Глобалното затопляне през призмата на един скептик

Аргументът, че глобалното затопляне е твърде далечен проблем (ако въобще е зависещ от нас), спестява необходимите усилия и краткосрочните икономически разходи на най-допринасящите участници в климатичните промени – хората.

Но когато си говорим за дългосрочни последствия, дори колосални скептици на глобалното затопляне, изучавайки дълбоко този проблем, стигат до извода, че научната основа е изключително солидна.

Проф. Ричард Мюлер преподава физика и е дългогодишен скептик. По негови думи няма нито едно метеорологично събитие, което да бъде категорично свързано с глобалното затопляне. Всички решения са безсмислени и ненужни. Електрическите коли са само за удоволствие – те са „като човека, който тренира и после пие шейк.“

Мюлер е крайно несъгласен с научния консенсус. Той е отблъснат от непрекъснатата тревожност по климатичните промени, за които се говори навсякъде и всеки ден.

Логичната следваща стъпка

Докато повечето отричащи глобалното затопляне живеят в комфортната зона на своите убеждения, без да ги подлагат на тест, за Мюлер това далеч не е така. Той иска да ги докаже, за да ги направи дори още по-силни.

Професорът събира изследователски екип, който да прегледа обстойно и обективно връзката между нивата на парникови газове и температурните данни.

Противниците на глобалното затопляне очакват от него да разобличи тотално официалната позиция на науката за климата. До такава степен, че петролни гиганти като братята Кох – отявлено отричащи климатичните промени, решават щедро да спонсорират изследването на Мюлер. В този момент всички вече очакват очакваното. Но…

Каква е развръзката?

В един летен ден на 2012г. Мюлер и неговите колеги публикуват заключението си: глобалното затопляне е факт с главна причина – човешката дейност.

Потвърждавайки това, което учените говорят повече от 20 години. Шок и ужас, изненада за всички, но всъщност нищо ново. Просто един от малкото случаи, в които доказателствата надделяват над убежденията.

В днешно време това е повече от похвално. Проф. Ричард Мюлер е поставен заслужено в Топ 100 списъка на световни мислители, класация на списанието Foreign Policy – заради промяната във влиятелните си твърдения.

Най-важният извод от всичко е, че дори когато проблемът се изследва внимателно и обективно от позицията на крайни скептици, то мащабът и сериозността на климатичните промени се оказват строго подплатени с доказателства.

Разбира се, има голямо място за дебати върху мерките и решенията в бъдеще. Но глобалното затопляне, причинено от човека, е абсолютен факт, който не подлежи на съмнение. И всички бъдещи решения не трябва да го игнорират.

„Щастието лежи в радостта от постигнатото и в трепета на градивните усилия.“

Франклин Рузвелт

Стремежът към постижения обикновено е основен двигател за полагането на усилия. Но, изглежда, не точно така стоят нещата в борбата с климатичните промени. Усилия срещу глобалното затопляне трябват, не оправдания. Защото думите и убежденията са непосилни пред фактите.

Мнение за "Глобалното затопляне през призмата на един скептик"

  1. Споменаване: Вярващите в псевдонаука знаят най-малко, но си мислят обратното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.