Истината за ГМО, която няма да чуете по телевизията!

Featured Video Play Icon
Колко лошо е ГМО? Разберете повече за генното модифициране и се информирайте за храната, която купувате и ядете. Здравейте, аз съм Габриел Димитров, студент по медицина. Днес се радвам да представя моето първо видео за Fibro.bg. Тук ще правим науката и истината достъпни за всички. Днешната тема е ГМО. Сигурен съм, че повечето от вас са чували за генетичното модифициране на организми и особено за неговите ужасяващи последствия върху здравето на хората и околната среда. Така ли е настина? Нека разберем… Да започнем с това, че вкусът на всички храни, които консумираме в момента, е резултат на хиляди години кръстосване. Размножаването на живите организми, наречено агрикултура, само по себе си е изкуство и наука за промяна в особеностите им до такава степен, че те да получат желаните от нас характеристики. Например всички искаме да ядем, сладки плодове, мазно месо и вкусна храна като цяло. Какво правим? Отглеждаме най-добрите за нас сортове плодове и зеленчуци като отсяваме несполучливите. Запазваме си животните с най-вкусно месо. Съответно следващите потомства са само на тези, които са задоволили максимално успешно нуждите ни. Това води до една натурална вариация, част от естествения отбор на организмите. Често обаче, за да се получи организъм с най-добри характеристики, било то растителен или животински, са необходими хиляди кръстосвания, поколения отнемащи изключително много време. Наследственият материал е стабилен и не се поддава лесно на промяна. Но науката винаги е търсела и ще търси решения за постигане на по-бързи резултати във всеки аспект. Така през 90-те се е стигнало до въвеждане на генното инженерство в агрикултурата или така заплашително звучащото ГМО. Накратко генномодифициран е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна без това да е настъпило при естествени условия. Това са естествени мутации, кръстосване или натурална рекомбинация. Ако бъда честен, ще кажа, че според мен хората никога не са измисляли по-модерна технология, която да доставя храна в по-големи количества, откогато и да е било и да запазва максимално околната среда. Да започнем с четирите важни аспекта, които ще разгледаме. Това са икономика, екология, законодателство и здраве. За мое удобство ще започна от икономиката. Глобалната полза, използвайки ГМО продуктите, е достигнала 150 милиарда от 1996 година до 2016 година, по доклад на PG economics. Този доклад идва и с доклад на националните академии на науките, инженерството и медицината, които също отбелязват, че генетично модифицираните култури предоставят не само икономическа полза, но и такава за околната среда. Ще поставя линк в описанието за интересуващите се. Глобално в съобщението на PG economics се казва, че фермерите са получили средно 4,42 долара за всеки инвестиран долар. От друга страна биотехнологията позволява на фермерите да отглеждат много повече култура в по-малко пространство. Така през 2014 без възможностите на генното инженерство, щяха да се необходими допълнително 7 милиона и 500 хиляди хектара земя за соя, 8 млн и 900 хиляди хектара за царевица и 3 милиона и 700 хиляди хектара за памук. Този икономически растеж се дължи основно на повишената инсектицидна и хербицина толерантност, която става факт благодарение на модерното генно инженерство. По отношение на околната среда.. Ето екологичните предимства, описани от споменията доклад на PG economics. Просто казано, на фермерите им се налага да пръскат много по-малко ГМО културите с пестициди и за да бъдем точни, това се равнява на 580 хиляди тона. В следствие от това нуждата от допълнителния пръскания на културата намалява. Съответно отделянето на вредните емисии е също намалял с 24 милиона тона, което се равнява на премахването на 1 милион коли глобално от движение. Така че науката е еко, въпреки агресивния маркетинг на враговете и опозицията. Като споменах за опозиция, важно е да отбележим какво е отношението на Европейския съюз и законодателството, свързано с генното инженерство. Сега е моментът да спомена, че в стремежа науката да измисли бързи и ефективни решения, през 20-те години на 20-ти век е въведена, т.нар супернатурална вариация. Тя се изпълнява с радиация, при която настъпва увреждане на част от наследствения материал, както всички ние бихме се увредили. Знаете за инцидента в Чернобил. Например най-вкусният грейпфрут, червеният и какъвто го познаваме по нашите магазини, е произведен точно по този начин. Това е един малко по-стар метод, чрез който се постига бързо модифициране на наследствения материал. Какво казва Европейският съюз? Радиация, ДНК модификация, не е ГМО, агробактериум, ДНК модификация, ГМО. Разбира се, получените растения са напълно идентични. По законодателство обаче не са, едното е регулирано, другото е свободно. Представете си един много странен казус, в който регулаторен орган идва и не може да направи нищо по въпроса, тъй като няма и един белег на различие между растенията. Съответно силата на закона се прехвърля в трета страна, която може да реши каквото си иска. Естествено науката пак е стъпка напред като измисля и друг метод за модифицикация наречен CRISPR/Cas 9 или „ножицата“, която в момента е най-бързата, най-точната и най-ефективната техника за редакция на гените. Как стои въпросът със законодателството? Регулаторните органи все още мълчат и никой не знае дали ще е ГМО или „не ГМО“. Иронично се опитвам да споменавам абривиетурата ГМО, която звучи като лош чичко, който иска да завладее света. Натуралната вариация, супернатуралната вариация и модерното генно инженерство са методи, които имат една кауза и водят до постигането на едни и същи резултати, абсолютно едни и същи. Стремежът на науката да реши проблемът по най-рационален начин, бързо, евтино, ефективно и полезно. Стремежът на медиите, активистките организации, следващите ги политици е подтиквано от други цели. В не малка степен свързани с техния финансов стимул и оцеляване. Чували сте, че ГМО причинява много и ужасяващи заболявания. Редовно се показват гневни хора на площадите, протестите по света на спират. Питате се защо? Не е тествано, окей. Само че 90-те са почти 30 години назад. Парадокс е, тъй като всичко се случва в лаборатория и реално генно модифицираните организми са възможно най-тестваните и проучвани организми. Оттогава насам са излезнали над 1700 материала по темата. Ако трябва да бъдем точни, само прочитането на заглавията на тези материали би отнело повече от 3 часа. Заключението е, че няма по-големи рискове при консумирането на ГМО храни, в сравнение с органичните. Това не пречи на пропагандата да продължава. Не виня хората жертви, участващи в протестите, виня разпространението на псевдонаука от една голяма организация като Green Peace, която дава 7 милиона долара всяка година за възпрепятстването на ГМО. Само за сравнение. За производството на златен ориз са нужни 2 милиона и 500 хиляди за 10 години, създаден чрез генетично инженерство с цел да е с високо съдържание на B-каротен, което е прекурсор на витамин A. А дефицитът на витамин А, убива 670 хиляди деца под петгодишна възраст всяка година. Съжалявам, ако всички тези числа ви натовариха, така работи науката. Аз съм Габриел Димитров. Бъдете смели, питайте, критикувайте и научавайте. Благодаря ви за вниманието, подкрепете канала като се абонирате и до нови срещи!

Мнение за "Истината за ГМО, която няма да чуете по телевизията!"

  1. Споменаване: Вярващите в псевдонаука знаят най-малко, но си мислят обратното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *