Възможно ли е да лекуваме рак с голи ръце?

Освен като популярна туристическа дестинация, Филипините са известни и с народната си медицина, която се предава от векове. Дори и след създаването на първокласни медицински училища, филипинските традиционни лечебни изкуства продължават да се развиват и разпространяват сред населението.

Така не след дълго една група филипинци, наречени „психичните лечители“ или „веролечители“ спечелват световна известност с методите си.  Това, с което стават известни Филипинските лечители, е способностите да извършват операция не с медицински инструменти, а само с голи ръце. Ето защо се наричат още „хирурзите с голи ръце“. Повечето от тези лечители са християни по религия, а някои от тях твърдят, че се свързват с Иисус Христос и светия дух. Практикуването на веролечение е популярно от много години, а редица сайтове по алтернативна медицина твърдят, че същестуват много документирани случаи, в които подобен тип лечение е спомогнало за излекуване на болести като рак, сърдечни проблеми, диабет и много други модерни заболявания, с които медицината изпитва сериозни затруднения.

Въпреки, че „психичните операции“ варират спрямо региони и практикуващи, обикновено следват общи принципи. Без употребата на медицински инструменти, практикуващият натиска с пръстите си кожата на своя пациент в зоната, която трябва да бъде лекувана. Видимо ръцете на практикуващият проникват безболезнено в тялото на пациента, в резултат на което започва да тече кръв. В последствие практикуващият показва органична материя (органи, тумори) или чужди предмети, които очевидно се вадят от тялото на пациента. Следва почистване на тялото, а по кожата на пациента не остават нито рани, нито белези от проникването.

Според сайтът therapies.com лечителят Лауренс Кактенг е най-влиятелиният лечител към момента на Филипините. Лауренс Кактенг е 78 годишен мъж, наследил дарбата за лечение с голи ръце от неговата майка, която е и неговият учител.

Лауренс (по средата), асистентът му (вляво) и негов последовател (вдясно)

Моите ръце могат да виждат през плът и тъкан. В това нямам никакво съмнение са думите на друг известен веролечител, автор на популярна книга. Други пък стигат още по далеч в изказванията си, заявявайки, че са излекували 65% от случаите на рак, с които са работили.

На видеото долу можете да видите типична операция с голи ръце, проведена от представяния като гениален Лауренс.

Счита се, че само във Филипините има повече от 400 „психични хирурзи“. В столицата Манила има по един във всеки голям хотел. Преподобният Тони Агпаоа бил най-известният. Въпреки, че днес той не е измежду живите, Тони Агпаоа спомага веролечението да добие международна известност чрез своята собствена туристическа агенция, която организира посещения на големи групи хора от Европа, Северна Америка, Япония, Австралия и Нова Зенландия.

Психичните хирурзи твърдят, че са способни да лекуват рак, диабет и други подобни заболявания. Д-р Хирота, псхичен хирург от Бразилия пък твърди, че лекува между 1000 и 2000 пациента всеки ден между 9 сутринта и 12 на обяд.

Но възможно ли е да съществуват такива мистични сили, за които учените не подозират? Изследвани ли са тези методи и каква е тяхната успеваемост?

Тъмната страна на филипинските лечители

Всъщност психичната хирургия е псевдонаучна медицинска измама, в която практикуващият създава илюзията, че извършва операция с голи ръце, изваждайки тумори и др. органи през „невидим“ и безболезнен разрез. Това е трик, а практикуващият използва кръв и вътрешности от животни, за да убеди пациента, че болестите са „премахнати“, а разрезите са спонтанно излекувани (заздравели) без да се оставя белег. Пилешки органи и кръв са намирани скрити от практикуващите хирурзи, а анализът им показва, че това са именно животински органи. Органите, за които се твърди, че са извадени от пациентите, обикновено се изхвърлят бързо от асистентите на лечителите.

Филипинските хилери използват кръв и органи от животни, за да създадат илюзията, че провеждат истинска операция

Всъщност нито един от практикуващите филипински лечители няма медицинско образование, а повечето дори са само с начално образование. Най-силните опоненти на веролечителите е Филипинската медицинска асоциация, която заявява, че „въпросните хирурзи се възползват от лекомислието на хората.“ Становище на асоциацията гласи още: „Ние знаем, че те заблуждават хората, но е трудно да се направи нещо по въпроса, тъй като хората, които ходят при такива лечители, не се оплакват. Обикновено те са или засрамени, че са били изиграни като глупаци, или вече са мъртви.“

През 1975 г. Федералната търговска комисия на САЩ обявява тази практика като „пълна измама“, а Американското онкологично дружество заявява, че психичната хирургия  може да причини ненужна смърт чрез забавянето на животоспасяващите медицински грижи. Становището на Федералната търговска комисия гласи:

„Установено е, че „психичната хирургия“ е измама. Телата на пациентите не се отварят, нито пък се провежда операция с голи ръце, нито се премахва нещо от телата им. Цялата „операция“ е измамна и извършена с помощта на трикове.“

Според федералният съдия, издал съдебно разпореждане срещу практиката на туристически компании да организират пътувания до подобен тип лечители, психичните операции са чиста и безпрецедентна измама, а предполагаемите хирурзи-лечители са мошеници“.

Още през 1990 година Американското онкологично общество заявява, че „не са намерени никакви доказателства, че „психичната хирургия“ води до някакви обективни ползи при каквито и да е заболявания“ и настоятелно призовава болните да не търсят лечение от подобни лечители.

Националната асоциация срещу измами, свързани със здравето (САЩ) пък предупреждава потребителите, че психичната хирургия води до (1) загуба нa много пари; (2) причинява физиологични вреди; (3) може да причини смърт чрез забавяне на ефективно лечение и (4) може да доведе до излишно страдание и дискомфорт.

Канадското посолство в Манила подписва 3 смъртни акта на хора, които никога няма да се върнат от своите пътувания до магическите лечители. От 20 известни случая (в края на 1990-те) на хора с рак, които заминават за Багуйо от Ванкувър няма нито един жив според Агенцията по онкология на Британска Колумбия (най-западната провинция в Канада).

През 1974 г пък Доналд Райт и Карол Райт дават показания пред федерален съд (година преди становището на Федералната търговска комисия), който разследва туристически агенции, промотиращи пътувания до веролечители. Райт заедно с негови студенти, подръжници на алтернативна медицина, отиват във Филипините през 1973 г, за да изучават на психичната хирургия. По време на „обучението“ всъщност им било обяснено, че това не е операция, а трик. Обяснено им е и подробно как и откъде се закупуват органите, както и и как се „обработват“, че да изглежда правдоподобно, когато се вадят от човешкото тяло.

Операциите на псхичните хирурзи са измама, а „извадените“ тъкани са предварително закупени животински органи

Изводи

Въпреки, че лечението, извършвано от „филипинските хилъри“ и други подобни лечители не е опасно за пациента само по-себе си, вярата в предполагаемите ползи на веролечителите носи значителни рискове за хора с диагностицирани медицински заболявания, които забавят или пък се отказват от истинска и ефективна медицинска грижа. Често пъти тези последици водят до фатален край. Затова, мислете рационално, и не се доверявайте на шарлатани.

📚Цитирана литература:

Psychic surgery. Retrieved from en.wikipedia.org

Psychic Surgery. Retrieved from web.archive.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.