Новите варианти на вируса винаги възникват от неваксинирани

Представете си територия, на която съществува полигамна човешка популация без контрацепция, но с всички модерни инструменти за поддържане на максимална раждаемост. Липсата на всякакви противозачатъчни средства и задръжки, в комбинация с успешната раждаемост, ще доведе до максимално размножаване на хората от тази популация. Територията, на която живеят, скоро ще се окаже съвсем тясна за тях. И ще се наложи да превземат чужда.

А сега си представете територия, на която съществува вирус с тотална липса на контрол и превенция върху него. Като хората, вирусът е генетичен материал, който се размножава. С една голяма разлика: размерът на вируса е в нанометри, а човекът е близо 1 млрд. пъти по-голяма единица от вирусите. По тази и други причини възникват множество различия между нас и вирусите.

Защо това е важно?

Един резултат от тази внушителна разлика е, че за възникването на нов човек са необходими 9 месеца, а за размножаването на нова вирусна частица – по-малко от част от секундата. Само в една човешка клетка за нула време се размножават хиляди вирусни единици.

Нека да помислим върху следните въпроси:

  1. Имаме две единици с генетичен материал. В генетичния материал на коя единица ще настъпи по-бързо съществена промяна? Тази, при която възникват хиляди нови единици за част от секундата, или другата, при която са необходими девет месеца за една единица?
  2. Един от начините, по които настъпва внезапна промяна в генетичния код, се нарича мутация. Човекът е многоклетъчен организъм, съставен от приблизително 37.2 трилиона клетки. Като единица с толкова голям брой клетки, всеки момент в човешкия генетичен код се случват редица изменения. Но какво е влиянието на единична промяна за организъм с 37.2 трилиона клетки, спрямо влиянието на същата промяна върху единица с… николко клетки, каквато е вирусът – просто малък генетичен материал в обвивка?

Не само, че вирусът е 1 млрд. пъти по-малък, размножава се с толкова пъти по-бърза скорост (което води и до толкова пъти повече промени в кода), но и всяка единична промяна в неговия код е толкова пъти по-значима, отколкото би била в човешкия организъм.

Ето защо Хомо сапиенс се е появил след 2 млн. години на живот и размножаване на първите хора, но нов вариант на вируса има всеки сезон от годината и по всяка вероятност – ще продължи да има. Размерът, скоростта на размножаване (а с това и броят промени), значимостта на промяната в кода, независимо дали чрез мутация или друго – резултатът от всички тези фактори водят до широка тенценция към изменчивост и съответно, сезонност на вирусите, включително и на актуалния коронавирус. Всъщност учените още от първите дни на пандемията предупреждават за тази опасност.

Какво става, когато липсва контрол

Представихте ли си територията, на която липсва контрол и превенция за вируса? Няма нужда да си я представяте. Вече живеем в тази реалност от доста време.

Нека започнем от върлуващия все още Делта вариант на коронавирус. За първи път, Делта вариантът е установен в Индия през декември 2020 г. Индия е втората най-голяма по население държава с редица изключително гъсто населени градове, което прави разпространението на вируса дори още по-лесно. Малко преди този момент в Индия противоепидемичните мерки са разхлабени и липсва конрол върху тях, а ваксинациите, както и по целия свят все още клонят към 0. Вирусът разполага с перфектните условия за размножаване. Сега е моментът да се размножи толкова много пъти, че в неговия код да се случат твърде много и значими промени, които да доведат до съвсем нов вариант. Делта вариантът се появява само два месеца след появата на предния значим такъв за света, известен като Алфа или т.нар. британски вариант.

„Британски“ вариант

Спомняте ли си, че в началото именно Обединеното Кралство беше една от най-либералните и най-бавно реагиращи на противоепидемични мерки държава? От тях, заедно с други държави като Швеция, тръгна говоренето за отпускане на противоепидемичните ограничения, поставянето на редица изключения от тях и преминаването от задължителни към препоръчителни мерки в цяла Европа. Алфа вариантът се появява в началото на октомври 2020 г., малко след летния отпуск на европейците и след лятната промяна в статута на мерките. Перфектен момент за вируса да се размножи толкова пъти, че да мутира до изцяло нов вариант при липса на ваксинация и либерализирани политики в цяла Европа.

