Не всички бактерии са опасни и нанасят вреди на живите организми

бактерии

Не винаги бактериите са опасни и нанасят вреди на живите организми. В много случаи те са от огромно значение за протичането на нормалните жизнени процеси.

По дължината на цялата храносмилателна система живеят от 300 до 500 различни вида бактерии, които съдържат близо 2млн гени. Съчетани с други микроорганизми, те изграждат познатата на всички микрофлора.

Както пръстовият отпечатък е уникален за всеки човек, така е и с микрофлората. Комбинацията от бактерии във вашето тяло е различна от съчетанието бактерии в системите на останалите хора.

Каква ще бъде микрофлората се определя от няколко фактора: от майчиния организъм, от заобикалящата ви среда, в която се живее и разбира се от диетата и начинът на хранене.

Бактериите са в основата на гниенето на органичната материя. Те взимат първостепенна роля в този процес и благодарение на тях се извършва кръговратът на веществата.

В почвата се съдържат и друг вид бактерии – азотфиксиращи. Те улавят азота от въздуха и го включват в синтезата на белтъци. По този начин обогатяват почвата с необходими за растенията азотни съединения.

Бактериите се включват и в производството на хранителни продукти. Пример за това е киселото мляко, за чието получаване се използват различни бактерии, една от които е и Lactobacillus bulgaricus.

За първи път бактерията е описана от д-р Стамен Григоров през 1905г. Първоначално организмът носи наименованието Бацил А, но по-късно получава своето име, в чест на страната на българския лекар.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.