Доцент се изказва срещу ваксините за грип, рекламира своя

Доцент Чорбанов

На фона на настъпващата грипна епидемия в страната и в света, учен от БАН разтръби, че няма ефективна грипна ваксина.

Към 20.01.2019 епидемичната обстановка в страната е следната: брой заболели – 5 965 лица, заболяемост – 156.41/10 000 [1]. По данни на РЗИ у нас ваксинирани срещу грип през 2018 г. са 12 606 души.

„Това е нищо и половина

– коментира водещият инфекционист доц. д-р Мангъров.

Един друг доцент и неговите аргументи

Доц. Андрей Чорбанов, доктор по биология (но не по медицина) и завеждащ Департамента по имунология към Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН, направи изявление, че „грипните ваксини са неефективни“ в предаване по БНР от 16.01.2019 г. Предаването е “Програма Хоризонт”, а текстовият материал с извадки от интервюто е озаглавен „Доц. д-р Андрей Чорбанов: Не съществува ефективна ваксина срещу грип и подзаглавие „При здрав човек имуностимулацията е абсолютно ненужна“.

Първо, прави впечатление, че доц. Чорбанов е изписан с д-р, т.е. има докторска титла, но това би заблудило голяма част от слушателите. Доста хора могат да се подведат, че лекар им споделя мнението си. Доц. Чорбанов всъщност е специалист и доктор по биотехнологии, но не и по медицина. А с това изказване той изцяло отрича използването на противогрипните ваксини.

Истинската причина за изказването…

„Идеята на Европа е да се спре този негативен социален ефект върху населението, тъй като огромни маси хора боледуват от грип. В момента се финансира огромна програма между ЕС и Индия, в която ще бъдат инвестирани 10 млн. – в големи проекти, като целта е да се разработи ефективна ваксина. Това е единственото нещо, което може да бъде каквато и да е превенция. Говорим от медицинска гледна точка“.

Според доц. Чорбанов тъй като Европейският съюз разработва програма за финансиране на проекти, целящи разработване на ефективна ваксина срещу грип (в това число и неговия), то такава ваксина не съществува за момента. Неговото мнение е, че все пак тя може да се разработи, макар и това да стане в бъдеще. Говорейки от „медицинска гледна точка“ подвежда хората с чувството за авторитетност. Но не забравяйте, че той не е лекар.

Конспирацията, която „те“ не искат да знаете

„Колкото и да звучи абсурдно, естествено, здравните власти няма как да признаят, че нямат някаква съществена терапия, те съветват хората да се имунизират, да взимат превантивни мерки, но в крайна сметка тази имунизация няма да е ефективна. Това е повече от ясно. Със сигурност населението ще боледува от грип и тази година. И единствената превенция е намаляването на контактите, събирането в големи групи. И най-важното е недопускане организма да изпадне в състояние, в което по-лесно би могъл да се разболее от грип, става въпрос за настинки и състояния, в които човек е много по-уязвим.“

Богат материал за анализ. „Лошите“ здравни власти и техните специалисти не искат да признаят, че са безсилни срещу грипа според доцента. И не само, съветите, които дават – имунизиране и превантивни мерки, са безсмислени. Случайност? Не мисля. Конспирация!

Превантивните мерки

Разбира се, превантивната мярка, която споменава доц. Чорбанов, а именно – ограничаване на контактите, е правилна. И той смята така.

По-нататък става ясно, че медицинската култура на „доктора“ се простира и върху състоянията, които правят организма ни уязвим – „настинки“ например. Интересно е какво мисли той за децата, много възрастни, хронично болни и имунодефицитни пациенти, бременни и така нататък, които са „допуснали“ да бъдат в „уязвимо състояние“ за разболяване от грип.

При въпрос на водещата каква е ефективността на медицинските маски, доцентът беше категоричен:

За предпазване – не, категорично няма никакъв ефект. Изключителна неефикасност. Няма какво да си купите от аптеката за предпазване от грипа.“

Систематичен преглед и мета-анализ за използването на лични предпазни средства при епидемия от грип (2017) поради хетерогенността на изследванията не установява значим ефект на използването на маска. При анализ на данните с включване на рандомизирани клинични проучвания, кохортни и случай-контрола изследвания обаче, значим протективен ефект на маската е забелязан (N = 1736; OR = 0.41 95% CI 0.18–0.92).

