Провалът на медицината: защо търсим алтернативи?

Featured Video Play Icon

Провалът на медицината: защо търсим алтернативи?

След като вече се запознахме с всички незнания и логически заблуди, които шарлатаните използват, за да ни подхлъзнат, редно е да разгледаме кой използва алтернативна медицина и защо. Оказва се, че има някои основателни причини. Такива въпроси вероятно имат сложен отговор с много променливи. Затова не трябва да се изкушаваме и да търсим толкова прости, единични заключения, от сорта на X причинява Y. Въпреки това, можем да намерим някои връзки, които да ни информират. Понякога тези връзки могат да ни доведат до относително надеждни заключения.  
СЪДЪРЖАНИЕ
I. Кой използва алтернативна медицина? (1:00)
  1. Хора в лошо общо здравословно състояние (1:05)
  2. Хипохондрици (2:05); Истинският плацебо ефект (3:00)
  3. Терминално болни (7:55)
  4. „Природните“ хора (11:25)
  5. Безкритично мислещите (12:50)
II. Защо се използва алтернативна медицина? (14:05)
  1. Недоверие в конвенционалната медицина(14:20)
  2. Нужда от повече контрол(16:45)
  3. Философия на живот (17:17)
Facebook, Instagram, YouTube
 

I. Кой използва алтернативна медицина?

1. Хора в лошо общо здравословно състояние

Някои хора в по-лошо здраве от нормалното, което за жалост само говори, че имат проблеми в справянето и поддържането на добро здраве, дори чрез конвенционална медицина. Това може да е причина те да опитват всякакъв вид терапии в надеждата си да намерят по-добра от доказаната. Надеждата умира последна. Поглеждайки философски обаче, не забравяйте къде е поставена тя – в кутията на Пандора, където са всички болести и откъдето тя не излиза никога. Известно е, че много хора, които използват алтернативна медицина, са по-стари и имат своето здраве за по-лошо от нормалното. Mного хронични(дългосрочни) състояния не отговарят добре на стандартното лечение и това може да доведе до съмнения в пациента – още една разбираема причина да търси алтернативи.

2. Хипохондриците

Хипохондрици са хората, които изпитват или съобщават симптоми, за които няма открита физическа причина при обективни изследвания. По-рано това състояние се е наричало психосоматична болест, но е избягвано в тенденцията на науката за дестигматизация. Хипохондриците често са определяни като симуланти и игнорирани като такива, което може да ги остави разочаровани от медицинските специалисти. При тях също се избягва употребата на медикаменти, тъй като нямат доказана подлежаща причина. В други случаи пък директно се насочват от самия лекар към алтернативни терапии. Като цяло, отново разбираемо, се наблюдава едно ориентиране към алтернативната медицина. Както вече ни е ясно от последния път, тези лечения не са по-ефективни от плацебо. Но при взимането на плацебо участват редица психологични и невробиологични фактори, които могат да имат сериозно влияние върху нашата психика. Нека ги разгледаме. Психологичните механизми включват два елемента, които могат да работят заедно или отделно: това са кондициониране и сугестия.

А. Кондициониране

Кондиционирането ни е познато още от работата на Павлов. Той показва, че ако едно куче свикне да получава храна при конкретен звуков стимул, то след известно време слюноотделянето му ще се задейства, дори само от този звук и без да получава храната. Същият механизъм се наблюдава и при приемането на плацебо. Капсула от захар има по-голям ефект при хора, които преди това са взимали ефективна терапия, спрямо тези, които никога не са взимали.

Б.Сугестия

Сугестията е начин на внушение и словесно въздействие от един човек върху друг или върху себе си. Силата на сугестията е известна от дълго време. Проучвания доказват важната й роля при съответното желано действие.

