Най-сетне откриха универсален лек за рак! Или не?

Универсален лек за рак

На 28.01.2019 Jerusalem Post излиза със следното заглавие: „Лечение за рак. Израелски учени казват, че мислят, че са намерили такова“

„Ние вярваме, че ще предложим тотално лечение за рак в рамките на година.“

– казва Дан Аридор за разработването на ново лекарство от неговата компания Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi)

Фалшиви новини?

Естествено, за пореден път ставаме свидетели на чудовищно разпространение на новина със съмнително съдържание. NY POST, Fox News, Forbes, както и доста български сайтове споделиха с фалшиво помпозен тон. Дори в Наука OFFNews публикацията беше посрещната с много позитивни реакции.

Както винаги, оставам впечатлен от способността на никъде непубликуван научен труд и от нечувана досега компания да достига толкова много хора. Дори ме ядосва самият факт, че редица сайтове (в това число и научни) бързат да споделят „добрата“ новина. Всъщност внасянето на фалшива помпозност или както обичат да казват на Запад „fake hype“ не е никак добра практика не само за науката, но и за цялото общество.

От една страна, то дава на пациентите фалшиви надежди. От друга, изражда истинските цели на изследователите и ги подбужда да търсят сензация в техните открития. И не на последно място, всичко това дерайлира сериозно от реалността.

Обратно в реалността

Смятам, че всеки сравнително компетентен и мислещ човек може да открие лесно пропастта на такъв тип твърдения: лекарство за рак в рамките на година звучи меко казано нелепо, ако имаме малко познания за разработката на нови терапии.

За хората извън медицината може и да звучи реалистично, но не е. Лекарствените продукти имат нуждата от години, докато станат достъпни на пазара. За незапознатите добавям съвсем накратко само част от необходимите стъпки:

  • Трябва тепърва да започнат клинични проучвания (т.е. такива върху хора)
  • Трябва да се ангажират болници за първа фаза и да се набират пациенти
  • Трябва да се спазват принципи на ДКП
  • Трябва съставянето на клиничен протокол и регистрация в clinicaltrials.gov (ако се провеждат в САЩ) или clinicaltrialsregister.eu (за ЕС)
  • Трябва разрешение за провеждането на клинични проучвания в съответните държави

Трябва да се премине през всички бюрократични инструменти. И това е само началото за включване на едва един пациент в едно изследване.

Следват години работа и проследяване на хиляди пациенти до достигане на последната комерсиална фаза. Това става след прегледа и одобрението на апликацията за ново лекарство. А за справка: само той отнема 6 месеца на FDA (Food and Drug Administration) в САЩ. А в ЕС от EMA (European Medicines Agency), одобрението може да стигне и близо година.

Надявам се, вече осъзнавате колко е трудно за този период да излезе универсален лек срещу рак. Прогресът особено при туморните заболявания е бавен, но все пак се осъществява и никога не е ставал с такива сензационни заглавия и внезапни стъпки. Нима сега е моментът да стане?

Рак на всичко? Лек за рак на всичко?

Да си дойдем на думата, че ракът не е едно заболяване. Така че още тук светва червената лампа за представеното универсално лекарство, което да излекува всички.

Винаги казвам на хората, че терминът „рак“ е като терминът „инфекция“. Има толкова много видове инфекции, за които са необходими най-различни методи на лечение. Смятате ли, че има един-единствен чудотворен лек, който работи мигновено и равносилно както за вируси, така и за бактерии? За рака нещата стоят по подобен начин.

Защо няма лечение за рак? Вижте повече тук.

А сега ще разгледаме подробно тази история, тъй като определено има нужда фалшивите новини да бъдат разпознавани навреме. Виждаме, че подобен тип публикации чупят аналитичните инструменти за популярност навсякъде.

Къде е проблемът в това лечение?

Основното условие на тези изследователи е, че:

„Понякога туморите еволюират и стават резистентни към терапия срещу една мишена. Нашата компания ще разработи медикаменти срещу няколко мишени“

Първоначално, звучи добре. Комбинираната терапия понякога е блестяща за вирусни и бактериални заболявания, защо не и при рак?

