Самопровъзгласил се експерт по лечение на рак е осъден на $105 милиона

Преди две седмици самопровъзгласил се като експерт по лечение на рак беше осъден от американски съд за практикуване на медицина без лиценз.

Даун Кали осъжда Робърт Йънг за измама и небрежност в съд в Сан Диего, САЩ. Авторът на „Чудото на pH” и няколко други много тиражирани, но силно противоречиви книги – Робърт Йънг, е обвинен и осъден в практикуване на медицина без необходимия за това лиценз.

По време на 5 дневния процес, Кали свидетелства пред съда, съобщавайки как Робърт Йънг обещал да излекува нейния рак на гърдата без операция, химиотерапия и лъчетерапия. Кали платила хиляди долари за масажи, почиствания на дебелото черво и интравенозни вливания на сода за хляб.

„Този човек вярваше, че е господ и вярваше, че е лекар и се преструваше на лекар“, заявява Кали.

Даун Кали е поредната жертва на Робърт Йънг и неговите обещания за бързо лечение

Кали повярвала на „доктора“, че чрез „изчистването“ на тялото й и чрез избягването на храни, богати на захар, ще успее да победи растящия тумор.

Но когато ракът се разпространил по нейните кости през 2013 година Кали изпаднала в паника и потърсила помощта на лекар онколог. Именно небрежността на Йънг и фалшивите обещания са дали възможност ракът да се разпространи много бързо.

Самопровъзгласилият се за експерт по рака Робърт Йънг обещал бързо лечение без операции

След 3 часово обсъждане на делото съдът отсъжда $1 милион за медицински разходи в полза на Кали и допълнителни $89.5 милиона за причинена болка и страдание. В допълнение съдът глобява Робърт Йънг с още $15 милиона наказателни щети. Така общата сума, която трябва да изплати Йънг, възлиза на $105 милиона долара.

Йънг, който е арестуван още през 2014 година във връзка с друга негова програма, в която „таксува“ с по $2495 на своите пациенти и ги подлага на интравенозни вливания със сода за хляб, всъщност няма никакви дипломи от акредитирани институции за каквото и да е образование. Въпреки това според по-ранни доклади той често се наричал микробиолог, медицински доктор и учен.

Според лекуващия онколог има вероятност на Кали да й остават по-малко от 4 години живот. Въпреки това тя вярва, че конвенционалното лечение ще й спаси живота.

Съветът на Даун Кали, която е майка на 4 деца, към други онкоболни е:

„Трябва да сте подозрителни към всеки практикуващ алтернативна медицина специалист, който твърди, че може да излекува рак.“

Йънг на свой ред заявява, че отсъждането на съда е „скандално и не е покдрепено от доказателства“ и обещава да обжалва присъдата. Фалшивият доктор ръководи свой собствен „pH център за лекуване на заболявания“, в който сериозно болни пациенти плащат повече от 100 000$ на ден за подслон, добавки, храна и алтернативни терапии.

Част от неверните и силно подвеждащи твърдения за рака на Робърт Йънг, за които алармират специалисти още преди въпросното дело, са:

„Ракът не е клетка, а отровна киселинна течност.“

„Раковата клетка е клетка, която е била отровена от метаболитни или стомашно-чревни киселини“

„Туморът е защитен механизъм на човешкото тяло, с помощта на който то капсулира отровените от излишната киселина клетки, която на свой ред не е била елиминирана чрез уриниране, дишане, дефекация или изпотяване“

„Туморът е собственото решение на тялото за защита на здравите клетки и тъкани“

„Ракът представлява системно подкиселяване на организма, което се случва в най-слабите части на тялото – нелокализиран проблем, който метастазира“

“Метастазите са локализирани киселини, които „развалят“ други клетки“

Няма такова нещо като ракова клетка. Раковата клетка е била здрава клетка, която е била „развалена“ от киселина

Туморът не е проблема, а решението на проблема с цел да се предпазят здравите клетки и тъкани от това да бъдат „развалени“ от други гниещи клетки и тъкани“

“Единственото решение на проблема с киселинната течност, която отравя организма и причинява това, което медицинските специалисти наричат рак, е алкализиране на тялото“

„Вирусите са молекулярни киселини“

„В заключение човешкото тяло е алкално по природа и киселинно по функция. Ако желаем здраво тяло, трябва да поддържаме този алкален дизайн“

Всъщност най-известният случай, който прави Робърт Йънг известен, е този на Ким Тинкхам. Ким била негова пациентка, диагностицирана с рак на гърдата, която за първи път се появява в шоуто на Опра Уинфри преди 11 години. По време на интервюто си тя заявява на Опра, че няма да се подлага на операция, тъй като вярва, че вселената ще я излекува, което е и причината да избере алтернативна програма на Робърт Йънг. В резултат Ким Тинкхам става запален последовател на Йънг и неговата програма „Чудото pH“. Впоследствие Ким умира от болестта си. Никой не знае обаче колко други раково болни пациенти са се доверили на Йънг с подобни резултати.

За съжалание преди този момент никой досега не се беше опитвал да съди Робърт Йънг. Надяваме се този случай да е първият, който да даде смелост на хора, ставали жертва на подобни „специалисти“, да търсят по-често правата си по съдебен ред.

Подробен анализ на делото и показанията, които оставя Йънг, можете да прочетете тук и тук.

 

Цитирана литература:

Jury Orders ‘Miracle Cure Doctor’ to Pay $105 Million to Cancer Patient. Retrieved from nbcsandiego.com

Cancer Patient Wins $105 Million from Fake Doctor Who Promised Miracle Cure. Retrieved from friendlyatheist.patheos.com

More, please! A victim of cancer quack Robert O. Young wins a $105 million settlement. Retrieved from Sciencebasedmedicine.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.