Въвеждането на задължителните сертификати сега е дискриминация

Въвеждането на задължителните зелени сертификати сега е закъсняло и води до дискриминация. 

На фона на рекордна заболеваемост и смъртност властите отбиват номера за пореден път, прехвърляйки изцяло отговорността в ръцете на народа, който е масово объркан, безразличен или откровено глупав за пандемията.

За да задоволи нуждите на предизборната си кампания и да не губи гласове, служебното правителство дори въведе специални поводи за „зелен“ (но не точно) сертификат, който не съществува никъде по цял свят. Вече имаме „зелен“ сертификат непосредствено след първа доза от ваксина, една година след преболедуване, след тестване чрез бърз антигенен тест и прочее допълнителни отбивания на номера.

Не си затваряйте очите за истината: при над 5000 заразени и 100 починали всеки ден има само един изход от ситуацията – тотален локдаун. Локдаун за 2 седмици, независимо дали ви се иска, или не. Само локдаунът спасява животи по време на епидемичен хаос.

Въвеждането на задължителен „зелен“ сертификат сега е, за да отбият номерa

Зеленият сертификат трябваше да бъде обявен за задължително въвеждане много по-рано, когато експертите прогнозираха задаването на нова вълна през есента. Съществуват проучвания, че задаването на срок за изпъление на задача увеличава значително вероятността за успех. Уви, тогава политиците също бяха заети с популизъм и избори. За 8 месеца, в които България разполага с ваксини, никой, абсолютно никой от тях не пледира за въвеждането на задължителен зелен сертификат с фиксирана дата през есента. Те се интересуваха повече от гласа ви, отколкото от вашия живот.

Внезапното въвеждане на зелен сертификат с прекалено много български изключения е чисто симулиране на дейност, предизвикано от осъзнаването на реалността, че ситуацията излиза извън контрол, а изборите наближават. Не можем да затворим държавата, защото не е популярно, в същото време трябва да предприемем действие, за да не кажат, че не правим нищо.

Но забравете, че ваксинацията ще потуши точно тази епидемична обстановка в близките седмици – необходим е допълнителен период за развитие на имунитет. Не само, че това няма да допринесе с нищо през следващите критични седмици, но рязкото въвеждане на сертификата доведе и до внезапно търсене на лекари-престъпници, издаващи сертификати без поставена ваксина. Цели фирми са склонни да заплатят от 150 до 500 лв. на сертификат, за да осигурят бързо и лесно необходимия документ на служителите си.

 

Дори да приемем, че не всички хора имат тази корупционна възможност, то какво от това, като заведенията масово допускат с фалшиви сертификати? Ако тенденцията с тотална липса на контрол се запази, както и досега за елементарното спазване на мерки, то ръстът на ваксинациите няма да продължи дълго.

В момента всяка секунда с отбиване на номера или, казано по друг начин – липса на локдаун, означава смърт и дискриминация. Дискриминация за медицинските лица, които работят извънредно – много от тях в скафандри, в кански мъки и до безкрайност, сякаш длъжни на безотговорното ни общество. Дискриминация за спешни и хронични болни, чиито легла сега са напълно заети от неваксинирани – линейки обикалят от болница на болница, семейства реват, че няма места за адекватно лечение. Дискриминация за ваксинираните, които плащат безотговорността на неваксинираните в стотици милиони левове – за лечението и хоспитализацията им, за тестването им, за удължаването и потенцирането на последиците от пандемията за бизнеса. А скоро и дискриминация за чужди граждани, чиито легла ще бъдат заети от неваксинирани българи.

Кой ще защити правата на тези хора?

Ще се намери ли и един политик сега, който да ги защити от тази брутална дискриминация?

Безкрупулният популизъм на политиците надделява и те не говорят с факти, нито имат смелостта да говорят за твърди решения. Сякаш държавата ни е обрасъл двор без огради с една врата, на която пише: „Всеки сам си преценя“.

Намираме се в целогодишна предизборна кампания. Гласът ви е по-важен за политиците от живота ви. И това личи във всички политически партии без изключение.

Едни разпространяват откровена дезинформация [1] [2] [3], застрашавайки националната сигурност по време на пандемия напълно безнаказано. Други не спряха да говорят за необходимостта от присъствено обучение и непринудителна ваксинация, когато нацията ни е номер 1 по тежко болни и умрели от Ковид-19. Трети просто симулират дейност, предлагат безполезни мерки, предлагат дори вредни мерки или обвиняват другите.

Системата е пред тотален колапс, но никой не говори за твърди решения. Никой не иска да защити милиони дискриминирани хора в България. А можеха и техните гласове да спечелят. В преследване на дивото, политиците изтърваха питомното. И се провалиха.

 


Източници: връзки в статията

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.