Не, нямате свободен избор

Свободният избор не съществува. Той е илюзия, успешна примамка за всички нас, търсещи възможно най-доброто устройство на света и нашия живот.
 
Да, звучи абсурдно, чете се неприемливо, вероятно и боли. Избийте си го от главата. И нека търпеливо разгледаме това фрапиращо научно заключение.
 
Все пак в днешни дни е гордост и почти мода да се споделя, че някой е направил своя „свободен избор“.
 
По стечение на обстоятелствата, „някой“ твърде често се оказва извадка от един крайно декомпенсирал откъм свободи народ. Народ, репресиран дълго време, опитващ се да навакса своята свобода срещу микроскопичен враг, който въобще не се засяга. Дори напротив – пищно се храни от подобен опит за компенсация. Решихме да борим врага с оръжие, което не само е хранилка за него, но и чиста илюзия за нас – великият „свободен избор“.
 
Резултатът – невиждана смърт от 100 години. Близо 20 000 българи загинаха, а още хиляди „доброволно“ ще си отидат от вече предотвратимата болест. Човешките животи не са статистика. Ако днес в катастрофа на пътя бяха умрели 50 души, щяхме да обявим деня за траурен. От близо две седмици ежедневно от Ковид-19 умират не по-малко от 50 българи.
 

Но да се върнем на илюзията за свободен избор

 
В XXI век разполагаме с развита наука. Нарастващо количество знания, инструменти и съответно, учени в сферата на невронауките, физиката, философията, политиката, опровергават съществуването на свободен избор. Вярването в наличието на свободен избор все повече прилича на вярването, че Земята е плоска.
 
Благодарение на невроизобразяването вече виждаме, че решенията ни са предвидима електрофизична активност, медиирана от биохимия в определени области на мозъка. Например в средата на мозъка в т.нар. nucleus accumbens има струпване на телца на неврони, за които знаем, че са свързани с възнаграждението и удоволствието.
 
Безкрайната стимулация на този център води до зависимости и смърт. Обикновено под зависимост си представяме такава към наркотици, хазарт, порно, игри и други подобни дейности. Зависимост обаче може да се развие и към определени идеи, убеждения, решения, всякакъв вид поведение.
 
Най-очеваден и шокиращ пример за такава зависимост би могъл да е случаят Джоунстаун – култ, отнел живота на близо 1000 души… чрез масово самоубийство. До последния си дъх тези хора са следвали вожда си Джим Джоунс и идеята му за социалистически рай. Накрая се самоубиват, заедно с него. Това е една от най-големите трагедии в съвременната история на САЩ.
 
Днес в България твърде често виждаме проява на племенно поведение и култ към вожда. Не можем да се отърсим от племето си, не можем да приложим „свободната“ си воля извън племенното мислене. Не можем да приемем фактите, ако те не са от нашето племе и това отнема човешки животи, което може да е само още едно доказателство за липсата на свободен избор.
 
Зависимостите са резултат от естествени процеси, диктувани от природни закони, които са предвидими, изчислими и не подлежат на „свободната воля“ на индивида. Индивидът не може да наруши природните закони и да прояви своята „воля“. Нищо, съществуващо във Вселената, не може да наруши природните закони. Само еднорозите могат, ако вярваме, че съществуват.
 

Изборите ни се детерминират от сили, които са извън нашия контрол

 
Интересното е, че те могат да се предвидят понякога дълго преди да си мислим за тях. Стига да познаваме всички природни закони.
 
Френският учен Пиер-Симон Лаплас още през далечната 1814 г. пита: как може да има свободна воля във Вселена, където събитията вървят само напред, едно след друго, като часовник? Неговият мисловен експеримент, известен като Демонът на Лаплас, е най-показателен:
 
Ако предположим, че съществува свръхинтелигентно същество – „демон“, който знае позицията на всеки атом във Вселената във всеки един момент, заедно с всички закони, които управляват взаимодействията между атомите, то демонът ще може да предвиди изцяло бъдещето. Няма да има нищо, което да не може да знае за света след 100 или 1000 години, дори до най-малкия трепет на крилото на врабче.
 
Може би си мислите, че сте направили „свободен избор“ да сте неваксинирани, да не спазвате противоепидемични мерки, да се ожените за партньора си, или сте избрали салата с храната си, вместо картофи; но всъщност Демонът на Лаплас щеше да го знае през цялото време, като проследява безкрайната верига от причини.
 

Да, но по времето на Лаплас не е имало квантова физика

 
Констатациите в квантовата физика показват, че някои събития на ниво частици са наистина случайни и хаотични, което означава, че би било невъзможно да се предвидят, дори от някакъв хипотетичен мегамозък. Тези малки колебания обаче вероятно имат малко до никакво релевантно въздействие върху живота в мащаба, в който живеем, като човешки същества. Докато електронът може да е в суперпозиция и да съществува във всичките си възможни състояния на много места, то една билярдна топка може да съществува само в едно състояние и на едно място. Човек функционира и възприема живота с мащаба на билярда.
 
Чувството за свободна воля – това, че ние избираме, заема централна роля в нашето съществуване. То е толкова основополагащо, че малцина изобщо мислят за него, още по-малко се съмняват дали съществува. Чувството за свободен избор е не само основополагащо, но и жизненоважно. На него се базира морала, справедливостта, любовта, приятелството, всички човешки взаимоотношения.
 

Представяте ли си какво значи фактът, че това чувство е само илюзия?

 
Липсата на свободна воля означава, че убиецът не е виновен, крадецът не е виновен. Партньорът ви, приятелите ви, родителите ви, всеки жест от тях не е „доброволен“. Вашият „доброволен“ избор да сте неваксиниран не е „свободен“, а предопределен от събитията преди него.
 
Всичко, което се случва на света някога, би могло да е само последствие от събития, които са се случили преди това. Тези събития по същия начин са последствие от други събития преди тях. И така – назад до Големия взрив, когато започва времето и първата причина, причина след причина, всички от тях, следващи предвидими природни закони, дори и да не сме ги опознали докрай.
 
Защо тези закони да не важат за нашите решения, намерения и избори? Те са базирани на невронна активност. Защо невронът би бил изключение от физичните закони?
 
Свободният избор е илюзия.
Източници: връзки в статията
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.