Котката на Шрьодингер

Котка на Шрьодингер

Котката на Шрьодингер е мисловен експеримент, описван понякога като парадокс. Физикът Шрьодингер го създава през 1935г..

Експериментът илюстрира какво би се случило, ако квантовата механика важи за всякакви обекти. И в известна степен обяснява защо не трябва да вярвате на „квантови“ лечения, диагностики и тем подобни. Законите на квантовата механика са валидни само и единствено на субатомно ниво, но не и в ежедневните ситуации.

Сценарият описва котка, която може да е едновременно жива и мъртва – състояние, наречено квантова суперпозиция.

Котката е затворена в метална кутия, заедно с радиоактивна субстанция, чиято вероятност да се разпадне за 1 час е 50%. В кутията има и механизъм с отровен газ, който се отваря при разпадане на ядрото на субстанцията. Ако се разпадне ядрото, котката умира.

Как ще разберем какво се е случило?
Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като суперпозиция (смесване) на две състояния – разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно.

Ако кутията бъде отворена от наблюдателя, той ще види само едно от двете състояния – „ядрото се е разпаднало, котката е мъртва“ или „ядрото не се е разпаднало, котката е жива“.

Въпросът е следният: кога тази система престава да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно? Квантовият биоскенер няма да ви даде търсения отговор, защото той принадлежи към обикновения макро свят.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *