„Златно кюлче“ – поредната глупост на алтернативната медицина

Featured Video Play Icon

Златно кюлче, което лекува?

Невероятен е чудотворен метод, който помага да се справите с всички проблеми?

Глупости! Поредната измама на алтернативанта медицина.

 

Здравейте,

Аз съм д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология.

Днес отново правя клип по ваш сигнал. Благодаря ви за всички писма, които ни изпращате през сайта fibro.bg.

Ето какво ни написа посетил на сайта:

сигнал

Но преди да обърнем внимание на конкретния продукт, нека обърнем внимание на два основни момент в нашия анализ. Първият от тях е маркетинг посланията и похватите, които се използват с цел продажба на този продукт от алтернативната медицина. Вторият важен момент е каква наука, какви данни стоят зад съответните твърдения, които ще прочетем сега. Има ли въобще някаква подкрепа от научни проучвания или няма такава.

Да обърнем внимание на страницата, която се казва „Guardian Angel“, преведено на български „ангел-пазител“.  В предишното видео казах колко е важно името, което продава. В случая самото лого е на някаква фея с крилца, размахваща магическа пръчка, от която се посипва вълшебен прах. Най-вероятно таргетната група на тази страница е хора, които вярват в магии. Да видим дали това ще се оправдае като започнем да четем за съотвения продукт и да проверим срещу какво се бори съответния продукт.

Главоболието е нещо неприятно за всеки, причините за него са различни. При мен днес причината е натовареният работен ден и две отегчени деца във ваканция.

Още от първите изречения разбираме, че най-вероятно авторът на рекламата говори предимно на жени. Най-вероятно членове на форума Bgmama. Да продължим и да видим дали сме познали.

Ако и Вас Ви измъчва главоболие, мигрена, синузит, усещате първите симптоми на хрема и болки в гърлото, ако имате болки в мускулите, ставите и сухожилията, усещате краката си отекли и пулсиращи след дълъг ден – не бързайте с болкоуспокояващите хапчета, опитайте любимият продукт на стотици – моето Златно Кюлче.

Така че, явно ще говорим за златно кюлче, което като има звучи доста добре. Би вдигнало цената на съответния продукт, защото хората биха дали повече пари, ако смятат, че купуват златно кюлче. То изглежда, поне според мен, като опакован стар сапун в найлон. Но пък името „златно кюлче“ вдига цената особено за хората с магическо мислене.

Златното кюлче не дразни стомаха не вреди на черния дроб, ефектът е осезаем минутки след употребата!

Интересно дали авторите на рекламата имат някакви научни данни да подкрепят това, че „златното кюлче“ действа срещу всички изброени състояния, както и не е вреден за черния дроб и стомаха. Поне аз не намерих абсолютно никаква информация, която подкрепя техните твърдения. Не са цитирана източници. Трябва да приемем всичко на доверие.

Ето как изглежда самото кюлче. Наистина ми прилича на зле опакован сапун, но да видим какво съдържа това „златно кюлче“.

„ЗЛАТНО КЮЛЧЕ“
Мускулни и ставни болки, мускулна треска след тренировка, болки в ставите, коленете, кръста, подути и отекли крака, болезнени разширени вени, главоболие, синузит, болки на растежа при децата…. – ИМА РЕШЕНИЕ – моето „Златно кюлче”! Дори имам сведения, че действа температуро понижаващо, облекчава болките и дискомфорта при синузит.

Значи излиза, че авторът на рекламата има сведения, че това действа дори за понижаване на температурата. Интересно тези сведения къде са. Доказани ли са от науката при плацебо контролирани проучвания? Очевидно не, защото тези хора, които предлагат алтернативни лечение не се интересуват от наука и въобще не разбират принципите на научния подход. Да видим какво съдържа „златното кюлче“ и за какво хората ще си дадат парите.

Изработено от най- висококачествени масла….

Ама разбира се, как няма да бъдат всичко друго, но не и най-висококачествени..

