Ваксината на Бил Гейтс се провали, ето как

Още през юни ваксината на CureVac N.V. и фондацията CEPI (на Бил и Мелинда Гейтс) показа по-слаби резултати от очакваните в своите изпитвания от Фаза III – 47% ефикасност. При наличието на по-ефикасни ваксини-конкуренти и поради слабата ѝ имуногенност, не беше пусната на пазара.

Защо е важно да споменем този факт?

Първо, за да представим нагледно как се води научен дебат – с изпитвания в златен стандарт на медицината – ефективна ли е ваксината, безопасна ли е, „за“ или „против“ ваксината? Това са въпроси, които се задават и тестват в научна среда. Мястото им не е в медийния ефир със заглавия и гости, внушаващи фалшива информация или баланс на мненията. Ако вашето мнение е различно от фактите, то се нарича лъжа или илюзия.

Избийте си от главата, че имате право да лъжете хората. Това се отнася най-вече към журналистите, заблуждаващи хората с жълти твърдения и с лъжливи гости с цел повече рейтинг. Не, това не е свобода на словото, а лъжа на цената на човешки животи.

Второ, споменаваме този факт, за да се спре с до болка баналната приказка, че всичко се прави за пари.

Всяка ваксина преминава през сложния и безмилостен процес на изпитване във възможно най-висок етичен стандарт на медицината, преди да бъде одобрена. Този процес се извършва по един и същ начин, независимо дали ваксината е на най-богатия човек на света, или на случайни изследователи.

Очевидно, някои ваксини преминават успешно изпитанията за ефикасност и безопасност, други не могат. Единствената разлика между тях е в получените данни.

Всеки е свободен да докаже истинността на мнението си чрез средствата на науката, както всеки друг. Но дотогава – няма право да лъже хората, нито някой има право да му позволява да лъже хората в ефир, още повече в национален.

Нека не правим свободата на словото – слободия. Лъжата, касаеща човешки животи, трябва да е противозаконна и да подлежи на тежки санкции.

Бил Гейтс не излъга.


Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.