Неваксинираните са най-големият спонсор на Биг Фарма

Всеизвестно е, че антиваксърите са посветени в пълненето на ковчезите на погребалните агенции.

Проста математика обаче стига и до друг неочакван за тях обрат: антиваксърите всъщност пълнят най-много джоба на Биг Фарма.

Каква е математиката?

В България клиничната пътека за хоспитализация на болен от Ковид-19 струва 1200 лв. Всеки ден близо 90% от хоспитализираните са неваксинирани. Дори и с поскъпналата цена на ваксините, една ваксина на Пфайзер струва 38 лева за държавата, а на Модерна – 43 лева. След проста сметка стигаме до извода, че хоспитализацията на пациент, който в 90% от случаите е неваксиниран, струва най-малко 15 пъти повече от поставянето му на две дози ваксина.

Но забравете за тази сметка. Това е най-розовият вариант, за който можем само да си мечтаем. Суровата истина е, че пациентите с Ковид-19, които препълват болниците, пролежават дълго време и изискват скъпо лечение. Те струват много повече от клиничната пътека на Здравната каса. По данни на Болничната асоциация лечението на всеки Ковид болен струва на болниците най-малко 3500 лв.

Повтарям – най-малко. Тоест, в най-добрия случай имаме близо 50 пъти повече разходи на човек, отколкото би струвало неговото ваксиниране с две дози.

Но да не забравяме, че най-тежко боледуващи и умиращи са неваксинираните. Тяхното лечение далеч не е най-добрият случай. Кошмарното им развитие на болестта често завършва фатално, а разходите по лечението им са бездънна яма.

Крайната дестинация на парите е не къде да е, а именно – фармацевтичните компании, предлагащи скъпото, но необходимо лечение и болниците, осигуряващи скъпите, но необходими диагностични процедури.

Оказва се, че „Биг Фарма“, враг номер 1 на антиваксърите, всъщност доволно потрива ръце от безразсъдните им вярвания срещу ваксините.

Разходите за неваксинираните са бездънна яма

Скорошен анализ показва, че неваксинираните Ковид-19 пациенти струват на здравната система на Щатите милиарди долари – напълно предотвратими чрез ваксина.

През лятото, за период от 3 месеца, 342 000 неваксинирани хора са хоспитализирани с COVID-19 в САЩ, като всяка хоспитализация струва около 20 000 долара. Авторите отбелязват обаче, че това са „консервативни предположения“ за разходите на предотвратимите с ваксина хоспитализации. Общите предотвратими разходи за тези три месеца възлизат на приблизително 5,7 милиарда долара – близо 10% от брутния вътрешен продукт на България.

Въпреки че този анализ не уточнява колко пари са били похарчени за медикаментозно лечение, очевидно тези разходи съставляват значителна част от всяка болнична сметка. Както всеки лекар знае, пациентите, хоспитализирани с COVID-19, се лекуват с коктейл от лекарства – кортикостероиди, антибиотици, успокоителни, болкоуспокояващи и антивирусни средства.

Докато някои от тези лекарства са евтини, други могат да бъдат ужасяващо скъпи. Популярното, но не особено доказано противовирусно лекарство Ремдезивир струва над 3100 долара за курс на лечение в Щатите.

Трябва да сме наясно, че цената на една хоспитализация на Ковид-19 неваксиниран болен би могла да е 150 пъти по-скъпа от ваксинацията му.

Неваксинираните струват много, дори и да не бъдат хоспитализирани

Неваксинираните пациенти с Ковид-19 са значителен разход за здравеопазването, дори и ако не са хоспитализирани. Те намаляват колективния имунитет, заразяват повече хора, съответно увеличават броя на хоспитализирани и умрели от Ковид-19. Антиваксърите от друга страна, директно разпространяват дезинформация, която обърква хората и ги спира от вземането на правилното решение, което води до още разходи за здравната система на всяка държава.

При всички тези обстоятелства, съществуват и неетични лекари, които правят пари, продавайки измамни „лечения“ за COVID-19 като ивермектин и хидроксихлорохин, най-често на неваксинирани пациенти. Има данни за група от такива лекари в Щатите, която е направила печалба на стойност 8,5 милиона долара, обогатявайки се, разбира се, но също така обогатявайки и фармацевтичните компании.

Уви, българските лекари са склонни да практикуват и т.нар. дефанзивна медицина, изписвайки редица излишни лекарства и хранителни добавки, които не помагат за състоянието на болния. По ирония на съдбата страничните ефекти на някои от тези лекарства сами по себе си имат способността да доведат до хоспитализация, допълнително обогатявайки болниците и фармацевтичната индустрия.

Последиците от антиваксърството и неваксинирането всъщност могат да бъдат само в една посока – печалба за Биг Фарма и болничните заведения.

Или както казваше доц. Мангъров през 2019-а година, преди да стане политик:

 

Гледайте целия епизод тук за още изненади.


Източници: връзки в статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.