Дамски превръзки с билки – поредната алтернативна глупост

Featured Video Play Icon

Нов чудодеен метод за лечение на „всички урологични и гинекологични заболявания“.

Ще се учудите какво включва и каква е цената му. Дали е измама?

 

Здравейте,
Аз съм д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология.

Правя този клип по ваш сигнал. Посетител на фейсбук страницата сигнализира за нов вид чудодейно лечение, което уж помага за:

всички урологични и гинекологични заболявания“, освен това има антибактериално и противовъзпалително действие.

Възможно ли е това? Революция в медицината? Панацея за всички болести? Едва ли…

Но най-интересното е, че този продукт не е нито хапче, нито дори инжекция. Единствено съжалявам, че аз няма да мога да се възползвам от чудотворните му свойства защото то представлява… дамска превръзка с билки.

Да, такова нещо досега не бях виждал. Дамска превръзка с билки срещу тежки заболявания.

Рекламата е публикувана в не особено известната страница „Енергия на билките“. Още името трябва да ни алармира за предстоящите магически обещания и псевдонаучни твърдения. Написаното наистина звучи убедително и примамливо, но всъщност представлява една огромна измама.

Искам да направя анализ на тази реклама, защото повярвайте ми, авторите й наистина разбират от маркетинг и знаят как убедят много хора да се разделят с парите си.

Но преди това – едно лирично отклонение. В екипа на нашата фондация Българско рационално общество има хора, които се занимават с писане на реклами. Тези хора се наричат копирайтери. И добрите копирайтери владеят умението да се внушава. Знаят как с използването на подходящи думи и техники за убеждаване да накарат хората да пожелаят и  дадения продукт и накрая да го купят.

А рекламата на билковите дамски превръзки наистина е писана от опитни копирайтери и това си личи. Тук и сега ще ви разкрия техните методи за подсъзнателно внушение.

Първото и най-важно нещо за един продукт е неговото име. Добре подбраното име може да увеличи цената няколко пъти. Забележете, че продуктът с име „Life energy 24” е споменат като фитокомпрес с 38 билки, а не просто като дамска превръзка. Защото замислете се, хората биха дали много повече пари за мистично звучащото име билков фитокомпрес, отколкото за обикновена дамска превръзка.

Според авторите на рекламата превръзките помагат за огромен брой, твърде различни заболявания – като поликистозни яйчници, цервикална интраепителна неоплазия, кандида, вагинит, нарушен менструален цикъл дори при хемороиди.

Къде е едното, къде е другото?

Изброяването на толкова голям брой състояния въобще не е случайно. Таргетира се огромна аудитория така че почти всеки жена да открие свой проблем в дадения списък, а това най-вероятно ще се случи.

Основните свойства на Life energy 24 също са много добре описани от копирайтинг гледна точка, но от научна гледна точка са пълна измислица и нямат нищо общо с реалността. Забележете, че отново се споменава огромен брой потенциални благоприятни ефекти, защото по този начин ще има “за всеки го по нещо“. Така всеки може да стане потенциален клиент.

Твърди се, че билковите превръзки нормализират функциите на органите на малкия таз и перинеума; имат противовъзпалително и спазмолитично действие; лекуват вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Естествено няма как такова алтернативно лечение да не подобрява имунитета – това е изключително често твърдение за всякакви нетрадиционни продукти, които искат да вземат парите на наивните хора.

Дамските превръзки по някакъв необясним начин спират главоболието, намаляват сърбежа и раздразнението, а също така и извличат токсини от органите на тазовия под. Искам да уточня, че детоксът е по-голяма глупост дори от хомеопатията, а това е трудно за постигане. Ако някой ви говори за  „детокс“ веднага се обърнете и бягайте от него. Иначе бързо ще се разделите с парите си.

Величаенето на продукта продължава като авторите на рекламата смело заявяват, че превръзките подпомагат лечението на „всички урологични и гинекологични заболявания“, както и подобряват качеството на интимния живот.

Направо да се чуди човек защо откривателите на тези превръзки нямат Нобелова награда… Защо ли?

За да се повиши цената на продукта е необходимо да се спомене сложен, за предпочитане неразбираем, но научно звучащ механизъм, който да накара наивните хора да „пробват“ продукта, нали нищо не губят? Освен може би парите си.

В случая превръзките съдържат цитирам „уникална фитомембрана с билкови влакна и екстракти от 38 вида прясно отрязани билки“, подчертавам прясно отрязани билки – представяте ли си го това – поръчвате си превръзка и на следващата сутрин нископлатени работници обикалят по гори и ливади и търсят билки за вас и съответно да бъдат прясно набрани. Това пак е с цел да се оправдае безумно високата цена на продукта. Е кажете, не бихте ли платили повече, ако смятате, че билките са прясно набрани специално за вас?

Мистичният механизъм на действие продължава със следното обяснение:

Близкият контакт на превръзките с лигавицата осигурява висока степен на проникване на лекарствени вещества, които осигуряват лечебен ефект. Ревитализира над 90 биологично активни точки.

Такива биологично активни точки, камо ли пък цели 90, но пък има жени, които биха се заклели, че имат активни точки…

Но това не е всичко. Билковите превръзки повишават дори потентността при мъжете… Някой може ли да ми обясни как точно става това?

Авторите на рекламата завършват, че полезното действие на една превръзка се запазва цели 24 часа. Не сте ли убедени вече, че това е осмото чудо на света?

Цената на една превръзка е 4.40лв, което я прави 20 пъти по-скъпа от обикновените превръзки. Но какво това? След като чухте всички чудодейни свойства, не бихте ли дали скромната цена от 4.40? За съжаление много наивни хора, в случая жени биха го направили. Както наскоро каза един академик от БАН – най-лесният начина за печалба е от човешката глупост.

Като разгледаме набързо коментарите виждаме, че няма никаква прозрачност. Информацията за този велик продукт явно е скрита за малцина посветени. На всеки въпрос се отговаря само на лично съобщение, няма открита информация. Всичко това е свързано с допълнително зарибяване на потенциалните клиенти.

Още ли се колебаете? Не желаете ли това чудо на природата, което ще вземе хляба на лекарите и ще реши всички ваши проблеми?

Не бъдете наивни. Ако имате пари за харчене, по-добре си купете книга за критично мислене като например Псевдонауката на Бен Голдейкър.

Не вярвайте в магически обещания. Не ставайте поредната жертва на ловки рекламни трикове.

Аз съм д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология и част от екипа на Българско рационално общество.

Продължавайте да ни сигнализирате за всякакви интернет измами и псевдонаука в сайта fibro.bg
До нови срещи.

2 мнения за “Дамски превръзки с билки – поредната алтернативна глупост

  1. lili написа:

    да, всичко е исиа за превръзките с билки…това е продукт на 5000 г по тибетски рецепт-…личен опит и резултат от превръзките…пропуснат е факта че решава проблеми с репродуктивн проблеми над 20 бебета в бг и и още много извън…15г не могат да забременеят, запушени тръби дори но след прилагането им живи и здрави бебета, а лекарите са предлагали единствено инвитро…сори докторе, Бог е създал всичко, но не лекарство-вашите лекартва, а това което еблизо до нашата биология-природа…аз имах 2 миомни възела по 2см след мес прилагне на превръзките просто изчезнаха, както и никакви проблеми когато започна менопаузата….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.