Ето защо трябва да бъдем съвестни граждани и да подаваме сигнали към институциите

В България сме свикнали да се оплакваме от всичко и всички, без да предприемаме мерки срещу това, което ни е сполетяло. Много често изливаме яда си в социалните мрежи, по форуми и на всякакви други места, но рядко предприемаме никакви мерки поне да опитаме да променим това, което ни е достигнало. 

С годините се убедих обаче, че има смисъл да се бориш. Конституцията, законите, държавата ти дават права (но и задължения, разбира се), чрез които често може да се защитиш срещу много беди (институции, нелоялни търговци, надписани сметки и други).

Днес искам да ви запозная със случая на Михаил Михайлов от Стара Загора, който уринира върху българското национално знаме, след което го запали пред съдебната палата в София тази година. Всичко това той собственоръчно записа и излъчи на своя сайт: Гласът на Стара Загора. (Всички материали все още се намират на сайта, който иска, може да се запознае с тях.).

Клипчето с неговото дело бе качено в Youtube и по социалните мрежи навръх 2 юни –  Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Обобщавам. Клип, на който българин гори националния символ на родината и уринира върху него, е качен в деня, в който честваме геройското дело на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България. Всички загинали ПОД и ЗА българския флаг!

Гаврата бе ужасна, а медиите обърнаха внимание на тази случка едва когато прокуратурата се самосезира и постанови задържането му.

Ден-два по-рано, когато видях клипа онлайн, лично аз писах до колеги от медиите, до „Господари на ефира“ и до Прокуратурата през електронната им форма за сигнали. Изобщо не очаквах, че само месец по-късно ще получа призовка от Специализираната прокуратура (която води борба с изключително тежките случаи у нас) да ида да дам показания срещу лицето по моя сигнал.

Прокурор ме посрещна и обясни, че ме търси именно защото съм подал сигнал. Сне моите показания и ги добави към делото. Обясни ми хода на производството и какво се очаква. В това число, че задържаният продължава да стои в ареста и че по случая се работи усилено. Данни са събрани от още двама очевидци и ако психологичната експертиза не покаже друго, се отива към дело.

Дотук бях доволен. Видях с очите си, че машината се върти. В този случай – доста по-бързо, но бях запознат с всичко и дадох своите показания. В случая те бяха за това кога съм видял онлайн клипчето, какво има на него, защо съм подал сигнал и така нататък.

Два месеца по-късно бе назначено изслушването пред съдия, на което се явиха задържаният и свидетелите, които бяха разпитани пред съдия. Хубаво бе, че и тримата свидетели бяхме там, за да можем да потвърдим нашите показания. Това, че има изслушване, показваше и че психологическата експертиза е установила, че лицето може да бъде съдено и носи пълна отговорност за своите действия.

Докато бяхме в залата, подсъдимият (вече осъден) шумно нападна своята адвокатка (служебен защитник) и заяви, че няма нужда от нея, че му пречи. През цялото време я унижаваше и апострофираше. А след като съдът му отказа някаква молба и му нареди да седне на скамейката в залата, подсъдимият започна да се тръшка и да се въргаля по пода, което бе доста красноречиво за неговото поведение по принцип и уважението му към институцията Съд.

Месец по-късно Специализираният съд осъди на 2 години лишаване от свобода ефективно Михаил Михайлов от Стара Загора, подсъдим за поругаване на знамето на Република България и хулиганство.

Наложено му е най-тежкото наказание, предвидено в чл. 108 НК („Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“).

Всичко това, защото той нито веднъж не се разкая, нито веднъж не помоли за прошка, нито веднъж не се смири след очевидната си глупава постъпка.

Това, което искам обаче да посоча, е, че аз като гражданин съм удовлетворен. Защото изпълних своя дълг и подадох сигнал, после дадох показания и помогнах за справедлив процес. Имах права, упражних ги.

Това може да направи всеки от вас в редица случаи. Хиляди бяха хората, които изказаха възмущението си в социалните мрежи за поругаването на най-светия ни символ, но само трима бяхме на свидетелската скамейка.

До този момент съм се борил за правата си с почти всички институции и искам да ви кажа, че има огромен ефект. Комисията за защита на потребителите ми помогна в борбата срещу мобилен оператор, който неглижираше моите сигнали. След намеса на Комисията за половин час всички неща бяха свършени.

Банкова институция бе начислявала години наред по моя сметка огромни суми за такси, които по договор са били дължими (сумата достигна 900 лева), но след моя молба и обосновка, че реално не съм ползвал сметката и не съм извършвал дейност, сумата бе сторнирана, и то по добра воля на банковата институция.

Затова: запознайте се с правата си и се борете. С всичко, с което можете. Не използвайте социалните мрежи, за да се възмущавате и да не вършите нищо. Напротив! Противодействайте с всички сили и резултатите ще бъдат в повечето случаи положителни за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.