А какво ще кажем за първия SARS-CoV-2?

Възникнал в Китай – не само при липса на всякакви „задръжки“ (ако правим аналогията с полигамната човешка популация), не само при наличието на изключително гъста населеност, но и при положение, че бъдещите гостоприемници на вируса проявяват изключително опасно поведение, без даже да си помислят, че може да е такова. Какъв перфектен момент вирусът да мутира до такава степен, че да прескочи от един гостоприемник в друг? Всъщност коронавирусната пандемия е предвидена няколко пъти от зоолога Peter Daszak през годините:

Нова година, нов вариант

Делта вариантът се задържа по-дълго, отколкото очаквахме. Причината за това се крие в неговата изключително голяма инфекциозност и репродуктивно число, по-голямо от всички останали варианти на SARS-CoV-2 досега. Счита се, че Делта вариантът е сред най-заразните респираторни вируси, познати на човечеството. По този начин той успя да се наложи над останалите мутанти (превзе „чуждата“ територия от аналогията с човешката популация) и доминира по света вече близо година.

От вторник тази седмица обаче, делта вариантът си има нов опасен конкурент. Неговата инфекциозност стряска всички изследователи:

omnicron-razprostranenie

Задава ли се нова епидемия?

Всеки сезон на коронавирусна вълна имаме „експерти“, които предвиждат, че това е последната вълна. Спомняте си как някои хора щяха да си късат дипломите още през лятото на 2020 г., ако това не се случи. Други, заедно с тях, непрекъснато настояваха, че българското население вече имало имунитет, че няма смисъл от мерки и ваксини. А трети, днес ги гласяха за важния пост министър на здравеопазването и въпреки това, смятат, че Ковид-19 е маловажна тема и едва ли не си отива. За щастие, третото се опроверга и дано така остане. Ние от Българско рационално общество считаме, че няма по-подходящ министър на здравеопазването от д-р Симидчиев.

Новият вариант беше идентифициран във вторник и е подчертан като стряскащ поради големия му брой мутации, които могат да избегнат наличния имунитет. Идентификацията му бе свързана с рязко, учудващо нарастване на броя на случаите в провинция Гаутенг в Южна Африка, градска зона, включваща Претория и Йоханесбург, през последните две седмици. Това бързо го постави на радара на международните изследователи.

Омикрон

B.1.1.529, или Омикрон, беше дефиниран като тревожен вариант от Световната здравна организация (СЗО) в петък вечер поради неговите стряскащи мутации и защото „предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант“.

Въпреки че първоначално бе свързан с Гаутенг, вариантът вероятно не произхожда от там. Най-ранната проба, при която е изолиран варианта, е от Ботсвана на 11 ноември. Изследователите съобщават, че необичайната му констелация от мутации предполага, че може да се е появил по време на хронична инфекция на имунокомпрометиран човек като например нелекуван пациент със СПИН.

Вариантът има над 30 мутации на своя шипов протеин – двойно повече от броя им в Делта. Такава драматична промяна поражда опасения, че антителата от предишни инфекции или ваксинация може вече да не съвпадат. Въз основа на познаването на мутациите, учените предвиждат, че вирусът е по-вероятно да зарази хората, които имат имунитет към по-ранни варианти.

Предварителните анализи сочат, че вариантът е по-заразен дори и от Делта, и бързо се е превърнал в доминиращ щам на териториите, в които се появява. Има скок на случаите в Южна Африка от 273 случая на 16 ноември до повече от 1200 в началото на тази седмица. Белгия вчера съобщи за случай на неваксиниран пътник, който е бил в Египет и Турция, а не в Южна Африка, което предполага предаване от общността, а междувременно нови случаи са открити и в Израел и Хонконг. 

