Защо да „нямаш телевизор“ вкъщи, не е окей в наши дни

Чрез тези твърдения обикновено авторите им искат да подчертаят, че не гледат телевизия. Съответно не се влияят от „глупостите“ и изобщо съдържанието, което дават „по телевизора“. Това съдържание тях един вид не ги засяга. Не е насочено към тях и съответно не важи за тях.

За тези хора всичко по „телевизора“ е празнословие и изобщо е загуба на време да се гледа телевизия под някаква форма. Поведението, което демонстрират тези хора, подсказва, че е готино да нямаш телевизор, защото е отживелица и като цяло канал за манипулации. 

Друг е въпросът, че вероятно около 90% от тези хора наистина нямат телевизор, но имат повече от един компютър, на който следят всичко, което е качено, някой е споделил, чули са, че е интересно, или са дръпнали някой сериал, филм…

Единственото, което не следят, са новините и информационните предавания. А те са ценен източник на информация. Не всички, разбира се. Но немалка част все още предоставят надеждна фактологическа информация без интерпретации и подвеждащи коментари. 

Защо е важно да се информираме? 

Информацията е всичко в днешно време. Без информация ние не можем да живеем и да оцелеем. Без подвеждащата и пропагандираща информация пък не можем да използваме добре нашето критическо мислене, да съпоставим и да разсъждаваме. Няма да имаме коректив. Така както нямаше да знаем кое е светлото, ако не съществуваше тъмното. 

Добрата информираност ни позволява да взимаме възможно най-правилни решения във всички ситуации. Дава ни шанс да мислим и да разсъждаваме. Развива рефлекси, които ни помагат да се реализираме по-добре или да се предпазим от евентуални опасности. Изобщо да живеем по-добре.

Разбира се, старателно трябва да отсяваме това, което чуваме и четем. Всички са чували или чели под някаква форма притчата, приписвана на Сократ – за трите негови филтъра. В общи линии тя гласи следното:

Веднъж при Сократ дошъл познат и казал:
– Искам да ти кажа нещо, което чух за един твой приятел.
– Чакай малко – отвърнал Сократ. – Преди да ми разкажеш това, трябва да минеш през моя троен филтър. Трябва да филтрираш това, което се каниш да ми кажеш за мой приятел. 

– Първият филтър – истина. Кажи ми, ти абсолютно ли си уверен, че това е истина?
– Не – отговорил гостът, – аз просто го чух от други.
– Значи, ти не си уверен, че това е истина. Сега вторият филтър – добро. Това, което се каниш да ми разкажеш за моя приятел, съдържа ли нещо хубаво?
– О, наопаки, доста лошо е.
– И така, ти се каниш да ми кажеш нещо, което може да се окаже неистина, и на всичкото отгоре е лошо. Третият филтър е полезност. Мога ли аз да извлека някаква полза от казаното от теб?
– Всъщност, не – отговорил човекът.
– В такъв случай, ако това, което искаш да ми кажеш, не е нито правдиво, нито добро, нито полезно, то за какво ми е нужно да го знам?

Без да имаме „телевизор“, или иначе казано, без да събираме информация от новините и предаванията например, ние няма как да я филтрираме. Ако имаме информация, ние можем да приложим критическо мислене и да отсеем важното за нас по един или друг начин.

Дали имаме, или нямаме физически телевизор в нашия дом, е въпрос на личен избор. Дали да се информираме, или да живеем в безбрежие, също е въпрос на личен избор. Повечето хора са достатъчно зрели, за да могат да се справят с един телевизор и с това какво да гледат по него.

Зрелият индивид трябва да може да проявява функционална грамотност. С други думи да може да се справи успешно с реалните житейски ситуации в съвременното общество. 

Съзнателното решение да не следим информацията от политическия и социалния живот под формата на телевизионни новини, е бягство и незаинтересованост. Всъщност точно тези хора са най-лесни за манипулация, защото нямат база за сравнение и по-лесно ще залитнат към една или друга гледна точка. Тоест по-лесно ще им бъде повлияно. 

Телевизионните новини са обобщителни. Често съдържат множество гледни точки и човек може да разсъждава върху тях. Ако избягва да ги гледа, трудно може да навакса най-важните теми само по интернет медиите и онлайн.

Повечето пъти онлайн журналистиката предлага бързи непроверени твърдения, разкъсани и едностранчиви, вместо да събере в един материал по тема повече гледни точки. 

Затова запомнете, че информациите по различните канали носят различни по стойност информативни единици, с които трябва да сме в час. Да нямате телевизор, не е готино и не ви прави по-модерни или интересни. Но това почти винаги означава, че не сте в час с водещата информация. А това, както казахме, ви прави лесни за манипулация. 

Моля ви, следете информационния поток и не се оставяйте да бъдете водени за носа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.