Поредната шарлатанска псевдонаука – медицинска РАДИЕСТЕЗИЯ

Featured Video Play Icon

Какво е радиестезия?

По какъв смехотворен механизъм УЖ работи?

Защо програмата на предстоящия практически курс по радиестезия е абсурдна?

Здравейте, аз съм доктор Стефан Митев, асистент по гастроентерология и един от основателите на Българско рационално общество.

Днес отново ще поговоря за опасна псевдонаука, която не само че ще ви вземе парите, но може да влоши здравословното ви състояние.

Получихме сигнал за предстоящо събитие в София, което е твърде интересно и трябва да му обърнем внимание. Става дума за двудневен практически семинар по обща и медицинска радиестезия. Преди да разгледаме програмата на семинара, която е абсурдна, нека научим какво е радиестезия?

Вероятно някои от вас са чували за хора, които смятат, че могат да откриват подземна вода с помощта на пръчка или махало. Като те вярват, че усещат енергията на течащата вода и по този начин определят мястото, на което да се копае, за да бъде извадена тя. Някои стигат дори до там, че твърдят, че могат да открият къде има нефт, заровени съкровища, а също така могат да открият отвлечени хора.

Не се шегувам!

И всичко това би било една чудата странност и едва ли би предизвикало моя интерес, ако не бях разбрал, че ще се провежда семинар, който включва и медицинска радиестезия, наречена още радионика.

Медицинската радиестезия е абсолютна глупост. Да разгледаме съвсем накратко нейната история. В началото на 20 век създателят и Албърт Ейбръмс е смятал, че човешкото тяло има определени енергийни честоти, които той може да улови, с помощта на със създадените от него апарати. В резултат на продажбите на своите апарати той станал милионер.

Както преди, така и сега, най-лесният начин за забогатяване е от човешката глупост. Та Албърт Ейбръмс смятал, че здравият организъм издава определени честоти, а болният други честоти. Но бързам да отбележа, че такива честоти и енергии, както той ги е използвал, въобще не съществуват и не съответстват на физичните понятия – енергия и честота.

Някои радиестезисти дори не използват термините енергия и честота, а много по-разговорния и лесен за разбиране термин – аура. Ако вие смятате, че имате аура, то имате спешна нужда от медицинска помощ!

А сега нека се обърнем към нашата действителност и към двудневния практически семинар по обща и медицинска радиестезия първо и второ ниво. Курсът ще се проведе между 10-11 март като лектор е някой си Гочо Гочев. Радиестезист от 1990 година с 28-годишна практика в общата и медицинска радиестезия. Цената на курса е само 223лв за 15 академични часа. Явно тези 15 часа са достатъчни да обучат нови алтернативни терапевти, които от своя страна да продължат традицията на зарибяване на наинив пациенти и взимането им на парите.

По време на семинара може да закупите нужните за работата пособия, а те са радиестезично махало и радиестезичен вълномер.

Да научим нещо повече за лектора.

Гочо Гочев има диплома от Лондонския колеж по класическа хомеопатия. Ако това не ви алармира, значи въобще не сте гледали моите клипове досега и ви препоръчвам да го направите.

До този момент господин Гочев, щом е господин, значи очевидно той не е лекар, но явно си мисли, че разбира повече от лекарите. Та, господин Гочев е направил радиестезични замервания на над 13 000 души. Разбирайте излъгал е над 13 000 души за лечение с хомеопатични препарати, билки, лекарствени гъби, шуслерови соли, етерични масла акопресура и други. Така, сега да разгледаме програмата на този курс, която също е интересна.

Що е радиестезия? Звучи доста комунистически, бих казал, що е радиестезия, е начална, въвеждаща лекция. След това има за различни радиестезични пособия като радиестезични махала, Г-образни багети, V-образни багети и какво ли още не, и какво ли още не.

Видове радиестезия: физикална и ментална.

Значи има и ментална радиестезия. Не се лъжете такова нещо е абсолютна измислица.

Условия за правилно радиестезично измерване. Но най-интересното от тази огромна програма, няма да я четем цялата, е точка 8 и 9. А именно:

8. Проверяване за безвредност и полезност на храни, напитки, облекло, бижута, козметични продукти, електроуреди за масажи, осветление, въздуха, който дишаме и др. 
9. Определяне здравословното състояние на хора и животни чрез радиестезично измерване на излъчваната от тях енергия: 

Как може да стане това? Естестевено…

– по жив обект – директно измерване; 
– по свидетел: фотография на обекта, коса, нокът, капка кръв, заредена захар; 

Интересно с какво е заредена тази захар

– измерване по мислено създаден фантом на обекта.  