Томас наблюдава 200 пациента със заболявания. Разделя ги на 4 групи: получаващи плацебо или не, в комбинация с добра или лоша консултация. Първата група получава плацебо и добра консултация (сигурност в диагнозата и убеденост в оздравяването), втората група получава плацебо и лоша консултация(съмнения в диагнозата, липса на убеденост в оздравяването), останалите две групи получават съответно добра и лоша консултация без плацебо. След две седмици, 64% от пациентите с добра консултация се подобряват, в сравнение с 39% от тези с лоша консултация. Но няма никаква значителна разлика между това дали взимат плацебо или не. Подобрението е изцяло вледствие на сугестията, създадена от лекаря и не е имала нищо общо с това дали взимат или не взимат плацебо. Не е достатъчно да разберем само психологичните механизми, които влияят между начина на грижа и създаването на терапевтичен ефект. За целта трябва да разгледаме как тези психологични механизми са способни да причинят биохимични или невробиологични промени, които от своя страна да продуцират резултати. Не е случайно, че по-голямата част от проучванията върху плацебо са основно за болка. Всъщност точно болката е това усещане, което ни извлича най-съществените незначителни ефекти, които искаме да знаем от плацебо влиянието. Проучванията върху този проблем са стабилни – те потвърждават хипотезата, че ефектът е резултат от секрецията на опиоиди и невротрансмитери в тялото на пациента. При систематичен преглед на наличните антидепресанти, например, се е установило, че тяхната ефикасност към депресия е 93%, а ефикасността на плацебо хапчета е била 79%. Тук идва проблемът със съотношението полза, риск и цена, което може би се оказва по-добро за плацебото? Това е въпрос, с който етичните комисии и медицинските лица трябва да се срещнат.

Нека се върнем към нашите приятели – хипохондриците.

Хипохондриците имат психологични проблеми, но изпитват срам и стигма да го изтъкнат, затова отхвърлят всякаква психологична диагноза или лечение. Нежеланието да се замислят за всякакво психологично обяснение на проблемите си е и самата причина те да получават описаните симптоми. Попадайки на алтернативната медицина обаче, възможно е те да попадат точно на това, макар и да не осъзнават – психотерапия, която в случая може да е сравнително ефективна. Често, тези хора търсят симпатия, сигурност и възприемане на техните проблеми; емоционален комфорт, в който някой да се грижи за тях непрекъснато и да ги приема сериозно. Практикуващите алтернативни терапии са много ориентирани в тази насока и обикновено се представят доста по-добре от конвенционалните лекари. Ако пък и това не е така, то за тях не остава никакво друго заключение, освен че са чисти измамници. Има два аспекта при лечението в съвременната медицина: самата научно-доказана терапия и човешките отношения между доктор, пациент и система на здравеопазване. Конвенционалната медицина е много по-силна в доказаните терапии, но консултацията с лекар може да е разочароващо къса и лекарят може да отдели повече време в гледането на компютърния екран, отколкото на пациента.

Всички имаме такъв опит.

Алтернативните лекове от друга страна, не предлагат никаква ефективност, но затова пък практикуващите алтернативна медицина отделят доста време върху човекаКоето трябва да ни кара да се замислим като бъдещи лекари. В такъв случай, хора с психосоматични състояния като хипохондрията са много по-склонни да се доверят на алтернативен практик и съответна терапия, която теоретично би следвало да предлага много по-голямо психологическо обръщане на внимание.

3. Терминално болни хора

Може би те допълват посочените на първо място, но наистина за съжаление това са хора с последна надежда. Колкото и гръмки твърдения да се излагат от проповедниците на алтернативната медицина обаче, тя не лекува подлежащите причини никога. Въпреки това нашият мозък се впечатлява от трогателни разкази за магическо излекуване, особено поставен в такава ситуация. Много опасно става, когато хора със сериозни заболявания и подлежащи причини, решат да откажат лечение в името на алтернативна медицина. Такъв беше случаят на 32-годишната жена, която замина за Бразилия, за да се лекува при медиум и в същото време състоянието и се влоши внезапно.

Обикновено, проблемът в медицината е, че се работи със сложни статистически данни, които са доста трудни за интерпретиране, дори и от много образовани хора. В такива случаи, доказателствата биват замествани от разказите. Медиите имат огромния стимул да разказват трогателни истории и да драматизират, но те нямат толкова голям стимул да представят историята със 100% достоверност.

Защото някои факти не са толкова интересни и впечатляващи. В други случаи са и меко казано непопулярни.

Такъв пример е последната трагедия с избиването на преживните животни в Странджа и трагедията на баба Дора. Трогателната история, която в действителност не е никак лека, не отмени тежката за преглъщане истина, която стана ясна в последствие. А именно – че заразени животни има.

Но беше лесно за всеки от нас да използва трогателните интерпретации на медиите и на някои по-остроумни хора, които веднаха съзряха конспирация. Така работи и алтернативната медицина – с трогателни лични разкази, хитър маркетинг, наивни медии, конспирации, липса на адекватни регулации и точно 0 доказателства за ефективност.

Често фактите са неприятни или скучни за нас. Това е още една от причините да залитаме към красотата на алтернативните лечения.

