Фалшив баланс – опасният приятел на медиите

Преувеличен пример за фалшив баланс

Фалшив баланс е склонност на медиите да представят две различни гледни точки като равнопоставени, въпреки че не са.

Журналистите могат да боравят с аргументи, непропорционални и противопоставящи се на наличните доказателства и да създават впечатление за нерешим спор, интересен за аудиторията.

Фалшивият баланс допринася за разпространението на дезинформация в редица области.

Ярък пример са антиваксърските твърдения, поставени срещу огромна научна база от данни.

Заглавието „Денят преди ваксината беше последният, в който той беше нормално дете“, например, се противопоставя пряко на огромната база доказателства по емоционален начин, който може да подведе неутралната публика.

Това са думите на майка, изцяло породени от емоция, които не са равностойни на данни, получени от милиони деца, нито на реалността. Преди ваксината са се случили още безброй много неща, а ваксините са просто една от първите медицински интервенции, което е причината да бъдат заподозрявани за толкова много увреждания. В контролирани и епидемиологични условия обаче, тяхната безопасност е доказвана многократно.

Но човек се влияе повече от чувствата, отколкото от данните, а поради това може да остане опасно подведен.

По същия начин в много други научни области в медиите се противопоставят привидно „равностойни“ гледни точки – за конвенционална срещу алтернативна медицина, за климатичните промени, за еволюцията(и интелигентния дизайн), за ГМО и други.

Затова следващия път, когато четете или гледате медии, внимавайте какви позиции се представят като равни и защо. Често причината е една: дезинформация.

Фейсбук публикация

5 мнения за “Фалшив баланс – опасният приятел на медиите

  1. Споменаване: Пол и джендър: политика в науката (част 1) - ФИБРО - Фондация "Инициатива за българско рационално общество"

  2. Споменаване: Олдрин вече е на 89, а ние още мислим, че не е стъпвал на Луната

  3. Споменаване: Броят на заболели от морбили расте, но медиите показват ниско ниво

  4. Споменаване: От БНТ се държат като жълта медия по повод ваксините - ФИБРО - Фондация "Инициатива за българско рационално общество"

  5. Споменаване: Спрете да „дебатирате“ за ваксините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.