Научно списание опроверга Тръмп

В престижното медицинско списание The Lancet е публикувана статия опровержение в отговор на обвинения, отправени от Доналд Тръмп към Световната здравна организация (СЗО).

На 14 април президентът Тръмп заяви в Белия дом, че е инструктирал администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация. Разпоредил е и проверка за ролята на СЗО в прикриване на разпространението на новия коронавирус. Според Тръмп, СЗО е действала неправилно, разчитайки на информацията, подавана от Китай, което вероятно е довело до 20-кратно увеличение на случаите в световен мащаб. Президентът дори обвинява организацията, че нейните грешки са причинили „толкова много смърт“.

Но така ли е? Ето фактите.

На 31 декември 2019 г. китайските власти докладват на СЗО за наличие на атипични случаи на пневмония в Ухан. На следващия ден е формиран специален екип за действие при инциденти. На 4 януари СЗО публикува в Туитър съобщение, че Китай е съобщил за клъстър от пациенти с пневмония, но без смъртни случаи в Ухан, провинция Хубей. Започнато е разследване за установяване причината на заболяването. На 5 януари СЗО описва „пневмония с неизвестна причина“ в официалните си новини. На 7 януари китайски учени са идентифицирали причинителя – нов вид коронавирус. Геномът на вируса е публикуван на 12 януари. Информация за болестта е докладвана на СЗО. Началните симптоми при първите 41 случая са започнали на 8 декември.

На 12 януари СЗО докладва, че „няма ясни доказателства за предаване на болестта от човек на човек“. Отбелязва се, че няма нови случаи от 3 януари.

На 14 януари се повдига въпроса за вероятна трансмисия от човек на човек.

На 30 януари СЗО преценява, че новото заболяване отговаря на критериите за обявяване на извънредна ситуация с международно значение (PHEIC).

На 24 февруари Доналд Тръмп пише в Туитър, че CDC и „СЗО работят усилено и много умно“.

Настоящото му обвинение противоречи на предишните му хвалебствия към организацията.

Още на 14 януари СЗО е знаела и е обявила възможността за предаване на заболяването от човек на човек.

Според авторите на статията в The Lancet, чрез отправянето на неоснователни обвинения и чрез спирането на финансирането по време на глобална криза, президентът Тръмп е нарушил интегритета на своето правителство. За опазване на здравето в световен мащаб е необходима подкрепата на САЩ за дейността на СЗО.

В статията определят решението на Тръмп да атакува организацията като „престъпление срещу човечеството“. Препоръката на авторите е незабавно възстановяване на финансирането и безусловна подкрепа за СЗО.

Източник:
Horton R. Offline: Why President Trump is wrong about WHO. Lancet. 2020;395(10233):1330. doi:10.1016/S0140-6736(20)30969-7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.