България е близо 40 места по-назад от Австралия по свобода

Воят на балканци, наричащи отговорността в цивилизовани страни като Австралия „фашизъм“, може да бъде само увеселителен.

Особено що се отнася до България: дори консервативно настроени мозъчни тръстове като американския Cato Institute, в колаборация с канадския Fraser и немския Liberales Institut, нареждат България близо 40 места по-назад по свобода от Австралия през 2021 г.

България е 37 места по-назад спрямо Австралия по свобода в индекс, съставен от консервативни организации – както искате го разбирайте.

Индексът на човешка свобода, който включва редица фактори като човешки права, сигурност, свобода на изказ, информация, търговия и пр. отрежда първото и второто място съответно на Швейцария и Нова Зеландия за 2021 година.

Швейцария е страната, която скоро с референдум реши, че зеленият сертификат и противоепидемичните мерки са абсолютно наложителни.

Нова Зеландия е страната, която се обяви преди 2 месеца за ваксинация на над 90% от населението или в противен случай локдауни до дупка. Там през цялата пандемия мерките са твърди и безапелационни, както и в Австралия, която е осма в този индекс.

У нас под „свобода“ се разбира неспазването на противоепидемични мерки по време на епидемия

Гениално, нали?

Задължителни мерки и ваксинация в България няма. Дори и за някои от тях да се претендира, че са такива, то контрол липсва, което означава, че ги няма.

Умрелите от Ковид-19 в Нова Зеландия и Австралия се броят на пръстите на ръката ежедневно (ако въобще има), а в България жертвите на пандемията вече могат да съставят населението на цял град. Както многото ни правителства, така и населението радушно и всеобщо възприе този мор за свобода.

Дали швейцарците, новозеландците и австралийците са по-глупави от нас, имат по-малък достъп до информация от нас, или като цяло са по-малко свободни и там цари някакъв „фашизъм“?

Индексът на човешка свобода дава отговор на въпроса, като ни нарежда десетки места по-назад от тях.

Особено интересен за нас показател, включен в индексирането, е информацията. В балканските страни и най-вече в България се смятаме за по-просветлени от целия свят. Видимо, живеем в заблуда според този (и не само) индекс, като точно информацията е сред факторите, които ни оставят толкова назад.

Като спряхме да спазваме мерки и не се ваксинираме, внезапно се превърнахме в най-свободния народ на света. Нищо, че световните индекси за свобода въобще не са съгласни с това твърдение.

Криворазбраното ни усещане за свобода може само да отнема животи, но няма да ни направи по-свободни.

Свободата не е като салама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.