Кой ни плаща? Отговор на често задаван въпрос

Несъмнено, един от най-задаваните (и харесвани) въпроси към нас е KOI NI PLA6TA. Няма наша публикация без този коментар под всичките му възможни неграмотни форми.
 
Нашата дейност се състои в това да предаваме науката на възможно най-достъпен език, цитирайки реномирани научни трудове и учебници.
 
Научен труд (по каквато и да е тема), публикуван в реномирано научно списание, без декларация за наличие/липса на конфликт на интереси и спонсори, не съществува на този свят.
 
Но хората, които ни задават въпроса, със сигурност не са от тези, които проверяват. Нито от тези, които четат достатъчно, че да намерят съответните отговори на техния въпрос.
 
До горните неоспорими изводи се стига изключително логично и лесно. Това са хора, които са склонни импулсивно да питат кой плаща на автора на учебника, пишещ, че 1+1 е 2. Същевременно, не проявяват дори елементарна форма на съмнение спрямо медиите и дезинформаторите, които им прокарват лъжи и нямат нужда да декларират, нито да цитират каквото и да е било.
 
Профилът на задаващите въпроса обикновено е еднотипен: хора, които вече са повярвали дълбоко в илюзии и лъжи – от само себе си, някой ги е излъгал или комбинация от двете. Често това се съчетава и с разпространение на вярванията в техния социален кръг до такава степен, че егото им не може да понесе дисонанса между вярванията и истината. Така се стига до безизходния момент, в който за тях няма друга дефанзивна реакция освен, че сме „платени“.
 
Да, платени сме – в платформата Patreon, от нашите най-големи поддръжници, обикновени хора като вас, питащите. Всеки може да стане наш поддръжник (срещу 3.14€), като освен това получава неподозирани бонуси – най-нови проучвания, книги, списания, анализ на всякакви материали, възможност за съвместни действия с нас, достъп до скъпи платформи и силно улеснен достъп до науката като цяло.
 
Отговорихме ли ви на въпроса? Или ще ви трябва банково становище? Докато цели политически партии, фабрики за мисли, притежаващи платени тролски мрежи, телевизии и медии, ви лъжат най-нагло и откровено, без да декларират каквото и да е (понякога даже и собственост)? Зададохте ли този въпрос на тях?
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.