И най-засегнати са, разбира се, за съжаление тези, които трябва да преглътнат тежка истина.

Едно ново проучване от юли месец показва, че алтернативната медицина не само, че не е полезна, но и вреди на пациентите със злокачествени заболявания – като води до загуба на доверие в доказаните методи на лечение, неспазване на лечебния режим, както и нежелание за съдействие в доказаната терапия и нейното забавяне.

На тази графика е показана смъртността от въздействието на конвенционалното лечение, приложено самостоятелно и спрямо това на комбинирането му с алтернативна медицина, т.нар. „комплементарен“ или интегративен подход, който напоследък е модерен. Резултатите са показателни:

Въпреки това доказателствата не са популярни, нашият мозък предпочита да се осланя на личния опит и дочути трогателни истории, в комбинация с впечатляващите медийни кампании. Особено поставен в такава тежка ситуация.

Дори и да виждате тази статистика, тя може и да не е толкова трогателно разказана от мен, колкото могат да го направят повечето журналисти.

А мозъкът не обича това.

4. „Природните“ хора – съвпадащи философски разбирания

Фактически, според проучване точно това са хората с най-голям дял в приложението й.

Много модерни и източни душевни вярвания са базирани на идеология, наречена пантеизъм. Това е светоглед, при който Бог не съществува такъв, какъвто е представен в съвременните религии – разбирания, наречечени монотеизъм, тоест един Бог, който контролира и създава всичко. За разлика от него, концепцията на пантеизма е, че Бог е всичко, Бог е природата, той е душевното преживяване във всеки един от нас, Бог е вселенска енергия, съществуваща навсякъде, не просто отделен създател и осъдител. Чи, Прана, Мана, Витална енергия и вътрешна интелигентност са някои от примерите на тази предполагаема енергия, която с обективни методи е невъзможно да бъде открита, не е част от реалността и съответно е недоказана.

Оттук произлиза идеята за душа, съзнание и тяло в едно и вярванията в „холистичния“ подход към терапиите. Подкрепено от огромна рекламна хипербола, голяма част от хората са подведени да вярват в това, че всичко натурално, био-, зелено, билково, органично или, както обичат да казват, „в хармония с природата“ и тн, е някак по-добро от произведеното чрез науката. Тази ситуация е предизвикана отново от логическа грешка(appeal to nature/позоваване на природата): грешната представа, че всичко в природата е добро за нас.

За да се преборим с нея, то трябва да си припомняме факти като този, че болестите са си природно явление. Инфекциозните причинители също са част от природата. Азбестът е природен материал. И така нататък.

Алтернативната медицина изключително често възприема холистичния мироглед. По-духовните хора, по-чувствителните и по-обичащите природата по някаква причина, са и най-големите жертви на алтернативните практици, както видяхме.

5. Безкритично мислещите

За съжаление повечето хора вярват, че конвенционалната медицина работи, защото са чули това от някого, от техния лекар, от техния професор или от приятел. Може и да е, защото са имали предишен опит. Но не са критични и не се притесняват за това как, кога и защо официалната медицина работи, докато тя наистина го прави. Същото е валидно и за алтернативната медицина. Хората, които я използват, са чули, че работи или са изпитали някакви субективни ефекти. Те не се интерсуват от научното обяснение защо алтернативните терапии не работят или пък дали въобще са минали някакви клинични изпитвания. Просто се осланят на проповедниците и магическото си обяснение за нещата. И самите те стават проповедници, без да осъзнават. Ясно е, че е почти невъзможно хората да използват нещо, в което нямат вяра, че работи. Вярата в медицината, независимо от коя страна, е най-често формирана с едно и също безкритично поведение. От страната на алтернативната медицина обаче, това е недопустимо при абсолютно всички случаи с доказана подлежаща патология. Окей, но защо тогава хората продължават да търсят алтернативни терапии?

II. Защо?

Нека потърсим причината в нас.

1. Липса на доверие в конвенционалната медицина

Най-честата причина да се осланяме на алтернативна медицина, според разказите на нейни поддръжници, е защото официалната медицина е разочароваща, съответно е провал.

Но така ли е наистина?

Ако се върнем отново на ниво доказателства, ще видим, че това за пореден път е подвеждаща интерпретация на нещата. Проучвания показват, че удовлетворението от конвенционалната медицина не е толкова сериозен фактор в решението да се използват недоказани методи на лечение. Много по-голям фактор при хората е, например, съвпадението с философията им на живот и фактът, че просто искат да разширят техните възможности за лечение. А колко всъщност го правят с недоказани терапии, е друг проблем.

