Защо няма лечение за рак?

Мамо, защо няма лечение за рак?

Обезсърчаващо е да гледаме как хората страдат и си отиват от злокачествени заболявания.

Това не е по-различно за милионите медици, фармацевти и изследователи по света, работещи усърдно в медицинската сфера.

Мнението, че те крият от нас „естественото“ лекарство за изключително много и най-различни видове рак, откакто има хора на този свят, е меко казано налудничаво и няма никакви разумни основи.

Чуват се много негативни мнения и конспиративни теории за хората в тази сфера, особено за „Биг Фарма“

  1. Най-често аргументът е, че правят много пари от продължителната терапия и затова крият универсалния лек, но тук логиката е твърде крехка. „Биг Фарма“ биха направили стотици милиарди повече, ако имаха едно лечение, което да лекува рак универсално. Това лечение би било най-скъпото на света.
  2. Изключително грешно се допуска, че „Биг Фарма“ е всъщност едно цяло, действащо като сплотено семейство. Има над 400 публични компании(в NASDAQ) и още над 2000 частни и още толкова стартъп фармацевтични компании. В тях участват милиони хора. Вероятно всички са се наговорили да скрият универсалния лек. Вероятно всички са един картел и за толкова време в такава конкуренция никой за миг не си е помислил, че може да спечели много повече от другия само с един ход?
  3. Повечето изследвания не се извършват от „Биг Фарма“, малката или която и да е Фарма. Повечето изследвания са извършвани от независими от тях изследователи по цял свят, спонсорирани с държавни, частни или благотворителни финансови средства. Затова вероятността за такъв митичен лек да излезне от самите изследователи е по-голяма, отколкото от която и да е фармацевтична компания.

Ракът всъщност е група от стотици заболявания, характеризиращи се с ненормален растеж на клетките, който може да засегне и други тъкани и органи на тялото.

След като ракът не е едно заболяване, то също е леко налудничаво да си мислим, че може да има един универсален лек за толкова много злокачествени тумори(над 200), всеки от тях с различна етиология(причина), патогенеза(развитие) и прогноза.

Но всъщност не са малко и тези злокачествени заболявания, при които рискът от смърт е намалял драстично в последните години. За други пък вече има ефективно лечение и ефективни превантивни мерки.

Прогресът продължава, а място за скрити знания няма. Няма и да има, защото конкуренцията е жестока.

А конспиративните теории не са нищо повече от илюзия – вредна такава, защото ни разсейва от реалните проблеми в медицината и фармацевтичния бизнес.

Източник

Фейсбук публикация

Мнение за "Защо няма лечение за рак?"

  1. Споменаване: Най-сетне откриха универсален лек за рак! Или не?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.