Капките на д-р Бах – поредната алтернативна измама

Featured Video Play Icon

Не съществуват никакви научни доказателства за ефективност на капките на д-р Бах.

Те са неразличими от плацебо.

Не използвайте капките на д-р Бах.

Не си давайте парите за глупости.

 

Здравейте,

Аз съм д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология и един от основателите на неправителствената организация Българско рационално общество. Днес правя клип по ваш сигнал, подаден в страницата fibro.bg

Тази тема наистина е много интересна тема и сега ще се опитам да ви убедя, че капките на д-р Бах са поредния алтернативен метод, който има само една основа цел – да вземе парите на наивните хора.
Ще ви обясня предполагаем механизъм, по който тези капки уж действат и ще разгледаме статиите в научни списания, които категорично доказват, че капките не са по-различни от плацебо.

Д-р Едуард Бах е бил английски хомеопат, който през 30-те години на изминалия век разработва своите капки. Те съдържат минимално количество материал от различни цветя, разтворени в бренди и вода. Как всъщност се е стигнало да създаването на тези капки?

Д-р Бах смятал, че росата, подчертавам росата върху растенията запазва лечебните свойства на съответните растения. Предполага се, че това ставало с пренасяне на „вибрационна енергия“ посредством паметта на водата. Уточнявам, че паметта на водата не съществува и това е една отдавна отхвърлена псевдонаучна идея.

Всъщност д-р Бах е използвал изцяло субективни и интуитивни методи за създаването на своите капки. Например, когато той се чувствал тъжен е държал ръката си над различни цветя и когато усетил, че тъгата му отминава правил извода, че растението, всъщност действало за подобряване на емоциите му по дистанционен път.

Доста интересен механизъм, не мислите ли? Да си държиш ръката над определени цветя и когато почувстваш субективно подобрение, да си го обясниш с предаването на енергия от цветето към твоя организъм.
Въоръжен с този наистина смел извод д-р Бах започнал да събира роса от съответните растения и да я разрежда във вода и бренди като по този създава т.нар. „майчина тинктура“, която след това допълнително може да се разрежда с цел да се загуби всякакъв вкус и мирис на първоначалното растение.

Нека разгледаме какви продукти се предлагат на българския пазар, а уверявам ви те са много интересни. Ето тук например виждаме капки на д-р Бах за енергия, за детокс, срещу депресия, срещу зависимости ,за решителност, против гняв и др. Има дори за повишаване на либидото и при напреднала възраст – „препоръчва се при чувство на тъга, безполезност и умора“.

Уточнявам, че състоянията, за които има капки на д-р Бах са изключително разнообразни и често срещани. Целта на това е да се таргетира широка аудитория, която да се излъже да закупи тези алтернативни продукти. А цената им далеч не е по джоба на всеки. Опаковка от 20мл струва около 30лв. Така че по-добре си купете книга и се научете на критично мислене, отколкото да направите богати поредните лъжци.

Капките на д-р Бах имат сходства с хомеопатичните продукти, поради факта, че са подложени на големи разреждания, но за разлика от тях поне не се базират на хомеопатичния принцип, че „подобното лекува подобното“. Също като хомеопатията и за капките на д-р Бах, не съществуват никакви научни доказателства за ефективност. Тоест те са неразличими от плацебо и не действат.

https://smw.ch/article/doi/smw.2010.13079

Ето научна статия, която разглежда наличните данни за капките на д-р Бах. В нея се споменава, че повечето проучвания не са плацебо контролирани, а тези които са плацебо контролиране, тоест най-качествените с най-добър дизайн и най-точно проведените са категорични:  капките на д-р Бах не показват ефективност различна от плацебо. Те са неразличими от плацебо, която отново означава, че те не действат. Така че не си купувайте капки на д-р Бах. 

Естествено тази статия и друго подобни от научни източници въобще не е спомената в български сайтове за алтернативна медицина. Но защо ли се учудваме от това? Целта на всички български алтернативни лечители е само една и тя не е да се помогне на пациента, повярвайте ми. Целта им е чисто комерсиална, а наивната българска публика прави забогатяването на измамниците все по-лесно.

Не се доверявайте капките на д-р Бах и на алтернативни лечители. Доверявайте са на лекари, които имат научно мислене. 

Продължавайте да изпращате сигнали в нашия сайт Fibro.bg. Всичко, което е свързано с интернет измами и псевдонаука, ние имаме интерес огромен интерес към него. Затова подавайте, а ние ще отговорим на вашите сигнали. 

Аз съм д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология и един от основателите Българско рационално общество – до нови срещи.