Пушки, вируси и стомана…

След ненапълно точното и доста повърхностно-генерализирано засягане и на проблема с имуностимулантите, водещата продължава с впечатляващо грешната хипотеза „че хората все повече смятат, че вирусите мутират и вместо да се оздравява за една седмица, се влачат с болестта по 2-3 седмици до пневмония.“

Тук вероятно тя можеше да спре с нелепиците, но продължи:

„Какво превръща новите и старите вируси в толкова сложни за лечение вече. Защо имунната ни система е толкова срината? Защо организмът ни не реагира на антителата, които вече трябва да сме създали при предишни вируси и преодоляването им?“

Серия от медицински и имунологично неправилно зададени въпроси. Отговорът на доц. Чорбанов беше следният:

„Вирусите са един феномен, вирусите реагират по много различен начин. Представете си, има вируси, които са изключително опасни и предизвикват смърт, които обаче не са толкова заразни (бел. ред. КОИ?), други като грипа са … при всички случаи фаталните изходи не са толкова много, ако се вземе предвид оцелелите хора, които заболяват от вируса.“

Тук доцентът направи смело и неподкрепено с проучвания изказване, че грипът не причинява толкова много смъртни случаи. Вероятно е направил сравнение с HIV или Ебола, знам ли? Според СЗО обаче 650 000 са починалите от респираторни усложнения след разболяване със сезонния грип за 2017 г.

“Но за сметка на това при тези многoкратни преминавания от индивид в индивид вирусът се адаптира по един прекрасен начин към имунната система, правейки малки мутации, които неутрализират антителата, които до момента има създадени. Затова всеки път човек си боледува от грип, защото всеки път среща вирус, който има някаква промяна и не е същия, който е бил преди това. Поради глобализацията вирусът има възможност да срещне много повече гостоприемници. Това води до повече мутации. Начинът на живот в т.нар. културни развити държави, е такова, че хората са доста по-склонни към заболяемост, имайки предвид малкото движение, лошата физическа форма, в която хората живеят, дава възможност за много по-сериозни заболявания.

Биологичното обяснение за мутациите на грипния вирус, разпространението му са валидни. Заключението обаче, че в развитите страни грипът предизвиква голяма заболеваемост, поради лоша двигателна активност, не е верен. Причината е голямата изменчивост на вируса, съчетана с ниската ваксинална активност на хората.

„Малкото движение“ не е пряко виновно за голямата заболеваемост от грип, то е просто фактор за развитие на социално значими заболявания като затлъстяване, диабет и т.н.

„Ваксините не са ефективни“, даже и в ефира на NOVA

Една следваща и голяма изява на доцент Чорбанов по повод неефективността на грипната ваксина бе гостуване в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ. Поканен беше и доц. д-р Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница „проф. Иван Киров“. Водещата започна директно:

„Сбъркаха ли тези, които се имунизираха срещу грип?“

Доц. Андрей Чорбанов

Накратко, според него показателно за липсата на ефективност на грипната ваксина са следните „доказателства“/“факти“:

„Ако ефективността на ваксината беше такава, каквато ни се иска – 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма е достатъчно показателен“.

Според доц. Чорбанов независимо дали даден човек е ваксиниран, той ще се разболее, а може и по-тежко да изкара грипа. Той обаче е категоричен, че грипната ваксина поне не е вредна.

„Ще дадете едни пари за нещо, за което можете и да не ги дадете“

– беше заключението с елементи на насмешка от доц. Чорбанов.

Доц. д-р Атанас Мангъров

Доц. д-р Мангъров се намеси с данни за ефективността на противогрипната ваксина, изчислена между 30-70% в зависимост от вида на включените в нея вирусни щамове.

Според него основната причина за недостатъчната ефективност на ваксината е малкият процент хора, които се ваксинират [бел. ред. 2%]. Особено за България ваксиналната активност е много ниска.

Доцент Мангъров също цитира проучване в Япония (2018), където ваксинирали задължително учениците против грип в продължение на години, което намалило значително усложненията от грип сред възрастните индивиди. За всеки 400 ваксинирани деца, е спасяван един живот на възрастен индивид. Заключението на проучването е:

„Противогрипната ваксина предотвратява протичането на грип и е ефективна в редуцирането на вторични усложнения.“

Изводи

Идеята, зад която стоят пресните изявления в медиите на доц. Андрей Чорбанов, вероятно е международният проект с негово участие за създаване на 100% ефективна противогрипна ДНК ваксина. Тя да бъде универсална за всички щамове грип и да е евтина [2, 3]. И ако погледнем отвъд финансовите интереси на създаването на такава ваксина и прозрем благородната му иначе идея да се създаде по-ефективна ваксина, необходимо ли е преди това да се отрича напълно и това, с което разполагаме в борбата с грипния вирус?

Настоящата ваксина е най-доброто средство, с което разполагаме. Твърде вероятно е ниската ефективност да се дължи и на изключително ниското имунизационно покритие. Такива изказвания обаче не го повишават. А и нека не забравяме, че високолетвени проекти като неговия са се проваляли многократно в историята на света. Успехът на такива е по изключение, а не обратното.

Въпреки всичко му пожелаваме успех, защото кой не иска 100% ефективна противогрипна ваксина?


Авторът от Обратно в реалността не пожела да бъде кредитиран.
Редакция: Габриел Димитров

*Титлата д-р на доцента е коректна, в предна версия бе написано, че не е.

Мнение за "Доцент се изказва срещу ваксините за грип, рекламира своя"

  1. Споменаване: Противогрипните ваксини са много ефективни през тази година - ФИБРО - Фондация "Инициатива за българско рационално общество"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.