YouTube спира да препоръчва мисинформация, БНТ тепърва започва

YouTube спира, БНТ започва с дезинформацията

На фона на началото на „Новото познание“ (предаване за псевдонаука и конспиративни теории) в държавна българска телевизия, най-голямата видео платформа в света YouTube намира за редно да сложи край на подобен тип съдържание или поне да го ограничи, доколкото е възможно.

Дали ще е видео за плоската Земя, срещу кацането на Луната, срещу ваксините, или за натурален универсален лек – псевдонауката, фалшивите новини и конспиративните теории към този момент не са трудни за намиране в YouTube. Но поправка в политиките на сайта планира да спре препоръчването им и да промени статуквото.

След години критика по този проблем YouTube най-сетне решава да направи крачка към борбата с мисинформацията. В блог пост от 25.01.2019г. YouTube съобщават, че вече няма да се препоръчват видеа с „крайно съдържание“ или такова, което „мисинформира* потребителите по вреден начин“, дори ако материалът не нарушава техните общи правила.

В публикацията се казва, че засегнатите от тази промяна видеоклипове не надвишават 1% от всички на платформата. Но предвид милиардите други видеа, числото все пак е голямо.

Какъв е проблемът

Алгоритъмът на YouTube в последните години е често обвиняван в препоръчване на съмнително съдържание, дори и когато хората имат малко интерес към това.

„Само в YouTube можеш да започнеш с видеа за оцеляване в природата, да преминеш към хардкор стратегическо оцеляване и малко по-късно към Бигфут, НЛО-та и откачалки в 3 клика“

– коментира човек от reddit.

Причината за това обаче едва ли е планиран заговор на YouTube срещу обществото. Истината е, че настоящите автоматизиращи технологии не са способни да избегнат такива обстоятелства. Затова е необходима човешка намеса.

От сайта твърдят, че непрекъснато правят промени по системата за препоръки, като в началото са смятали, че препоръчаните видеа ще доведат до повече кликове и гледания. Но в последствие става ясно, че хората, правещи видеоклипове, си намират най-различни стратегии да пробият тази система.

Кое ще бъде спряно от препоръки

YouTube дава три примера за видеа, които ще спрат да се препоръчват: тези, които промотират чудодейни лекове за сериозни заболявания, такива за плоската Земя или съдържание, което е пълно с измамни твърдения за исторически събития като например атаките на 11 септември 2001г.

Въпреки всичко YouTube няма да премахва съмнителните видеа и ще продължи да ги препоръчва на хора, които са абонирани за такива канали. Също, YouTube няма да изключва т.нар. „крайни“ видеа от търсачката на сайта.

„Смятаме, че тази промяна балансира платформата откъм свобода на словото и отговорност към нашите потребители“

– пишат още в публикацията си.

Опасения

Компанията не дава конкретни и дълбоки детайли за това кои видеоклипове ще се класифицират като „крайни“, което за съжаление им дава възможност и за злоупотреба с тази политика.

Според YouTube решенията за конкретни видеоклипове няма да се правят от хора, а от т.нар. машинно обучени алгоритми. Но именно хора (акредитирани критици) от „всички американски щати“ ще наблюдават за качеството на съдържание и ще докладват на алгоритмите. Подобен механизъм действа и в търсачката на Google, определящ качеството на показани резултати. Но ние не забравяме, че и критиците са хора със собствени наклонности и предпочитания, които не могат да се отменят.

Приложение

Планът за прилагане на новата политика ще бъде постепенен: първо, с малко ограничение в рамките на САЩ, но бавно обхващащ все повече региони и достигащ глобален мащаб, когато системата за разпознаване на мисинформация стане по-точна.

От Българско рационално общество сме за свободата на словото, но нека все пак отбележим, че такъв тип съдържание увлича и замъглява разума на хората, и дори би имал обратен ефект за техния свободен информиран избор. А YouTube е частна компания, която може да си позволи подобен тип действия.

Всички изпитваме силната нужда да знаем „скритата“ истина, която никой друг не знае. Но с такива материали оставаме с илюзорното чувство за знание, а това е много по-опасно от самото незнание. Едно е човек да не знае и на всеки се случва, друго е да бъде мисинформиран срещу това знание. Антифактите не трябва да се толерират.

Остава въпросът: БНТ, защо?


*Мисинформацията се различава от дезинформацията по това, че може да е безцелно, неумишлено разпространение на неверни твърдения. Дезинформацията е само умишлено такова (по-тесен термин).

Мнение за "YouTube спира да препоръчва мисинформация, БНТ тепърва започва"

  1. Споменаване: Вярващите в псевдонаука знаят най-малко, но си мислят обратното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.