Ще действат ли ваксините и преболедуването срещу него?

Изследователите са обезпокоени от броя на мутациите и факта, че някои от тях вече са свързани със способността да се избягва съществуващата имунна защита. Това обаче са хипотетични прогнози и бързо ще се проведат проучвания, за да се провери колко ефективно изградените антитела неутрализират новия вариант. Данните от реалния свят за степента на повторно заразяване също ще дадат по-ясна индикация за степента на промяната в имунитета.

Учените нямат очакване, че вариантът ще остане напълно неразпознаваем за съществуващите антитела. Затова крайната цел остава увеличаването на процента на ваксинация, включително на третите дози.

Екипите, които стоят зад разработката на ваксините, вероятно вече работят върху актуализация с новия спайк протеин, ако се появи нужда от такава. Голяма част от подготвителната работа за такава актуализация се проведе още когато се появиха вариантите Бета и Делта – въпреки че в тези случаи съществуващите ваксини бяха достатъчни. Беше неколкократно установено, че третата доза, без промяна в нея, възвръща имунитета към заразяване с Делта на предните нива – 94% ефикасност. Въпреки това, изследователските екипи са готови да създадат нови версии на ваксини и са обсъдили с регулаторите какви допълнителни изпитвания ще са необходими. Това обаче може да отнеме около шест месеца, преди актуализираните ваксини да станат широко достъпни, в случай, че е необходимо.

Какви са изводите

Независимо дали вариантът се е появил в ЮАР, в Ботсвана или околните територии, правят впечатление няколко обстоятелства: в тези страни липсва добър противоепидемичен контрол, масово липсват ваксини (под 20% са напълно ваксинираните в Ботсвана, под 25% – в Южна Африка), други болести със значимо влияние върху имунитета са сериозна заплаха за тях (като СПИН) и не на последно място, в тези страни хората живеят на прага на бедността, на прага на неграмотността и имат сериозни други проблеми за разрешаване, които като че ли оставят Ковид-19 на заден план за тях. Това са перфектни условия, в които вирусът да се размножава и мутира до такава степен, че да се появи съвсем нов вариант.

Кои са „неперфектните“ условия за поява на нов вариант?

Наличието на презервативи и други контрацептивни средства, културните ограничения, които си налагаме, спират безразборното ни размножаване. Логично, наличието на ваксини и адекватни противоепидемични мерки – колкото повече, толкова по-добре, спират размножаването на вируса, а с това постепенно приключва и неговото бързо мутиране.

Само адекватният противоепидемичен контрол е способен да заличи вируса. Както всъщност винаги е било за всеки друг инфекциозен агент.

В началото на пандемията целият свят реагира остро на закъснелите мерки срещу вируса от страна на Китай. Но това, което наблюдаваме вече близо две години по цял свят, за съжаление е просто повече от същото. Забравихме ли острата ни реакция срещу Китай? Докато Китай е държава, водена от авторитарен режим, институциите, които решават на световно ниво, в това число и тези на регионално ниво в Европа и САЩ, всички ние считаме, че са по-демократични и цивилизовани.

Нима превръщането на ваксинацията в задължителна, или затварянето на икономиката за 2 седмици, са по-нецивилизовани, недемократични и страшни от загубата на милиони човешки животи? Нима е по-важно „всеки сам да си преценя“ по един въпрос, по който той доказано не може да си прецени и затова от десетилетия съществуват задължителни ваксинации за редица инфекциозни болести, благодарение на които същите са тотално ирадикирани или са на прага да бъдат изкоренени?

Няма епидемия по света, която да не е започвала от неваксиниран, за която и да е инфекциозна болест. Дори и при болестите, за които се имунизираме задължително, новите огнища винаги възникват от неваксинирани.

Докато считаме рационалните решения за по-маловажни от собствения избор, ще живеем в света на пандемията безкрайно.


Източници: в статията

Мнение за "Новите варианти на вируса винаги възникват от неваксинирани"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.