Разбира се, никой не твърди и аз не твърдя, че официалната медицина няма проблеми и недостатъци – тя има много такива. Но над тях трябва се работи непрекъснато, а прегръщането на фантазиите ни като алтернатива и отхвърлянето на доказателствата като фактор забавя този процес.

За съжаление, медицината не е перфектна, още повече когато приложението й е лошо в практиката. Хората остават масово с лоши впечатления и понякога просто се отказват от нея. Тези хора решават да вземат пълен контрол върху себе си с цялата си липса на експертност и често, дори върху семейството си. Последствията от това могат да са опасни и дори фатални.

Липсата на доверие в конвенционалната медицина е една от основните причини, която се изпъква в шумните кампании на недоказаните методи. Независимо дали става въпрос за незнание, идващо от самата медицина като наука; грешка, предизвикана от системата на здравеопазване, в която се прилага, фармацевтична индустрия и тн., или грешка, предизвикана просто от практикуващите я лекари. За хората медицината е една цяла съвкупност от това. Границата между тези три аспекта се размива и изчезва за обикновения човек. Шарлатаните използват този факт, за да изложат псевдонаучните си тези срещу медицината.

Трябва да се знае, че последните два вида грешки са много по-чести, което разбира се, допринася най-значително за недоверието към медицината и обръщането към други терапии, където психологическият подход е единствен и следователно безценен.

2. Нуждата от контрол

Хората в лошо здравословно състояние и тези с хронични проблеми често обичат да взимат нещата в свои ръце. Използването на алтернативна медицина им дава този търсен от тях контрол.

Известно е обаче, че това не се случва за сметка на конвенционалното лечение, а обикновено в комбинация с него. И това, както видяхме, също се оказва, че може да не е много добро решение.

3. Философия на живот

И това, както видяхме, е най-честата причина защо.

Алтернативните терапии са много интересни за тези, които харесват модерните тенденции за пантеизъм – душа, съзнание и тяло в едно, енергия за живот и тн. За тези терапии шарлатаните твърдят, че са холистични и лечението е резултат от постигането на хармония. Ако питаме хората, сигурно малцина ще кажат, че са пантеисти, повечето от тях няма да знаят за какво става дума. Обаче рекламната индустрия е прегърнала сериозно тази философия, осъзнато или не, създавайки изкривена представа за природния свят и илюзията, че всичко натурално и „в хармония в природата“ е някак по-добро за нас. Това доведе до изграждането на изцяло нова култура – наречена Ню Ейдж пантеизъм, заедно с нея и цял пазарен сектор от хора, които вярват в концепцията, че природата е Бог. В този случай думи като: холистичен, натурален, био, билков, органичен и тн. впечатляват тези хора и ги карат да купуват съответните методи и продукти.

В Заключение, нека обобщим…

Една част от хората използват алтернативна медицина, защото възприемат гръмките твърдения и драматизираните истории като чиста монета и вярват, че са ефикасни, без да мислят критично и да обръщат внимание на детайлите. В най-голяма част обаче, хората използват алтернативна медицина, защото философията съвпада с тяхната за „природосъобразен“ живот. И немалка част, защото са просто хора в лошо здравословно състояние, в търсене на алтернативи с надеждата да намерят нещо, което не работи за никого, но може за тях това да е изключение. Алтернативната медицина може да не е способна да мине и едно клинично проучване успешно или дори да излекува каквото и да е, но тя запълва една голяма нужда в човекаемоциите. Въпреки това, емоционалната нужда и ефективността на лечението са два съвсем различни аспекта, както видяхме. От този факт всички ние трябва да се поучим. Всички добронамерени проповедници на алтернативната медицина, които смятат, че тя работи. Но и всички лекари, включително и аз – като бъдещ практикуващ лекар, време е да се замислим над нас и последиците от нашето поведение. Аз съм Габриел Димитров от Българско Рационално Общество, където правим науката и истината достъпни за всички. Ако подкрепяте дейността ни, харесайте ни във Фейсбук, последвайте ни в Инстаграм и се абонирайте за YouTube канала ни, до нови срещи!

Мнение за "Провалът на медицината: защо търсим алтернативи?"

  1. Споменаване: Притеснен съм за бъдещите лекари. Проблеми при специализациите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.