Джендър грешка в условието на задача по математика за деца? Фалшива новина!

Искате пример за фалшива новина? Ето ви пресен днешен пример за фалшива новина. Направен от неясно кого, очевидно, за да хвърли в смут неподготвените потребители в интернет и социалните мрежи.

Темата е ясна: джендър и Истанбулската конвенция.

Няма и ние да ви пълним главите с гледни точки. Вие можете и сами да се информирате и да вземете решение за вас дали сте „За“ приемането ѝ, или „Против“.

Искаме само да ви покажем това как някой с няколко кликания в програма за обработка на снимки може лесно да подмени картинка и букви и да хвърли в потрес обществото.

Става въпрос за подхвърлената в интернет снимка на задача в малките класове по математика. В условието ѝ пише:

Панталонките на момченцето струват 10 лева. А блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?

Под условието има картинка на момченце, а отправките, които цели тази манипулация, са ясни: джендър, объркване на половете, намеци за промиване на мозъците на децата от малки…

Разбира се, хората не са запознати с процесите, през които преминават детските книжки в процес на тяхното създаване и отпечатване. Не знаят, че освен автори и редактори, тези книжки биват четени четири пъти от коректори, по веднъж от художници и технически редактор и имат много път, преди да достигнат пазара. Съответно такава задача и такова условие няма как да има вътре.

В оригиналното условие на задачата пише:

Панталонките на бебето струват 10 лева. А роклята му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята на бебето?

Картинката е на момиченце (Пебълс от „Семейство Флинтстоун“).

Не случайно ви запознаваме със структурата на фалшивите новини и апелираме да мислите критично всеки път, когато попаднете на такава „новина“ или съобщение.

Мнение за "Джендър грешка в условието на задача по математика за деца? Фалшива новина!"

  1. Ирониев написа:

    Това е все едно да наречете вицовете „фалшива новина“. Фалшива новина е за онези с нисък интелект, а за останалите е просто ирония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.