„Боледуват ваксинирани, няма смисъл от ваксина“

На снимката виждате болни от едра шарка деца – ваксинирани и неваксинирани. Кои са неваксинираните? Въпросът е реторичен.

Не за първи път в човешката история имаме ваксини, които не са 100% ефективни срещу заразяване. Въпреки това, едрата шарка е заличена от света.

Ваксината не успява да предотврати заразяването на някои от тези деца и те биха могли да разпространят вируса. Но спира ли сериозното заболяване и намалява ли драстично шанса за разпространение на вируса?

Едрата шарка е ерадикирана. Последният ендемичен случай е регистриран в Сомалия през октомври 1977 г.

Причината: масово международно търсене на огнища, последвано от масова ваксинация, организирана от Световната здравна организация.

Масовата ваксинация е единствената причина да не чуваме въобще за едра шарка, бегло за полиомиелит и съвсем малко за други ваксинопредотвратими заболявания.

Сега, като задавате въпроса: „Какво пречат неваксинираните на ваксинираните“, досещате ли се за поне една причина?

Пожелателно неваксинираните винаги са били пречка пред свободата на здраве и живот на останалите. Личният избор, който те правят, отнема свободата на останалите да бъдат здрави, да бъдат лекувани и да живеят по не един или два, а най-малко три начина:

1. Липсата на достатъчно имунизационно покритие прави всички хора, независимо от ваксинационния статус, уязвими на заразяване. Така открай време възникват епидемии на морбили в общества, където ваксинационното покритие е под 93%. Началото на епидемията дава винаги неваксиниран.

2. Неваксинираните боледуват тежко, изискват дългосрочна хоспитализация и заемат легла в интензивни отделения за всички хора със соматични заболявания, налагащи интензивно лечение.

3. Разходите за лечението на пожелателно неваксинираните са разходи за цялото общество в солидарна система – напълно излишни при наличие на средство за превенция.

Когато избирате да не се ваксинирате, вашият избор може и да е личен, но при всички случаи не е информиран, нито свободен. Той отнема свободи.

Няма 100% ефективна ваксина. Има изчезнали с масова ваксинация заболявания. Тя зависи от всички нас. Пречите и вредите, ако не сте ваксинирани.


Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.