Спрете да „дебатирате“ за ваксините

Осъзнавате ли медиите каква огромна вина имат за ситуацията днес в България?

Излъчвайки непрестанно видни членове на партии, които отричат науката, те жънеха рейтинг на фона на човешки животи.

Създаде се фалшив баланс, от който победител единствено може да е дезинформаторът. Защо това е така?

Представете си, ако на именитите антиваксъри не им бе даван национален ефир въобще. Представете си липсата на милиони зрители, читатели, слушатели на агресивни антинаучни и недоказани тези. Представете си и се питайте: дали милионите потребители на медиите щяха да бъдат също толкова объркани, колкото и днес?
 
Да, няма място за дебат на научни факти в телевизии и всякакви медии. Няма място за „мнения“, различни от науката, още повече в национален ефир. Това е абсурдно!
 
Научният дебат се осъществява само и единствено чрез качествено проведени независими проучвания, преминали безмилостния процес на публикуване в научни журнали. Науката не е политика, футбол или махленски спор.
 
Земята е сферична, а не плоска и няма две мнения по въпроса. Създава се впечатление, че едва ли не всеки може да си има собствено мнение по вече решен въпрос.
 
„За“ или „против“ ваксините е еквивалентът на 2+2 = 4 ли е, или 3.
 
По чувствителни теми човек се влияе повече от чувствата и убежденията си, отколкото от данните и поради това може да бъде само опасно подведен. Следващия път, когато четете или гледате медии, внимавайте какви позиции се представят като равни и защо.
 
Не може фактът да бъде равнопоставен на лъжа. Спорът или „дебатът“ по научен въпрос в телевизия представлява точно това.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.