Дезинформацията убива

Жертвите на дезинформацията не са една или две. Хиляди са.

Когато Български лекарски съюз разследва Мангъров, трябва да действа твърдо и безапелационно, съгласно опита от други държави и последните научни заключения.

Проучванията са убедителни: дезинформацията убива. Недоверието във фактите и уязвимостта към дезинформация относно Ковид-19 и ваксините са основен фактор за смъртта от болестта. А политическата принадлежност е най-силният предиктор за това дали някой е починал.

Проучване на една от най-големите медии в САЩ – NPR, стига до извода, че смъртните случаи са в голяма степен концентрирани в политически по-консервативни общности. Няма друга обяснима причина за това, освен дезинформацията и съпровождащата я мисинформация, разпространяващи се в тези кръгове.

Фактите

„В областите, където хората са гласували масово за Доналд Тръмп по време на последните президентски избори, са имали почти три пъти по-голяма вероятност да умрат от Ковид-19, отколкото в областите, където са гласували за Байдън.“

През октомври най-червената десета от страната е регистрирала смъртност, която е била шест пъти по-висока от най-синята десета, според Чарлз Габа, независим анализатор в здравеопазването, който проследява тенденциите по време на пандемията и помага за проучването на NPR.

Дезинформацията е основен фактор за изоставащи нива на ваксиниране. Проучване на Kaiser Family Foundation показва, че републиканците са много по-склонни да вярват на лъжливи твърдения за COVID-19 и ваксините. Цели 94% от републиканците смятат, че едно или повече неверни твърдения за COVID-19 и ваксините може да са верни, а 46% – четири или повече твърдения. За разлика от тях, само 14% от демократите вярват на четири или повече неверни твърдения за болестта.

Тенденцията се запазва стабилна, дори когато се контролира за възраст, която е основният демографски риск от смъртност от COVID-19: оказва се, че в САЩ, колкото по-висок е делът на гласовете за Тръмп, толкова по-висок е процентът на починали.

В България също имаме противобългарски партии, медии и личности, които работиха усърдно, за да убият хиляди българи, целейки се в политически дивиденти. Те постигнаха целите си.

Изборите обаче вече минаха. Хората, които подкрепят и разпространяват идеите срещу ваксините, трябва да направят голяма крачка назад. Крайно време е.

Или може би е твърде късно да го очакваме от тях?

И някой друг трябва да го направи, преди да убият още хиляди? В такъв случай държавните органи трябва да приложат възможно най-строгия закон, защитавайки българските граждани от още смърт.

Антинауката за Ковид-19 не трябва да принадлежи на нито една партия, личност, медия или цивилизована държава, защото значи смърт. Дори напротив, цивилизовано е да бъде преследвана и тежко наказвана, защото е смърт като всяко убийство.

Карайте се за минималната работна заплата, за минималния осигурителен праг, за кое е „ляво“ и кое „дясно“, но колкото и да отричате неприятни факти, те пак ще са тук.

Крайно време е да спрем да убиваме хора с антинаука.


Източник: Фейсбук публикация; NPR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.