Истината обаче е, че вече имаме такива терапии за най-различни видове туморни заболявания. Например комбинирана е R-CHOP – тя буквално прави чудеса срещу някои видове рак на кръвта. Тук могат да се дадат още редица примери – някои от тях изключително ефективни, други не чак толкова. Някои включващи химиотерапия, други не.

Но… да си признаем, все още не сме излекували рак тотално, каквито са претенциите на компанията AEBi.

А ето какви са „вълшебните“ средства в тяхното лечение

Инструментите, описани в статията и в сайта на компанията не ни вдъхват доверие, че ще преборят всички фактори (токсичност, резистентност, добра мишена и т.н.), които всъщност и досега са ограничавали успеха на други таргетирани методи за лечение. Тоест, не виждаме нищо ново под слънцето.

Компанията използва стандартна „phage display“ платформа за откриване на пептиди, свързващи се с туморните клетки. Планът по-нататък е към тези пептиди да се свързва токсично вещество и съответно да убива клетките на тумора.

Благодарение на тази технология вече са създадени няколко медикамента, одобрени от FDA (Food and Drug Administration). Ето пример 1 за някои видове рак на кръвта и пример 2 за рак на гърдата. Има и доста такива, които са в разработка (като обсъждания „лек“), но изглежда при тях не е необходима фалшивата помпозност, с която гръмна тази новина. Всъщност медикаментите са добри. Но нито един от тях не можем да наречем лек и то универсален за „рак на всичко“.

Нещата, които бият на очи

Статията отбелязва, че изследователите използват „спечелилата Нобелова награда „phage display“ технология“, изглежда само за да направят впечатление, че тяхната работа е обещаваща.

Допуснатата грешка се нарича уповаване на модерното (argumentum ad novitatem) – когато дадена идея (проект) се счита за правилна или по-висша само защото се осланя на нещо ново, модерно или необикновено.

Фактически, видяхме, че тази технология е широко използвана от доста време. Понякога дава добри резултати, понякога разочароващи. Виждате ли нещо учудващо в това? Фактът, че учените са използвали тази технология е общо взето без значение.

Истинското предизвикателство към този метод на търсене на пептиди или протеини, които да доставят токсични вещества на тумора, е да намерят своята правилна прицел (мишена/таргет), която да бъде адекватно специфична за съответния вид тумор.

Изследователите обаче не дават индикации за такова откритие нито в статията, нито в сайта. Освен това лично аз не мога да си представя каква ще е тази мишена, която широко да отговаря за стотици туморни типове, при това без да засяга нормална тъкан. Просто звучи твърде оптимистично.

В статията още се казва, че са „завършили първия експеримент с мишки, в който са спрели развитието на човешки ракови клетки, без вреди върху здравето на мишките“.

На първо място, това проучване не е публикувано никъде в научен журнал. А на второ, няма нищо учудващо: пептид, който таргетира строго специфично човешки клетки, ще разпознае и атакува само тях в мишките, а собствените им клетки най-вероятно ще останат непокътнати.

Съответно, такъв тип терапии изглеждат като чудо в предклинична фаза (с животни). Но хората не са мишки. Ето защо подобни медикаменти са страхотни, докато рано или късно не се стигне до обратното заключение в клинични изпитвания.

Освен това в статията цитират, че „резултатите са постоянни и повторяеми“. Като току-що обсъдихме, че това е първият им експеримент. Доста смело твърдение.

Заключение

Смятам, че този журналистически материал се проваля драматично по отношение на друго мнение по въпроса, проверка на фактите и реалността. Имаме свръхестествени твърдения, но нямаме съответните свръхестествени доказателства. Това е доста слаб журнализъм или просто лоша реклама. Разочарованието става още по-голямо, когато подобна новина се споделя от научни източници за новини. Многократно.

И последно предлагам да се посмеем с един цитат:

„Нашият лек ще бъде ефективен още от първия ден, лечението ще продължава няколко седмици и ще има минимални странични ефекти на много по-ниска цена от другите медикаменти на пазара. Решението ни ще бъде както повсеместно, така и персонализирано.“

Предлагам следния линк на нашите израелски приятели. Видели сме много универсални лекове за рак на всичко. Нима най-сетне сме намерили истинския такъв? Нима Аридор и компанията му имат гадателски умения (по-добри от Гадателката Бими), че да говорят убедително за бъдещето на лекарството си, като дори не са минали и едно клинично изпитване?

Надали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.