Бърз поглед върху индивидите в Big Brother: Most Wanted

Всички хора, които четат материалите на Фондация „Инициатива за българско рационално общество“ (ФИБРО) и съответно са се научили или поне желаят да прилагат критическо мислене, са запознати от други наши публикации с теориите на Чомски.

Чомски е сбил много от своята философия и съвети в неговата статия: „10 начина за манипулация (на населението) от медиите“. Неговото правило номер 1 е наречено Разсейване. Цитирам българския превод, който циркулира в интернет пространството:

Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. […] Отвличането на вниманието е съществена възможност гражданите да бъдат лишавани от важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката.
Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение гарантира, че гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят.

Big Brother и неговите непрестанни издания, които следват едно след друго месеци наред, са тъкмо това: разсейване и отвличане на вниманието на хората от ежедневните проблеми.

Още в Древния Рим е произлязла репликата: „Хляб и зрелища“ – panem et circenses. Замажи лошото си управление, като хвърлиш в очите на народа хляб и зрелища. Е, те са имали гладиатори и лъвове и тигри, а ние имаме само телевизия. И по нея обаче се лее достатъчно зрелище, че да задържи хората без ум пред екраните.

Сочените за интересни и известни лица, които всъщност са изкуствено поставени на пиедестал и често са крайно незначителни фигури със своите знания и умения, са хвърлени в битка един срещу друг. Ето ви зрелища.

Е, сега, на старта на поредното издание: Most Wanted (Най-желан), в което отново зрителите виждат хора, които са били изгонени „завинаги от къщата“, искаме да ви покажем какви индивиди ще наблюдавате този път.

Участниците имат визитки, които са качени на този адрес.

Какво виждаме в тях на първи прочит?

От 13 участници тази година четирима, посочени като ВИП или Най-желани, са със средно образование – двамата (много бивши) футболисти – Стойко Сакалиев и Благой Димитров, гримьорът Цветан Андреев и Емануела. Един от участниците е посочил за образование: „Висше образование за човеци“, което ни навежда на мисълта, че е петият човек без ценз – Никита Джонсън, която най-вероятно не знае, че името Никита е мъжко, ако това е истинското и име, а не псевдоним. (Доколкото знаем, се казва Милена.)

Един от участниците пък е посочил „две висши“ в секцията за образование. Изглежда, че Весела Нейнски, залисана в това да изглежда по-успяла, е пропуснала да научи, че висшето образование само по себе си е едно – висше. Колко на брой различни квалификации има човек, това няма никакво значение. Реално няма как да има 10 висши, защото то е само едно.

Останалите участници са посочили висше образование.

След като уточнихме това, нека видим с какво са известни този път някои от лицата, които ще греят от екрана.

Весела Нейнски е представена или се е самопредставила като: „пианист, ТВ водещ, редактор, оперна певица, актриса, психотерапевт, астролог“.

Смятате ли, че сериозен човек ще се облече в толкова лица и професии? Но да не разваляме образа на дамата, която казва още, че „по някакъв незнаен и за нея начин Вселената ѝ дава информация. Така е успяла да предскаже земетресение, а дарбата й е помогнала и да разбере за изневяра на партньора ѝ“.

Ами Албена Вулева? Тя пише за себе си, че е човек, „който се занимава с абсолютно всичко, което си поиска!“. Това обикновено казват хората, които нищо не могат да правят.

И допълва за себе си: „В момента Албена е насочила вниманието си към приложната магия. Казва, че я търсят всякакви хора – хора с проблеми, хора, които искат да отмъстят. Смята, че добре ѝ се получават урочасванията и като цяло черната магия й се отдава“.

Мис Предни гърди Джулиана Гани пък е посочила за себе си, че „Живея на семейни начела“. Не знаем какви са тези начЕла, сигурно е нещо за чело, но важното е, че тя се гордее с това, че е „постигнала всичко в живота си сама“. Аз продължавам да се питам какво е постигнала Гани? И как сама е инвестирала толкова в себе си, но след като го твърди, кои сме ние да ѝ противоречим?

Златка Райкова, която също е добре позната от всякакви участия, нарича себе си „независима и успешна жена“. Вероятно защото цял живот от нея нищо не е зависило или пък поради друга причина. Склонни сме да ѝ вярваме.

Емануела също обяснява във визитката си, че „е жена, която се оправя сама“. Сигурно е забравила за връзките си с Коко Динев и всички останали, които са ѝ помогнали да достигне нивото, в което да се „оправя сама“.

Сред тези хора попада и гримьор, незнайно защо и как. Може би по примера на предходното участие на друг един такъв. Този Цветан Анреев се хвали, че бил истинският гримьор на звездите (явно има и такава битка, кой е по-по-най-гримьор). И твърди, че с много от тези звезди е на едно ниво на популярност. Влиза в къщата, защото това била мечтата му от малък. Хубаво е хората да имат толкова големи мечти.

Благой Георгиев и Стойко Сакалиев са познати лица от медиите. Докато Саката е възпитано момче, което след футболната си кариера създаде дете и се отдаде на колоезденето, Благо Джизъса продължава да скача „от цвят на цвят“.

След като влезе с новата си изгора Златка Димитрова, ние се опасяваме да не надраска с монета името ѝ някъде в къщата, както го направи преди години върху стените на Колизеума. Тогава имаше друга голяма неразделна любов – Есмер.

Стоян Роянов, Wosh MC, Станимир Гъмов и Жени Калканджиева са някакъв вид хора на изкуството и с доказано повече присъствие от гореизброените. Най-вероятно първите двама ще са от първите изгонени, защото няма да паднат на нивото на останалите, а Гъмов и Калканджиева ще устоят като баласт на останалите участници.

Та, да обобщим какво видяхме дотук?

Хора, които имат по няколко професии, но надали владеят и една от тях добре. Хора, които нямат образование или пък имат някакво, но задължително твърдят, че се справят сами и се гордеят с това. Хора, които твърдят за себе си, че звездите им говорят и могат да правят черни магии, щото им се отдавали… Хора, на които да попаднат в къщата, им е било мечта. Хора, които слугуват на звездите, но си мислят, че са наравно с тях.

ФИБРО дълбоко апелира към вас, ако искате да сте истински успели хора, да изключите телевизора за момент и всичко, което достига до вас, да подлагате на критично мислене.

Мнение за "Бърз поглед върху индивидите в Big Brother: Most Wanted"

  1. Stoqnov написа:

    Чудесен коментар!!! Едно нещо искам да добавя – Калканджиевата преди време в едно друго предаване също каза, че е постигнала всичко сама в живота, явно пропускайки, че „постигането на всичко сам“ при нея включваше парите на големия Маргин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.