6 мнения за “Капките на д-р Бах – поредната алтернативна измама

 1. Томова написа:

  Здравейте, д-р Стефан Митев!
  Науката все още не може да обясни много неща, но това не означава, че те не съществуват. Просто още не може да го разберете и обясните! Д-р Бах също е бил доктор. Завършва медицина към Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Освен това има само една комбинация, която е създадена лично от него и тя се нарича „RESCUE“ – за спешни случеи, защото според създателя есенциите трябва да се комбинират ИНДИВИДУАЛНО , защото действат на психо-емоционалното състояние на пациента и съгласете се всички са различни. Възможно е дадено цвете да не въздейства осезаемо по една причина. Защото не е подбрана правилната комбинация и цветето НЕдейства, върху нещо, което няма какво да се оправя и поради този факт няма и странични действия и взаимодействия с други лекарства. Може да се дават дори на бебета /е при тях няма плацебо, но пък има ефект, незнам как ще го обясните/. Освен това вече повече от 80 г. се ползват в цял свят, което достатъчно добре говори само за себе си и за ефектите от есенциите.
  Всички останали комбинации, които цитирате по – горе „за енергия, за детокс, срещу депресия, срещу зависимост“ са измислени от други хора, за масова употреба/и явно за търговия с цел печалба, впрочем това обяснява и липсата на много хора пълен, изразен ефект/, което пряко противоречи на неговото виждане по въпроса. Това ми говори, че изказвате некомпетентно мнение по въпроса, което е израз на повърхностно, бегло и бързо преглеждане от тук от там по интернет страниците и си позволявате на тази база „компетентно“ мнение, което говори много и за Вас и Вашия професионализъм! Има много литература, информирайте се подробно и безпристрастно, преди да изказвате мнения. Още повече от позицията и титлата, която притежавате!
  И само още едно питане, не Ви ли хрумва, че въпросните изследвания явно може и да имат цел?
  / Купувайте лекарства , химия с един куп противопоказания и странични действия, но научно обосновани/. Традиционната срещу Алтернативната медицина – вечната война! Само ще вметна, че природата съществува много по – отдавна и ефекта от нея е много повече проверен и доказан през вековете от тъй наречената официална традиционна медицина, обоснована на човешкия ум, който колкото и да иска не може да обясни всичко.
  Не трябва да има война между двете системи, а сътрудничество , в името на живота и здравето, което би трябвало да е целта!
  Като лекар би трябвало да Ви интересува здравето на човек, все едно кой метод е избрал за лекуване, но действащ, показващ положителен резултат!

 2. Меглена Тасим написа:

  Аз съм магистър фармацевт и искам да ви питам докторе всички лекарства ,които изписвате лекуват ли съответните заболявания както пише в листовката. При всички пациенти еднакъв ли е ефекта на лекарствено вещество?Реакцията и действието при различни пациенти?
  Моля да не слагате под общ знаменател всички алтернативни методи и да казвате не приемайте капки на Бах!Вие сигурно сте учили за промените в структурата на водата, квантова химия и т.н.Същността на терапията е много по различна и вие не сте достатъчно информиран за да отричате .Вместо грешно да насочват е хората 1во пробвайте и разбира при истински терапевт.Винаги има хора които злоупотребяват и с цел печалба лъжат хората така и при вас лекарите,фармацевтите навсякъде.Това не означава ,че всички са еднакви!

  • DrStefanMitev написа:

   Здравейте,

   Като фармацевт би трябвало да знаете, че лекарствата не се изписват, „както пише в листовката“, а съгласно правилата на медицината на доказателствата (Evidence-based medicine).

   Лекарствата, отпускани с рецепта, са преминали рандомизирани, плацебо-контролирани, двойно-слепи проучвания и са доказали своята ефективност и безопасност при големи групи от пациенти.

   За разлика от това, капките на д-р Бах са неразличими от плацебо и са абсолютна псевдонаука, колкото и да не ви се иска. Няма научни данни за ефективност. Абсурдният „механизъм на действие“ може да е заблуждавал хората, живели в миналите векове, но не и съвременните лекари, които четат и се интересуват от наука.

   Също така няма как да знаете колко знам и колко съм чел по темата. Предполагам не сте ясновидка?

   Препоръчвам ви да четете повече и да не вярвате на недоказани източници.

 3. Любомир написа:

  Какво толкова го размахвате това плацебо? То само по себе си е едно чудо, а вие му придавате негативен смисъл, сякаш е нещо лошо!

 4. Стоянова написа:

  Ха-ха-ха, колко хумористично! Да, ще си купуваме и капките на д-р Бах, и ще ползваме алтернативни лечители, това си е наш избор и наше право! Не е ваша работа на кого ние, пациентите си даваме парите! Наясно сме от излиянията ви че искате да ги дадем на вас, но не сте познали!! Нямате нито един читав аргумент, и сте ограничен като някакъв мишок от Средновековието! Всеки човек е свободен в избора си как да се лекува, няма да ни спрете, колкото и да ви е мъчно. Хайде със здраве.

 5. Светла написа:

  Не знам дали са измама, но преди повече от месец купих капки за зависимост и ги давах на член от семейството във вода всеки ден до днес, но няма положителен ефект. Човека е със зависимост към компютърни игри , до сега поне не даваше толкова пари ,сега иска всяка седмица пари и ако не ги намеря изпада в агресивни изблици ,чупене на мебели, крясъци, обиди. Така че , от утре спирам капките, защото от така прехвалените капки не видях никакво подобрение. Интересното е,че много хора ги хвалят на сайта ,откъдето ги купих, но дали е истина, не знам и също така не знам кой пише всичките тези коментари. Вероятно на някои може и да им действа, но специално в случая комбинацията за зависимост нищо не помогна. Вече никой не може да ме убеди ,че тези моноесенции действат, защото опитах първо и с моноесенции и пак никаква полза,така че доктора тук е прав. Поредната алтернативна измама!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.