 

Сега разбрахте ли? Може да разберете енергията на даден човек по мислено създаден фантом на този човек. Така че със сигурност доста интересни неща. Ако имате пари за харчене, може да го посетите и да се посмеете. Има и второ ниво.

Второто ниво е за хора, които са преминали първото ниво. По този начин се взимат допълнително парите на хората, излъгали се да преминат това обучение. Като във второ ниво се изучава радиестезия в различни терапии за здраве. А именно:

Рейки, Хомеопатия, Микотерапия, Йомейхотерапия, Музикотерапия, Цветотерапия, Магнитотерапия, Су Джок терапия, Бахова терапия, Медитация, Масажи..

И какво ли още не…

Поради необхватността на информацията, касаеща всички тези терапии и поради факта, че радиестезията може да се приложи в огромна степен към всяка една терапия

забележете

на семинара ще бъдат демонстрирани няколко основни начина за прилагане на махалото при някои от изброените терапии. 

Така че ще ви размахват махало и дали ще ви хипнотизират или не, това вече не мога да твърдя, но ви препоръчвам да не посещавате този семинар.

Сега има и трето ниво. Не си мислете, че това е краят, където се изучава:

1.Радиестезията в отглеждането на растения. 
2.Радиестезията във ветеринарната медицина

И не на последно място..

4. Фън Шуй с махало.

След това авторът Гочо Гочев ще ни изненада със снимки на негови студенти, които са завършили и са получили някаква хартийка от него за прекаран курс. След това тези хора най-вероятно ще се опитват да прилагат наученото на млади, здрави или не толкова здрави, но пък затова наивни хора. Ето имало е няколко семинара и през 2017, и през 2016.

Има отзиви на хора, завършили семинара, като тук забелязваме името на Яна Данаилова, която е един изключително съмнителен спициалист по хранене. Скоро ще има клипове и за нея, която казва:

За мен срещата ми с радиестезията бе ново и вълнуващо преживяване. Изключително съм щастлива и благодарна на г-н…

…извинявайте това е моя грешка, той разбира се не е доктор..

Гочо Гочев, който открито и чистосърдечно сподели с нас целия си дългогодишен опит и знания в областта на радиестезията и успя да провокира във всеки един участник в курса желание да задълбочава своите лични познания в материята. Г-н Гочев е отличен лектор, но най-вече богатият му практически опит, превърна двудневния семинар в реален..

тук пише унструмент, но както и да е..

..унструмент за всеки, имащ желание да се занимава с радиестезия да навлезе в материята с лекота и да усети необятността и невероятните ползи от тази приложна наука за живота и здравето на хората. 

 

Ползите са единствено за тези, които предлагат тази шарлатанска услуга, а именно ползите са чисто финансови. Да прочетем и някои други отзиви. Ето например една жена, която казва:

Пиша Ви от името на Sunflowers Studio с отзиви във връзка с проведения семинар по обща и медицинска радиестезия. Той потвърди и допълни изцяло моята сензитивност. Благодаря Ви за натрупаните знания през годините и прекрасния начин по който ни бяха поднесени. Още от сега очаквам следващото ниво…

… където тя ще си даде парите.

Друга госпожа казва:

Напоследък е модерно да се говори, че подсъзнанието може всичко и е способно на чудеса. Идват разни лектори от Изток и от Запад да ни ‘отварят’ очите. А всъщност, връзката с Него е много лично преживяване, което не може просто да копи/пейстнеш от книгите….

Благодаря от сърце на г-н Гочев за лекотата и професионализма, с които ме поведе към моя специален Момент – първи съзнателен и съзидателен диалог с негово величество Подсъзнанието…

Благодаря и до скоро!!! 
Милкана

Браво Милкана, дала си си парите

И не на последно място някой си Г. Врачев, който казва:

искам да изкажа благодарност за отличния семинар, на които имах възможността да присъствам. Работя с тестери от есенциите на Бах..

Вече имахме клип за капките на д-р Бах, които са абсолютна глупост и измама

..под погледна на дългогодишна бахова терапевтка. Направо се учуди от способностите с махало да се прави рецепта. 

Тоест той използва махало да прави капки на бах, които са една абсолютна лъжа и какво ли още не и какво ли още не…

Така че препоръчвам ви да НЕ посещавате този семинар по общо и медицинска радиестезия. Препоръчвам ви да не се доверявате на алтернативни лечители. В противен случай вие ще си загубите парите.

Доверявайте се на лекари, които са научно базирани, които могат да цитират клинични проучвания, затова кое действа и кое не. В противен случай може да изпаднете в много опасна ситуация.