(кокосово, карите, манго)

Искам да подчертая, че карите е другото има на ший, което стана доста популярно напоследък. Отново с твърде много твърдения за него, нито едно от които не е доказано.

Съдържа други и съставки, обработени при оптимална температура за запазване и подсилване накачествата им.

Отново интересен избор на думи с чисто маркетинг ефект.

Съдържа ментол и извлек от арника.

Арника често се използва в хомеопатични разтвори само че разлика е, че хомеопатичните разтвори не съдържат нищо, защото са разтворени и разредени толкова пъти, че буквално се губи всяко активно действие, защото няма нито една активна молекула.

Аз направих проучва дали наистина тези масла – кокосово, карите и манго, имат действие срещу главоболието. Потърсих във всички бази от данни, които познавам като PubMed например. Няма нито една научна статия, която да съобща за такива ефекти и на изброените кокосово масло, масло от карите и манго. Моето проучване не даде никакъв резултат за твърденията на страницата „Guardian angel“ за собственоръчно изработеното им „златно кюлче“, не се подкрепени от науката. Но да видим как се употребява и как действа.

Намажете нежно на тънък слой болезнената зона, няма нужда от масаж, но ако желаете – може да разтриете.

Не че разтриването ще помогне особено много, но ако смятате, че това ще подобри вашия плацебо ефект, може да го разтриете. Естествено плацебо ефектът действа много бързо по някой път и особено при болка. Особено при главоболие плацебо ефектът може да бъде много, много силен. Това ви го казвам, защото ще има хора, които най-вероятно ще излезнат и ще кажат, че са го пробвали и това е помогнало за тяхното главоболие.

Преди на напишете мнение, моля прочетете моите предишни публикации какво е плацебо ефект.

След това авторите на рекламата продължават с това, че „златното кюлче“ може да се използва по няколко пъти на ден, без ограничение. Интересно как такива феноменални продукти имат само благоприятни свойства. Те помагат за безкраев набор от различни състояния, като същевременно нямат никакви странични действия.

Това от медицинска и научна гледна точка е абсолютно невъзможно. Разберете, че няма нещо в природата, което да няма страничен ефект. Дори водата може да има много странични ефекти, когато се приема в големи количества. Така че твърдения от сорта „има благоприятно действие за безброй много състояния и никакви странични ефекти“ са абсолютен маркетинг и на практика са измама, защото такова нещо няма как да съществува. 

Само искам да уточня, че са изброени множество състояния по една основна причина, да се таргетира ужасно голяма аудитория. Така все някой да каже: „да аз това го имам“, да се излъже и да поръча. Интересното е, че цената е в паундове. Тоест, това се произвежда в Англия и цената е в паундове като стига до 10 паунда за кюлче стик с обем 75мл. Има цена и за доставка като явно има значение дали ще е първа класа доставка и дали ще е втора класа доставка. Нямам никаква представа какво значи това. До 1 килограм съотвено 3.40 паунда и 2.90, ако случайно искате втора класа доставка. 

Всичко това – цените в паундова, доставката първи, втори клас е с една основна цел да повиши цената, така че вие да смятате, че давате парите си за нещо хубаво, което заслужавате, което може да ви помогне. Но всъщност това не се различава от плацебо ефекта и го казвам не просто защото не вярвам в този продукт, а защото наистина потърсих основните му активни съставки. Няма нито една научна статия за тях, която да показва какъвто и да е ефект за изброените състояния. 

Прероръчвам ви да  НЕ КУПУВАТЕ „златно кюлче“ от страницата „Guerdian Angel“. Нека вашият ангел-пазител да не бъде този във фейсбук, а да бъде за предпочитане вашият лекар, който да е запознат с научните данни и да чете, за предпочитане, повече от 10 книги на година.

Продължавайте да изпращате още сигнали в нашата страница Fibro.bg. Ние ще обърнем внимание на всеки сигнал.

Не използвайте алтернативни продукти. Аз съм д-р Стефан Митев.

До нови срещи!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.