Колективният имунитет има ключово значение, такъв липсва при нас

Докладът от 27.08 на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ доказва, че разпространението на варианта може да бъде предотвратено от високо ваксинационно покритие в общността.
 
Такова все още липсва по цял свят, дори и най-напредналите страни се затрудняват да постигнат над 70% напълно ваксинирана популация.
 
В такъв случай и предвид значително по-високото репродуктивно число на Делта варианта, очакванията, че ваксините ще спрат тотално разпространението, са нереалистични. Необходим е по-голям колективен имунитет, такъв, какъвто е постигнат със задължителния имунизационен план за много инфекциозни заболявания.
 
В доклада се обсъжда огнище на COVID-19, възникнало от неваксиниран учител, което подчертава значението на ваксинацията на училищния персонал и не само – на спазването на противоепидемични мерки.
 
Учителите влизат в близък контакт на закрито с деца, които не отговарят на условията за ваксинация при отварянето на училищата и не могат да се ваксинират.
 
Рискът от предаване е повишен сред неваксинираните лица в училищата и освен това, той корелира с близостта до учителя, както става ясно от инфографиката по-долу.
 
Това означава, че в допълнение към ваксинирането на отговарящи на условията лица, стриктното спазване на различните от ваксинация стратегии за превенция, включително правилното носене на маска, правилната вентилация на помещенията, рутинни тестове, спазване на дистанция и изолация, остават ключови.
 
Забелязва се един много важен факт: предаването на вируса към контакти в общността е по-ниско от това на някои докладвани по-рано огнища с Делта вариант. Една от причините е постигнато ваксинационно покритие от 72% в изследваната популация. Именно този факт означава, че разпространението на варианта може да бъде предотвратено от високи нива на ваксинация в общността.
 
Констатацията подкрепя доказателствата, че настоящите ваксини срещу COVID-19 са ефективни срещу Делта варианта.
 
Неваксинирането отнема животи.
Източник: CDC
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.