Продължавайте да изпращате сигнали ва Fibro.bg

Ние ще правим репортажи, статии и клипове за тях. Аз съм д-р Стефан Митев, асистент по гастроентерология, не използвайте хомеопатия и алтернативна терапия, до нови срещи!

 

6 мнения за “Поредната шарлатанска псевдонаука – медицинска РАДИЕСТЕЗИЯ

 1. фифи написа:

  Е как пък да няма аура?? Около всеки проводник по който тече ток има магнитно поле. Това е отдавна доказан факт!! В човешкия организам непрекъснато протичат окислително-редукционни процеси, провеждат се нервни импулси, което е еквивалентно на протичане на електрически ток! Така че около човешкия и всеки друг организъм има комплексно магнитно поле! А официалната медицина може да „лекува“ единствено здрави хора, ако се изгорят, отровят или получат травма, и то не винаги!! Всичко е само за пари и е пълна измама от оторизирани с дипломи хора, получили „ценз“ и наречени „лекари“!! Ако има медицина, която наистина да помага, то това е алтернативната медицина: китайска, индианска, билколечението, хомеопатията и биорезонансната терапия на доктор Райф! Така че при теб и твоите колеги, ортодоксален докторе, („лекуващи“ с изключително скъпи химио- и лъчетерапия, и трансплантация – която е абсолютна лъженаука, тъй като за човешкото тяло резервни части няма!!) ние никога няма да дойдем!!

 2. Иван Иванов написа:

  Уважаеми д-р Митев,
  Като приемам, че всеки има право на разумно мнение, бих искал да споделя с Вас следното. По образование съм дипломиран радиофизик и като такъв винаги съм бил скептичен към мненията на лаици в изучаваната от мене дисциплина, като постъпвате и Вие във Вашата област. И затова по-скоро от любопитство реших да експериментирам с т.н. „г-образни багети“, широко описани в литературата и ИН и свързани с радиестезията, наука или не. Какво беше моето голяма учудване, че те действително се движат. За да елиминирам неосъзнати от моя страна психомоторни движения, направих няколко допълнителни опита, ограничих натиска върху пръчките от страна на ръцете, поставих ги на стойка, която държах, без съприкосновение и накрая на платформа, така че по никакъв начин, освен фантастичен, да не мога да им влияя. Нещо повече, замених металните „багети“ с изработени от стъклени тръбички. Известният, многократно описан ефект, остана. Той съществува и когато край неподвижно закрепена система с багети мине количка, натоварена с вода. Опитът е правен върху равна циментова площадка, така че влиянието от микросътресения са пренебрежимо малки. Използвах и други, по-сложни постановки, и, ако не халюцинирам, феноменът, според мене, съществува. Нямам никакво обяснение за него. Нещо повече, виждал съм няколко души, а съм чувал за много повече, с „багети“ да откриват вода. Същото съм правил и аз успешно. И така постъпва цивилизацията от много векове, независимо от мнението на науката.
  Като Ви оставям съсредоточен върху Вашия скепсис, Ви пожелавам успехи в науката и живота!

 3. Васил написа:

  Г-Н Митев, виждам доло в описанието Ви сте написали, че четете повече от необходимото 🙂 Няма нищо лошо в това, но с четенето трябва и разбиране. Незнам за този господин който провежда тези курсове колко може и колко не дали е мошеник или не но радиестезията е наука която още от древността се прилага. Няма да описвам как работи и защо махалото се върти или багерите се събират има достатъчно литература в интернет, както и много книги за тази материя. Искам да кажа че човек докато не опита няма да разбере за какво става въпрос. Проблема е там че необразованите и незапознати с материята хора могат само да плюят и хокат нещо което дори въображаемо немогат да си представят. Четете хора, четете защото неграмотността поражда глупостта!!! Г-н Митев а вашата завист няма граници. И аз съм против комерсиализирането на тази наука но видимо във вашата статия не спряхте да приказвате за пари пари пари.
  Бъдете здрави !

 4. Ваньо Димитров написа:

  Здравейте д–р Митев
  Ще споделите ли мнението си за приложната кинезиология и за хомеопатията.
  Благодаря предварително.
  Ваньо димитров

 5. Felttribe написа:

  Здравейте Господин Доктор.
  Добре е да попрочете малко повече, преди да се изказвате. Но Свободата на словото е за всички. Всеки има право на мнение. Също и вие. А всеки може да прецени за себе си.
  Според вас и хилядолетната китайска медицина е псевдо наука.
  Поздравления за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.