Олдрин вече е на 89, а ние още мислим, че не е стъпвал на Луната

Не сме стъпвали на луната

Има конспиративни теории за всичко и всеки в тези дни. Има дори конспиративна теория за термина „конспиративна теория“, но това е друга тема.

Ако ти си прицел на една от тези налудничави и изопачени теории, може да е толкова дразнещо, че да те изкара извън релси.

Така реагира днешният рожденик Бъз Олдрин през 2002г.:

Вижте видеото как великият астронавт цапардосва луд конспиратик.

В него един от хората, кацнали за първи път на Луната, е посрещнат от създателя на 4 „документални“ (сиреч конспиративни) филма Барт Сибрел.

След серия от настоятелни реплики на господина, Олдрин решава въобще да не си играе повече и почти го събаря с един удар, макар и Барт да е доста по-едър и млад от него.

„Защо не се закълнеш в Библията, че си бил на Луната?!“

„Ти си този, който казва, че е ходил по Луната, въпреки че не си!“

…Са само някои от агресивните думи на въпросния господин Барт Сибрел.

България, 17 години по-късно

През 2019г. ще отбележим 50 години от първото кацане на Луната.

Но според учителката Лидия Булева от 38-о ОУ „Васил Априлов”: „всъщност не е възможно човек да стъпи на Луната“. Още нещо, директорът на това държавно училище, издържано с пари на данъкоплатци, няма нищо против на децата да им се представя тази „различна“ гледна точка.

Алтернативната истина (сиреч лъжа) е давана на деца от 4 клас и ще стимулира критичното мислене според директора Мариета Димитрова.

Всичко това било съвсем с една цел: за да се научат децата да проверяват информацията, да бъдат по-любопитни. Вие вярвате ли на тази теза? Аз не.

И ще ви кажа защо: говорим за факти и всяване на излишно съмнение в тях. Говорим за човек, който трябва да образова, а не да обърква деца (особено на толкова крехка възраст). Допуснатата грешка от учителката е безспорна. Тя трябва да бъде наказана.

Защото лъжата е толкова равна на истината, колкото равни са ябълките и крушите. Вече знаем за небезопасното явление фалшив баланс. То не е валидно само за медии, въпреки че се застъпва широко приложението му там. Важи в пълен смисъл и за всички хора с „алтернативни“ разбирания – особено тези, които се опитват да ги пробутат на други по една или друга причина. В случая „различната“ гледна точка представлява точно това – фактите стоят рамо до рамо срещу една измамна теория. А знаем, че измамата не е равна на истина.

За да не бъда голословен, минавам в следващата част.

Споменатите като „различна“ гледна точка митове

1. Г-жа Булева казва, че хората не могат да стигнат до Луната заради убийствената радиация

Вероятно има предвид пояса на Ван Алън, където магнитното поле на Земята събира слънчевата радиация. Но той би могъл да е опасен само ако хората се задържат няколко дни там. Астронавтите обаче преминават в рамките на няколко часа през възможно най-тънките региони и биват облъчени с доза, близо до една рентгенова снимка – нищо повече.

2. Г-жа Булева казва, че сенките и начинът, по който падат, събужда съмнения за инсценировка

Всъщност това е лесно. Ниското слънце, неравната повърхност, характеристиките на лунния прах биха могли да изкривят ъглите и сенките на снимките по всякакъв възможен начин. В това видео NVIDIA тотално опровергават спекулациите на конспиративните теоретици за сенките.

3. Г-жа Булева казва, че липсват звезди на небето, а това не може да бъде така

Може и още как. Астронавтите правят снимки на силно осветени обекти – в това число и повърхността на самата Луна е такава. Тя рефлектира силната слънчева светлина и изглежда много светла на снимките. Контрастът между нея и небето е огромен. В тези условия камерата има нужда от малък отвор на диафрагмата на обектива, което прави невъзможно засичането на бледи светлини на фона, каквито са звездите. Подобно е например при светещи фарове на кола – докато човешкото око може да се адаптира и след време да вижда звездите, въпреки фаровете, то фотоапаратът няма такива възможности. И всеки фотограф знае това. Фотоапаратът има нужда от правилните настройки, за да се ориентира към конкретна светлина.

4. Г-жа Булева казва, че флагът се развява – нещо невъзможно без атмосфера

Знамето не помръдва в нито едно видео, докато не е пипнато от астронавтите. А след пипането му във вакуум, то продължава да се движи, няма нужда от вятър или „развяване“. Според принципа на инерцията всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно праволинейно движение, ако не му действат други сили. Точно липсата на атмосфера позволява този инерционен момент да продължи дори по-дълго. Вижте експеримента на Mythbusters, опровергаващ тотално „развяването“.

Каква е равносметката?

Без съмнение има още редица абсурдни теории, които са опровергавани многократно, но това не е главната ни цел.

Нека се концентрираме върху ситуацията. Когато се говори за истина, то няма различна гледна точка. Има факти или псевдофакти и двете са далеч от равностойни. Няма причина децата да се убеждават в последните, не и на такава крехка възраст.

Вероятно и самата учителка е подведена, не е осъзнала какво всъщност прави. Но вместо да поеме вината, тя решава да се оправдае с чисто „разнообразие“ и опит за засилване на любопитството у децата. В последното интервю учителката нямаше смелостта да отговори какви са ѝ личните убеждения за кацането на Луната, което ни казва много. Хората могат да осъзнават вината си само когато са достатъчно разумни и знаещи, за да видят допуснатите грешки. Тъжното е, че това не само не се случва, но и дори остава с подкрепата на директора на училището. Е, данъкоплатците да му мислят. А аз съм убеден, че това не е нито първата, нито ще е последната такава учителка. Затова мислете.


Източници:
ladbible.com
theguardian.com
spacecentre.co.uk
cosmos.1.bg
bgonair.bg

3 мнения за “Олдрин вече е на 89, а ние още мислим, че не е стъпвал на Луната

  1. Венцислав написа:

    Интересното е, че конспираторите за кацането на луната, приемат за вярно пращането на първия човек в космоса от СССР. А всички знаят за космическата война водена тогава между СССР и САЩ и тук просто ги питате, добре де защо никой никога от СССР не оспорва кацането на американците на луната, а те 100% са следели този процес под лупа… така де, дори и да имаше най-малкото съмнение за постижението на американците, първи щяха да го кажат руснаците. Но те хората просто са си следили процеса и са си наясно, че това се е случило…

  2. бай Хой написа:

    И руснаците го казват, и половината нормални американци, че скоро и китайците го потвърдиха, че не са открили никакви следи от американосите! Прочетете колко е била дебеленита на ракетата им, от какъв материал, и каква температура се развива при навлизане в стратосферата. ВИжте смешните им снимки, сравнете само дължините и посоките на сенките, „космонавта“ няма никакви контактни сенки с повърхността….ама на ви една снимка и вече сте там.

  3. Споменаване: На този ден „Аполо“ излита успешно към Луната за трети път - ФИБРО - Фондация "Инициатива за българско рационално общество"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.