Притеснени ли сте за бъдещите лекари? Аз да.

връзки, пари и/или секс

Днес си спомних едно паметно телевизионно участие на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, който преди няколко години заяви, че младите лекари, които искат да специализират,

могат да го направят по 3 начина. Първият, или трябва да са деца на някого, или трябва да имат пари, или трябва да предложат секс. Точка.

За съжаление, трябва да се съглася.

Промените в наредбата за специализации от 2015 г. доведоха до неочаквани (или може би не?) последици. Четири години по-късно мога спокойно да заявя, че опитите за реформа по-скоро влошиха положението откъм ниво на подготовка на младите лекари.

Ето малко предистория за незапознатите.

„По мое време“ единственият начин да започнеш специализация, бе да спечелиш място след явяване на анонимен писмен изпит. Помня, че на моя изпит се бяха явили над 30 кандидати за 9 свободни места в различни клиники по гастроентерология в София.

Тогава имаше конкуренция и борбата поне теоретично бе базирана на знания. Сега – не съвсем.

Наредба 1 на МЗ от 22.01.2015 г. коренно промени системата за придобиване на медицинска специалност в България.

Накратко, изпитите отпаднаха и вече болниците сами могат да преценяват кога и колко места за специализация да отпуснат.

Помня как политиците ни убеждаваха, че въвеждат „Германския модел“ на специализации, при който лекарите сами си търсят място, а болниците решават кого да приемат най-често след интервю.

Какво всъщност се случи?

Да си го кажем директно – сериозна част от „апетитните“ места в големите градове отдавна са определени и запазени за конкретни хора, отговарящи на поне 1 от горните 3 изисквания, посочени от д-р Константинов

Или казано по друг начин – на хубавите места за специализация не попадат случайни хора.

Говорил съм с няколко колеги, които са се явявали на интервю за зачисляване за специализация. Абсолютно всички ми казаха, че не е имало никакви медицински въпроси, нито такива, които да проверят теоретичната и/или практическата подготовка на кандидата.

Основно се питало за мотивация, причини за избора и други общи въпроси.

Това ли е начинът да се отсеят най-кадърните, знаещи и можещи лекари?

Според мен не.

Промяната в наредбата за специализации доведе и до други интересни феномени като „доброволстване“ (разбирайте незаплатено вършене на черна работа в съответната клиника за различно дълъг период от време), както и обвързване на кандидатите със строги договори – най-често болници в провинцията задължават бъдещите специализанти да останат на работа още определен брой години след вземане на специалност, а ако не го направят, дължат сериозни неустойки.

Къде е проблемът?

Предполагам, че новият начин за специализация ще доведе до спад в мотивацията на младите лекари и вероятно по-слаба теоретична подготовка.

Вие бихте ли си дали зор да четете, ако знаете, че мястото е предварително подсигурено по някакъв начин?

Ще бъде ли подготовката на новозавършилите лекари сходна с тази преди години, когато имаше анонимен изпит и там се решаваше всичко?

Както виждате, настроен съм песимистично.

Можем ли да очакваме от младите лекари да са запознати с т.нар. evidence-based medicine(медицина на доказателствата) и да я прилагат в ежедневната си практика?

Вече не се учудвам, когато не мога да получа задоволителен отговор от мои студенти на сравнително лесни въпроси.

Не се изненадвам и когато студенти признаят, че не са чували или не могат да обяснят свръхважни за практиката общи концепции, като пирамида на научните доказателства, плацебо ефекти, сензитивност и специфичност на лабораторни тестове, ефективност на различни видове лечение и NNT и др.

Помислете по горните въпроси, преди да ме обвините, че отново „генерализирам“ и „винаги има изключения“.

Има ли причини да се притеснявам за подготовката на бъдещите лекари, когато знам недостатъците на системата за специализации?

Наистина ли нивото ще падне или аз съм поредната жертва на склонността за потвърждаване?

Ще задам същите въпроси на следващата група студенти, които поемам от утре.

Иска ми се да греша.

Мнение за "Притеснени ли сте за бъдещите лекари? Аз да."

  1. Явил се на изпит написа:

    Дори когато имаше „анонимен“ изпит, апетитните места бяха предварително разпределени (поне в някои специалности) … това го гарантирам от първа ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.