTube, Twitch.

Мнение за "Влиятелни канали и медии масово не проверяват факти"

  1. Споменаване: Наука по време на война

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.